Anticiklon donosi duži niz stabilnih i toplih dana, u drugoj polovini sedmice preko 30°C

Sinoptička situacija kakva se očekuje u narednih nedelju dana doneće širem području Balkanskog poluostrva, pa tako i našim predelima duži niz stabilnog vremena uz dosta sunca i malo oblaka. Uz to očekuje nas i vrlo postepen porast temperatura i prave letnje vrednosti, kojima mogu da pozavide i ovogodišnji jun i prvi deo jula – koji su bili nešto svežiji u odnosu na ono kako smo navikli proteklih godina.

Anticiklon dominira Evropom i obezbeđuje širem delu kontinenta lepo vreme (GFS)
Anticiklon dominira Evropom i obezbeđuje širem delu kontinenta lepo vreme (GFS)

Očekivana sinoptička situacija na širem području omogućiće zonalno strujanje, tako da se iznad većeg dela Evrope u narednom periodu očekuje većinom stabilno i toplo vreme. Dok će naredna tri dana najtoplije biti u Portugalu, Španiji, Francuskoj i Italiji, ta topla vazdušna masa biće od četvrtka potisnuta ka našem području.

Temperatura na 850hPa u četvrtak (GFS)
Temperatura na 850hPa u četvrtak (GFS)

Naredna tri dana pretežno sunčano, temperature od 26 do 30°C

Prva tri dana predstojeće sedmice obeležiće pretežno sunčano vreme, dok će oblaka biti vrlo malo, bez ikakvih šansi čak i za lokalne izolovane padavine. Uglavnom će duvati slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, a temperature će biti primerene dobu godine, ali ipak malo iznad normale za sam kraj prve, odnosno početak druge dekade septembra.

Isečak iz naše trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd
Isečak iz naše trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd
Detaljniju vremensku prognozu za naredna tri dana za područje Vojvodine i Beograda uvek možete pratiti na našoj stranici trodnevna vremenska prognoza

U drugom delu sedmice temperature iznad 30°C

Iako je već sreda ozbiljan kandidat da ponegde bude izmereno maksimalnih 30 stepeni, nema sumnje da će od četvrtka to biti redovna pojava. U periodu od četvrtka do nedelje očekuju se maksimalne temperature malo preko 30°C, što je iznad normale za drugu dekadu septembra, ali naravno ne predstavlja nikakvo iznenađenje i sigurno će prijati mnogima.

Dani su sada kraći, noćno izračivanje odnosno hlađenje je bolje, a barem na osnovu današnjih proračuna ovaj topli talas neće imati naročito jak intenzitet, tako da će noći i jutarnji časovi biti sasvim prijatni, pa će se tako i ove maksimalne temperature iznad 30 stepeni lakše podnositi.

Mi vam svakako preporučujemo da naredni period iskoristite za radove u polju ili voćnjaku, kao i za druge aktivnosti na otvorenom. Ostaje da se nadamo da će se stabilno i toplo vreme zadržati i u danima narednog vikenda (za šta postoje realne šanse), kada će mnogi uz više slobodnog vremena lepo vreme sigurno iskoristiti za boravak u prirodi, kraj reka…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *