Novi tropski talas pogađa zapadnu i srednju Evropu, temperature i preko 40°C

Nešto manje od mesec dana prošlo je od prethodnog izraženog tropskog talasa koji je krajem juna pogodio veći deo Evrope uz maksimume i do 45°C, dok je nas pogodio pred sam kraj i u oslabljenom obliku uz dnevne maksimume do 37°C (na jugu Srbije). Sada je već u toku novi tropski talas koji pogađa zapadnu i centralnu Evropu, uz maksimalne temperature i preko 40°C u nekim oblastima, a najtoplije bi trebalo da bude sutra. Ovaj talas tropski toplog vazduha kod nas bi trebao da doživi svoju kulminaciju tokom petka i subote.

Tropski talas pogađa delove Evrope (AccuWeather)
Tropski talas pogađa delove Evrope (AccuWeather)

Krajem juna oboreni su brojni temperaturni rekordi u Francuskoj i Španiji, ali i u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, pa čak i Poljskoj …

Ovog puta tropskim talasom biće najviše pogođene Španije i Francuska, a potom i zemlje Beneluksa, Nemačka i Italija. U četvrtak će se u nekim oblastima meriti temperature preko 40°C, a nije isključeno da živa u termometru ponegde dogura i do 44°C – pre svega u Francuskoj.

Projektovane maksimalne temperature Francuskoj (GFS)
Projektovane maksimalne temperature Francuskoj (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u delu srednje Evrope (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u delu srednje Evrope (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u Italiji (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u Italiji (GFS)

Zahlađenje u veći deo Evrope stiže tokom petka, kada bi moglo biti snažnih oluja na području Francuske, Nemačke i zemalja Beneluksa. Snažne oluje moguće su mestimično u većem delu Evrope i tokom subote, a „aktivna atmosfera“ očekuje se i u našim krajevima.

Talas tropskog vazduha stiže i do nas u petak

U petak i subotu visoke dnevne temperature očekuju se i na području Vojvodine i ostatka Srbije. Najpre će veoma toplo biti već u četvrtak i petak na zapadu Balkana, tačnije u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, uz dnevne maksimume uglavnom do 35°C, a ponegde i koji stepen više.

Kako u Srbiji, tako i u Vojvodini najtopliji dan biće petak, uz maksimalne temperature između 32 i 34°C, ponegde nije isključeno i do 35°C. U nekim predelima Srbije, pre svega na jugu, subota bi mogla biti toplija od petka.

Više informacija o vremenskim prilikama do kraja jula u članku koji sledi večeras ili tokom četvrtka. Do tada možete pratiti našu trodnevnu prognozu.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!