Novi tropski talas pogađa zapadnu i srednju Evropu, temperature i preko 40°C

Nešto manje od mesec dana prošlo je od prethodnog izraženog tropskog talasa koji je krajem juna pogodio veći deo Evrope uz maksimume i do 45°C, dok je nas pogodio pred sam kraj i u oslabljenom obliku uz dnevne maksimume do 37°C (na jugu Srbije). Sada je već u toku novi tropski talas koji pogađa zapadnu i centralnu Evropu, uz maksimalne temperature i preko 40°C u nekim oblastima, a najtoplije bi trebalo da bude sutra. Ovaj talas tropski toplog vazduha kod nas bi trebao da doživi svoju kulminaciju tokom petka i subote.

Tropski talas pogađa delove Evrope (AccuWeather)
Tropski talas pogađa delove Evrope (AccuWeather)

Krajem juna oboreni su brojni temperaturni rekordi u Francuskoj i Španiji, ali i u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, pa čak i Poljskoj …

Ovog puta tropskim talasom biće najviše pogođene Španije i Francuska, a potom i zemlje Beneluksa, Nemačka i Italija. U četvrtak će se u nekim oblastima meriti temperature preko 40°C, a nije isključeno da živa u termometru ponegde dogura i do 44°C – pre svega u Francuskoj.

Projektovane maksimalne temperature Francuskoj (GFS)
Projektovane maksimalne temperature Francuskoj (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u delu srednje Evrope (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u delu srednje Evrope (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u Italiji (GFS)
Projektovane maksimalne temperature u Italiji (GFS)

Zahlađenje u veći deo Evrope stiže tokom petka, kada bi moglo biti snažnih oluja na području Francuske, Nemačke i zemalja Beneluksa. Snažne oluje moguće su mestimično u većem delu Evrope i tokom subote, a “aktivna atmosfera” očekuje se i u našim krajevima.

Talas tropskog vazduha stiže i do nas u petak

U petak i subotu visoke dnevne temperature očekuju se i na području Vojvodine i ostatka Srbije. Najpre će veoma toplo biti već u četvrtak i petak na zapadu Balkana, tačnije u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, uz dnevne maksimume uglavnom do 35°C, a ponegde i koji stepen više.

Kako u Srbiji, tako i u Vojvodini najtopliji dan biće petak, uz maksimalne temperature između 32 i 34°C, ponegde nije isključeno i do 35°C. U nekim predelima Srbije, pre svega na jugu, subota bi mogla biti toplija od petka.

Više informacija o vremenskim prilikama do kraja jula u članku koji sledi večeras ili tokom četvrtka. Do tada možete pratiti našu trodnevnu prognozu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *