U ponedeljak i utorak olujni vetar u planinskim krajevima Srbije uz fenski efekat

Počevši već od noći pred nama u planinskim krajevima Srbije očekuje se jak i olujni vetar južnih smerova i to će potrajati sve do noći ka sredi, odnosno u narednih 48 do 60 časova. Vetar će biti najjači u višim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, dok će u ostalim planinama Srbije vetar biti nešto slabiji, ali takođe će biti jakog vetra. Jak vetar, povremeno i sa olujnim udarima očekuje se i u Vojvodini, o čemu smo već pisali.

ARW - max udari vetra na 6h naredna tri dana
ARW – max udari vetra na 6h naredna tri dana

Prema simulacijama današnjeg 12Z izlaza našeg WRF-ARW modela visoke rezolucije, u ponedeljak će vetar biti nešto jači u odnosu na utorak, a najjače udare vetra u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije treba očekivati u periodu između ponedeljka poslepodne i utorka ujutru. U tom periodu udari vetra mogli bi dostizati i 30m/s odnosno blizu 110km/h, dok će u ostalom delu perioda do srede najjači udari vetra obično biti 20-25m/s odnosno 75-90km/h.

U Vojvodini udari južnog vetra najčešće neće prelaziti 20m/s odnosno 75km/h, dok srednja brzina vetra najčešće neće prelaziti 8m/s.

Fenski uticaj južnih vetrova – temperatura skače u “nebesa”

Fen je suv vetar koji duva na mahove sa vrha planine prema dolini. Obrazuje se pri nailasku vetra na  prepreku koja je normalna na pravac njegovog duvanja. Na navetrenoj strani prepreke vazduh se uzdiže  da bi se na zavetrenoj strani spuštao kao vetar fen. Vazduh koji se tom prilikom spušta adijabatski se zagreva tako da u dolinu dolazi kao veoma suv – sa visokom temperaturom i niskom relativnom vlažnošću  vazduha, znatno višom odnosno nižom nego što ih poseduje vazduh u dolini. Ta razlika je izraženija ako vazduh dolazi sa veće visine.

Pojava fenskog vetra je u našim krajevima karakteristična baš u ovakvim sinoptičkim situacijama, kakva nas očekuje tokom naredna dva dana, sa centrom niskog pritiska iznad Evrope, i povišenim vazdušnim pritiskom na jugoistoku Evrope. Zbog gustog rasporeda izobara, odnosno velike razlike u vazdušnom pritiskom na manjem području, javlja se jak vetar, u ovoj situaciji južni. Takođe, pojava fenskog uticaja vetra najkarakterističnija je u Srbiji za područje Valjeva i Loznice – koji su su slučaju izraženog južnog strujanja najtopliji gradovi u Srbiji, a to bi se moglo desiti i u naredna dva dana.

Na području Vojvodine fenski efekat je izražen na području Novog Sada (zbog Fruške Gore) i Vršca (zbog Vršačkih planina). U slučaju Novog Sada fenski efekat je najizraženiji upravo u situaciji sa južnim i jugozapadnim vetrom, a u Vršcu češće sa jugoistočnim smerom. Zato ne treba da iznenadi ako Novi Sad u naredna dva dana često bude najtoplija lokacija u Vojvodini.

U ponedeljak bi maksimalna temepratura ponegde mogla dostići 15°C, a u utorak čak 19°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *