JUŽINA: Od ponedeljka toplije, ali uz oblake i jak, povremeno i olujni vetar

Prognoza za drugi dan vikenda objavljena je ranije danas, dok se u ovom novom članku bavimo time šta se može očekivati od ponedeljka. U Evropi se tokom većeg dela naredne sedmice očekuje prava ciklonijada, što će za posledicu imati vrlo dinamične vremenske prilike i na našem području. Zato, iako toplije, vreme će biti vrlo dinamično – ponedeljak i utorak obeležiće južina, odnosno jak vetar južnih smerova.

Centri niskog pritiska pokrivaju Evropu u ponedeljak 11. dec - GFS
Centri niskog pritiska pokrivaju Evropu u ponedeljak 11. dec – GFS

Malo kiše u noći ka ponedeljku

Ponedeljak i utorak obeležiće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena i uglavnom suvo, bez padavina. Slaba kiša moguća je mestimično jedino u noći između nedelje i ponedeljka, međutim neće se raditi o nekoj većoj količini padavina, a ponegde će se zadržati i suvo vreme.

Nove padavine moguće su ponovo u sredu, i to isključivo u obliku kiše. Ovo bi mogla biti nešto konkretnija kiša, ali o tome ćemo pisati naknadno.

U ponedeljak i utorak prolećne temperature, u utorak ponegde preko 15°C

Ponedeljak i utorak obeležiće prilično visoke temperature, daleko iznad prosečnih za ovo doba godine. Ništa iznenađujuće kada je južina u pitanju, zar ne? Dnevne temperature bi se u ponedeljak kretale između 8 i 14°C, i tada bi najhladnije bilo na jugu Banata, a najtoplije u Bačkoj. U utorak, dnevne temperature će se kretati između 12 i čak 17°C. I jutarnje temperature biće prilično visoke, naročito u utorak, kada se minimalna ne bi spuštala ispod 5°C.

Duvaće jak, na udare ponegde olujni vetar

Već u noći ka ponedeljku počeće da duva umeren do jak vetar južnih smerova, ponegde čak i sa olujnim udarima oko 70km/h. Jak vetar će duvati i u ponedeljak tokom dana u čitavoj Vojvodini, ali bi najveća brzina i najjači udari vetra verovatno bili zabeleženi u Banatu.

Najjači udari vetra u ponedeljak pre podne - ARW
Najjači udari vetra u ponedeljak pre podne – ARW
Najjači udari vetra u ponedeljak uveče - ARW
Najjači udari vetra u ponedeljak uveče – ARW

Jak vetar duvaće i tokom utorka, ponegde su takođe mogući olujni udari vetra, ali bi oni trebali ipak biti nešto slabiji u odnosu na ponedeljak prema trenutnim proračunima. Slabljenje vetra očekuje se tek u noći prema sredi, kada će on promeniti i smer na zapadni i severozapadni.

Najjači vetar u regionu u planinskim predelima

Što se tiče regiona odnosno područja izvan Vojvodine, najjači udari vetra očekuju se u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, a naročito na području viših predela Bosne i Hercegovine. U tim krajevima duvaće olujni vetar sa orkanskim udarima, naš ARW model simulira udare jače od 30m/s, odnosno 100km/h.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *