Poslepodne i večeras sneg, sutra ujutru poledica, danju uz dosta sunca malo toplije

Susnežica i sneg koji već padaju u većem delu Vojvodine padaće i u nastavku dana, a u južnom i srednjem Banatu, Beogradu i delovima Srema slab sneg očekuje se i večeras. U narednim satima očekuje se dalja advekcija hladnog vazduha, pa će susnežica preći u čist sneg i u predelima gde sada pada susnežica, a to su pojedini delovi Banata – već do 16 časova.

Radar kompozit 14h - izmeštanje padavina u narednim satima ka istoku (Izvor: RHMZ)
Radar kompozit 14h – izmeštanje padavina u narednim satima ka istoku (Izvor: RHMZ)

U nastavku današnjeg poslepodneva i u prvom delu večeri sneg će padati u većem delu pokrajine, a suvo vreme ili sa sasvim slabim padavina zadržalo bi se na severu Bačke. Najviše padavina treba očekivati u Sremu i na jugu Banata. Temperature će se tokom trajanja padavina kretati uglavnom između 0 i 1°C, što naravno nije baš povoljno za formiranje snežnog pokrivača, pa će on uglavnom izostati. Međutim, uz nešto jači intenzitet padavina, ipak se može se očekivati da mestimično dođe do formiranja dekorativnog pokrivača visine do 3cm, dok se Fruška Gora već uveliko zabelela. Tamo će sneg padati sve do večeras, uz dalje postepeno povećanje visine pokrivača, a očekuju se i otežani uslovi za vožnju, zbog čega je neophodna veća opreznost u saobraćaju.

Do kraja dana duvaće umeren severozapadni vetar, koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće.

Na Fruškoj Gori visina snega bi do večeras mogla biti viša i od 10cm. Tamo već odavno pada sneg uz postepeno povećanje snežnog pokrivača.

Ovo je već treća situacija ove zime da su snežna granica i freezing level u visini Fruške Gore, što ukazuje na to koliko bi bilo korisno da imamo merenja meteoroloških elemenata na toj vojvođanskoj planini. VojvodinaMeteo će uz pomoć svojih pratilaca raditi na razvoju mreže automatskih meteoroloških stanica u Vojvodini, a jedan od prioriteta jeste postavljanje AMS u više predele Fruške Gore.

Uz delimično razvedravanje, ujutru će biti poledice

Tokom predstojeće noći očekuje se potpuni prestanak padavina u svim predelima, a uz delimično razvedravanje temperatura će se spustiti na ispod 0°C. Jutarnje temperature sutra će se kretati između -3 i -1°C, što će značiti pojavu mraza i poledice. Kolovi će u većem delu pokrajine biti mokri, pa će uz formiranje poledice sutra ujutru biti vrlo klizavo. Budite oprezni, naročito u saobraćaju.

Putari bi u ovakvim situacijama trebalo preventivno da reaguju i na vreme posipaju so, kamene agregate i rizlu, naročito na nadvožnjacima i mostovima.

Sutra tokom dana dosta sunca, uveče naoblačenje uz ređu kišu

Sutra tokom dana očekuje se malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Tokom dana se očekuje i manji porast temperatura u odnosu na danas, pa će se maksimalne temperature kretati između 2 i 5°C. Tako će na žalost ljubitelja snega u predelima koji se danas zabele već sutra tokom dana očekuje potpuno otapanje snežnog pokrivača.

Još ujutru i pre podne, duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, u drugom delu dana i uveče duvaće južni i jugoistočni vetar koji će biti u postepenom jačanju.

Sutra uveče se očekuje ponovo jače naoblačenje, pa se kasno uveče i u noći ka ponedeljku očekuje ređa pojava slabe kiše. U nekim predelima Vojvodine zadržaće se suvo vreme.

Već večeras u planu je nova prognoza vremena za narednu sedmicu, što je razlog više da ponovo posetite naš portal večeras i saznate kakvo se vreme može očekivati naredne sedmice, a detaljnija prognoza pokriće period do četvrtka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *