VojvodinaMeteo danas slavi prvi rođendan!

Pre tačno godinu dana, 1. februara 2017. godine ideja o pokretanju “VojvodinaMeteo” doživela je svoju stvarnost, pokretanjem Facebook stranice. Potom smo u nastavku protekle godine pokrenuli i Twitter i Instagram naloge, dok je od 16. novembra u funkciji i meteorološki portal, koji sada predstavlja i naše glavno sredstvo informisanja – obzirom da je jedino on u potpunosti u našim rukama.

Godinu dana postojanja VojvodinaMeteo
Godinu dana postojanja VojvodinaMeteo

Šta je sve postignuto za godinu dana?

U proteklih godinu dana kao što se može zapaziti, tokom najvećeg dela perioda – uglavnom smo bili fokusirani na rad putem društvenih mreža. Tamo smo izveštavali naše pratioce o aktuelnom stanju vremena, ali i prognozirali vreme za naredne dane ili pak sedmice. Poseban pečat u prvih godinu dana, ostavile su naše najave potencijalno opasnih vremenskih pojava (vremenskih nepogoda), kao i lov na oluje u letnjem periodu godine.

O nama su pisali Blic, Kurir, Telegraf – i mnogi drugi koji su tekstove preneli, imali smo saradnju sa KlikFM prilikom najave vremenskih (ne)prilika, kao i sa lokalnim zrenjaninskim portalima I Love Zrenjanin i Zrenjaninski.

Gostovali smo u video izdanju Telegrafa, u emisiji “Exploziv” na TV Prva, radiju Santos, a poslednje gostovanje bilo je na televiziji Studio B u emsiji “Alisa u pet”.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/1976858979262381/

 

U novembru mesecu održano je i naučno-popularno vreme na temu meteorologije i vremenskih nepogoda u Centru za stručno usavršavanje “Kikinda”, o kojem je pisao gradski.online.

Konačno, nakon više odlaganja, 16. novembra počeo je sa radom i vojvođanski meteorološki portal. Portal se polako i postepeno razvija i raste iz dana u dan. Mnogo ideja i projekata čeka na svoju realizaciju, a celu priču znatno usporava loša finansijska situacija. Članovi “VojvodinaMeteo” tima ulažu svoje vreme, znanje, pa i novac kako bi projekat kontinuirano napredovao, i kako bi stanovnici pre svega Vojvodine, ali i ostatka Srbije i čak bližeg regiona, mogli pravovremeno da se informišu o vremenskim (ne)prilikama, ali i uopšteno meteorologiji i njoj srodnim naukama. Zato se uskoro nadamo nekoj konkretnijoj podršci.

Pre nešto više od nedelju dana, 23. januara u funkciju je puštena i prognoza po lokacijama odnosno prognostički meteogrami, koji za sada rade na osnovu podataka dobijenih iz ECMWF modela.

Možemo da se pohvalimo i činjenicom da je tokom januara portal imao blizu 9.000 jedinstvenih poseta, odnosno oko 20.000 zabeleženih sesija. Pregledano je 34.000 stranica na adresi vojvodinameteo.rs. Ovo su odlične brojke obzirom da sajt postoji tek dva i po meseca, a mi se ovim ciframa naravno nećemo zadovoljiti, i uskoro očekujemo barem duplo veće brojke.

Kakvi su planovi za 2018. godinu?

Za aktuelnu godinu planiramo pre svega dalji postepen razvoj meteorološkog portala. Do početka konvektivne sezone, odnosno pojave lokalnih atmosferskih procesa sa grmljavinama, planirano je da se za prognozu po lokaciji omogući i pregled prognoze na osnovu našeg visokorezolucijskog WRF-ARW modela. Iskreno se nadamo da ćemo u ovoj nameri do početka ili najdalje sredine aprila i uspeti, tako da će naši posetioci imati priliku da biraju prikaz prognoze iz dva različita izvora. Nema sumnje da će se u slučaju pojave lokalnih pljuskova i grmljavina naš ARW bolje ponašati u odnosu na globalni ECMWF model.

Pored daljeg unapređenja već pokrenutog projekta, u planu je i pokretanje mreže automatskih meteoroloških stanica. Šansu da se priključi mreži imao bi svako ko poseduje AMS, čime bi građani Vojvodine dobili mogućnost da se informišu o aktuelnim meteorološkim podacima sa mnogo većom frekvencijom osvežavanja podataka nego što je to sada slučaj na bilo kom sajtu. Podaci bi se osvežavali na svakih 5 minuta, pa bi tako imali podatke o temperaturi, vetru, padavinama i mnogim drugim meteorološkim elementima na svakih 5 minuta! Nema sumnje da bi ovakav projekat bio od velike koristi svima, a možda ponajviše poljoprivrednicima. Zbog toga računamo i na ozbiljnu podršku lokalnih samouprava i samih poljoprivrednika u realizaciji ovog ozbiljnog i korisnog projekta.

I naravno, možemo najaviti da ćemo dati sve od sebe da ova sezona lova na oluje bude još bolja od prethodne! Sigurno se sećate naših prelepih fotografija sa terena (koliko god ti oblaci strašno izgledali), naših uključenja UŽIVO sa terena, ili su možda neka vaša fotografija ili video snimak podeljeni?

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/1957698987845047/

 

Tokom 2018. godine potrudićemo se da to sve podignemo na još viši nivo. Lov na oluje i najava potencijalno opasnih vremenskih prilika bili su naš zaštitni znak tokom 2017. godine, a mi smo uvereni da će tokom ove godine to sve biti na još višem nivou.

ZANIMLJIVOST: Osnovani na dan grada Novog Sada

Danas je u Novom Sadu obeležen i 270. rođendan ovog grada. Interesantna je činjenica da je “VojvodinaMeteo” upravo osnovana na dan nastanka glavnog administrativnog centra naše pokrajine.

Novi Sad je 1748. godine na današnji dan, proglašen slobodnim carskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala “Povelju slobodnog carskog grada”, kojom je Novi Sad stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habzburške monarhije.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a Februarskom nagradom nagrađuju se građani zaslužni za doprinos i promociju pravih vrednosti i dostignuća.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

14 komentara

 1. Nemate predstavu koliko mi je drago kad vidim da je neko bukvalno iz pepela, od nule, pomoću štapa i kanapa, radom i zalaganjem uspeo da se izdvoji iz mase i zabeleži ovakav uspeh. Zaista vam se divim. Verujem da ni vi sami niste očekivali da ćete u prvih godinu dana dospeti u žižu interesovanja javnosti i da će i novine i televizije praviti reportaže o vama. 🙂

  Ono što bih voleo da realizujete u sledećoj godini, a što bi još više vaš rad približilo korisnicima/pratiocima/kako god… je da razvijete aplikaciju za smart telefone. U današnje vreme, gotovo svi su na telefonima. Verujem da možete da analizirate posećenost sajta prema platformi sa koje se pristupa, i siguran sam da prednjače telefoni i tableti u odnosu na desktop računare. Kako je facebook uveo explore feed, mnoge stranice su postale manje “vidljive” a ljudi vole instant informaciju i verujem da dobar deo njih ni ne zna baš da se snađe van fejsbuka. Kada imaš aplikaciju, imaš prečicu na telefonu odakle lako možeš da pokreneš neki prilagođeni web pregledač (jer vam je sajt svakako responsive), dok bi neki widget po uzoru na one velike weather igrače bio tek pun pogodak jer biste onda dobili mogućnost da stojite na svakom početnom ekranu. 🙂

  Da ne gnjavim, želim vam sve najbolje u daljem radu i željno iščekujem svaku sledeću novinu. Srdačan pozdrav!

  • Pre svega, hvala puno na rođendanskoj čestitci! 🙂

   Zahvalni smo i na izdvojenom vremenu da se napiše ovakav komentar. Konstruktivni predlozi su uvek dobrodošli. Kada je reč o Android i iOS aplikaciji, glavni problem je u tome što mi jednostavno (bar ne još uvek) nismo napredni programeri, koji su u stanju da naprave jednu takvu aplikaciju. Naravno, spremni smo da učestvujemo u njenom kreiranju, ali bez podrške nekog profesionalnijeg programera – to je za nas nemoguća misija. Onda to podrazumeva angažman lica sa strane, a to mnoooogooo košta za naše mogućnosti. Neki portali koji mnogo duže postoje, lansirali su svoju aplikaciju posle 5 ili čak 10 godina. Verujemo da se kod nas neće toliko čekati, ali trenutno je aplikacija zaista daleko. Osim ako ne iznenadi neka finansijska pomoć i podrška, ili prijava programera koji je spreman da da svoj doprinos, kao što smo i mi dali – za džabe 🙂

   Biće dobro da ove godine realizujemo barem to što je napisano u članku. Ni to nije nimalo naivno što se tiče odvojenog vremena, pa i troškova.

   Hvala još jednom na ovako lepom komentaru i izdvojenom vremenu. Sve najbolje Vam želimo i naravno pratite nas i dalje! 🙂

 2. To što vi radite je za svaku pohvalu. Maksimalno vas podržavam u nastojanju da postanete javno preduzeće koje će u svakom momentu biti samo od koristi za gradjane Vojvodine pa i šire. Svidjaju mi se vaše ideje, kao i interes za meteorologiju, i u tom pravcu spreman sam da vam podarim bar malo moga iskustva. Naima ja sam stari vazduhoplovno-vojni inženjer meteorologije u penziji koi je isto tako počeo prije skoro 40 godina i napravio osmatračke stanice po Hrvatskoj i BiH, i vršio prognozu vremena u svim meteorološkim uslovima. Počeo sam od štapa i kanapa i raznih ruskih uredjaja kao sto je i R-250 i td, pa do čeških crno bijelih satelitskih snimaka, a danas to je sve modernije i interesantnije. Završio sam i vojnu akademiju kao i prekvalifikaciju na FON-u, konsalting usluge i ostalo.100 % podržavam vaš rad ali imam i ideja za pomoć. Čestitam vam vaš dan, i neka vam je retno.

  • Hvala puno na rečima podrške, to nam zaista mnogo znači. Pozitivni komentari zadovoljnih pratilaca zapravo jesu naša glavna pokretačka snaga i motivacija za rad.
   Slobodno nam se javite putem kontakt forme ili direktno na email adresu koja je navedena na toj istoj stranici, pa možemo tamo nastaviti diskusiju ukoliko imate nekakvih ideja. Veliki pozdrav i svako dobro! 🙂

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *