Tri godine portala VojvodinaMeteo

Danas je tačno tri godine od kako je meteorološki portal VojvodinaMeteo (vojvodinameteo.rs) pušten u rad. Da podsetimo, VojvodinaMeteo je najpre počela da radi na društvenim mrežama, i to 1. februara 2017. godine, pa tako sam projekat već uveliko postoji tri godine, i prvog dana februara će obeležiti svoj četvrti rođendan.

Nećemo dužiti sa pisanjem ovog puta. VojvodinaMeteo građanima Vojvodine, a i šire, već pune tri godine plasira najsvežije informacije iz oblasti meteorologije, praćenja aktuelnog stanja vremena, kao i kratkotročne, srednjeročne, a povremeno i dugoročne prognoze vremena.

Naš posao nije ni malo lak, iako to možda tako izgleda, sve dok „ne zagrebemo“ ispod površine, ili posmatramo pojedine stranice iz regiona koje se bave isključivo prognozom vremena, pritom bez posedovanja sopstvenog numeričkog modela.

Trudimo se da u ovim otežanim uslovima, u Srbiji u kojoj meteorologija i njen značaj nisu dovoljno prepoznati, korak po korak napredujemo dalje i realizujemo svoje projekte i ciljeve. Međutim, u vreme pandemije korona virusa (SARS-CoV-2), ostvariti bilo kakav napredak postalo je nemoguće, a čak se i naš opstanak dovodi u pitanje.

Sledeće godine nove prognostičke mape, radimo na realizaciji AMS projekta

Tokom prethodne 2019. godine radili smo prevashodno na jačanju tehničkih kapaciteta Udruženja, a sa čime smo nastavili i u prvom delu ove godine. To smo uspeli da realizujemo zahvaljujući jednokratnoj podršci Grada Zrenjanina prošle godine, i jednokratnoj pomoći Novi Sad – gasa ove godine. Tokom letnjeg perioda, zahvaljujući ovim donacijama, ponovo je pokrenut naš WRF ARW numerički model visoke rezolucije, na kojem se temelje naše detaljne kratkoročne prognoze vremena.

Započeta je i realizacija projekta projekta mreže AMS, međutim projekat nije uspešno sproveden do kraja, jer sredstva još uvek nedostaju, a ponuda AMS u samoj Srbiji je slaba. Kao pravno lice nismo u mogućnosti da nabavljamo opremu iz inostranstva, već smo „osuđeni“ na ponudu u Srbiji.

Zato radimo na pregtovorima i obezbeđivanju uvoza stanica koje su se u inostranstvu pokazale pouzdanim.

Tokom zimskog perioda biće izrađene nove prognostičke mape, pa se tako nekad tokom proleća, nadamo se tokom aprila, biti lansirane nove prognostičke mape GFS modela, a vrlo je moguće da ćemo svoju vizuelizaciju rezultata prognostičkih modela odraditi i za dobro poznati ICON i ECMWF numerički model.

Sledeća godina je prekretnica

U skladu sa ličnim planovima rukovodilaca projekta, sledeća godina biće odlučujuća za VojvodinaMeteo. Trudićemo se da projekat održimo, i podignemo na još viši nivo, ali to neće biti moguće bez realizacije projekata, i pronalaženja rešenja za tešku finansijsku situaciju.

Sigurni smo da će VojvodinaMeteo dočekati svoj četvrti rođendan (1. februara), ali zaista nismo sigurni da ćemo dočekati i četiri godine meteorološkog portala, jer će to zavisiti od finansijske situacije Udruženja.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!