Danas je Svetski meteorološki dan, prolazi u senci korona virusa

Svake godine 23. marta obeležava se Svetski meteorološki dan. Naravno, ni ova godina nije izuzetak, a tema je “Brojimo svaku kap, svaka kap je važna”. Objedinjavanje teme sa Svetskim danom voda, koji je obeležen juče, želi se ukazati na to koliko na vodu utiču klimatske promene. Ove godine, međutim, izostala su svečana obeležavanja ovog za meteorologiju najznačajnijeg datuma, zbog aktuelne pandemije korona virusa (COVID 19).

Kratko saopštenje WMO-a

Sveža voda je vitalna za život. U proseku, čovek ne može preživeti više od tri dana bez vode. Voda je neophodna za proizvodnju naše hrane, gotovo svih naših roba i usluga i za životnu sredinu.

Sada se Svet suočava sa sve većim izazovima koji predstavljaju vodeni stres, poplave i suše i nedostatak pristupa čistoj vodi. Postoji hitna potreba za poboljšanjem predviđanja, nadgledanja i upravljanja vodosnabdevanjem i rešavanjem problema prevelike, premale ili zagađene vode.

Važnost vode i podizanje svesti da više od 2 milijarde ljudi nema siguran pristup čistoj vodi u ovom trenutku je od ogromne važnosti. Toplija budućnost je izvesna, pri čemu možemo očekivati više ekstremnih događaja, što znači veću ugroženost života ljudi, materijalnih dobara, izvora vode te veliku potrošnju energenata – ukratko nesagledivu materijalnu i društvenu štetu.

Koji je naš doprinos?

Pored državnih meteoroloških službi (npr. RHMZ Srbije) u Svetu značajan doprinos kako u popularizaciji meteorologije, tako i u smanjenju rizika od vremenskih nepogoda imaju neprofitne organizacije. VojvodinaMeteo predstavlja organizaciju sa takvim ciljem, a sa područjem delovanja na području Srbije, konkretnije na teritoriji AP Vojvodina.

Tokom protekle tri godine delovanja, u mnogo navrata upozoravali smo na vremenske nepogode, kako u letnjem, tako i u zimskom delu godine, i nebrojano puta skretali pažnju ka očuvanju prirode i životne sredine.

Nesumnjivo, naša želja je da nastavimo sa delovanjem u oblasti meteorologije i srodnih nauka. U toku je razvoj projekta “Osnivanje i pokretanje mreže automatskih meteoroloških stanica (AMS)”, koji je momentalno u zastoju, zbog nedostatka finansijskih sredstava za njegovu finalizaciju. Očekujemo da ovaj projekat ipak bude lansiran u javnost, do kraja kalendarske godine. VojvodinaMeteo se zahvaljuje gradu Zrenjaninu koji je za sada jedini prepoznao našu želju da uradimo nešto korisno za sve nas, u cilju pravovremenog praćenja i informisanja građanstva o vremenskim prilikama i potencijalno opasnim vremenskim pojavama.

Koji su naši problemi?

Pred nama su sve dinamičnije i ekstremnije vremenske prilike, na koje trebamo biti spremni. Zbog toga nam je na teritoriji Vojvodine neophodna uspostava kvalitetne mreže osmatračkih stanica, uz dalji razvoj produkata numeričke meteorologije, kako bi što bolje proučavali mikroklimatske karakteristike Vojvodine, i uvek pravovremeno najavljivali meteorološke ekstreme.

Za sada, naišli smo na sporadičnu podršku kako pojedinaca, tako već pomenutog grada Zrenjanina, koji su prepoznali našu ideju, želju za radom, uz poštovanje izdvojenog vremena i znanja.

Međutim, danas smo u situaciji da imamo kvar na računaru koji je pokretao naš model visoke rezolucije (WRF-ARW), i već duže vremena smo u otežanim uslovima, praktično bez osnovnog sredstva za rad. To je naša realnost.

VojvodinaMeteo je spremna kao organizacija da uradi mnogo toga korisnog, a pritom i interesantnog u narednom periodu, ali je za to potrebna značajnija podrška kako lokalnih samouprava, tako i AP Vojvodine, ali i dobronamernih pojedinaca.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *