Predstavljamo vam VojvodinaMeteo aplikaciju za Android!

Nakon svega 16 meseci odnosno nepunih godinu i po dana našeg postojanja, večeras smo u prilici da vam predstavimo VojvodinaMeteo oficijalnu aplikaciju za Android uređaje. Aplikacija radi na Android verziji 4.2 (Jelly Bean) i novijim računajući najnoviju verziju 8.1 (Oreo), što znači da ukoliko imate uređaj iz 2013. godine i noviji, ili možda pak aktuelni flagship model, bićete u prilici da koristite našu aplikaciju za ovu mobilnu platformu. Nakon pokretanja prognostičkih meteograma i push notifikacija u januaru ove godine, ovo predstavlja naš najveći korak napred u ovoj godini.

U svojoj inicijalnoj 1.0 verziji, aplikacija nudi sve ono što možete pronaći i na stranicama našeg portala, samo u mobilnoj verziji, uz još nekoliko dodatnih opcija koje nudi sama aplikacija. Putem aplikacije možete pratiti satelitske i radarske slike, aktuelna električna pražnjenja, i još mnogo toga. Naravno, putem navigacionog menija aplikacije možete pristupiti i desetodnevnoj vremenskoj prognozi za istaknute lokacije Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Kikindu i Beograd, ali i pronaći spisak svih ostalih lokacija za koje nudimo automatsku prognozu vremena i meteograme, ili koristiti sistem pretrage. Tu je i brzi pristup našoj trodnevnoj oficijalnoj prognozi vremena za Vojvodinu i Beograd.

Ono što izdvaja našu aplikaciju od konkurentskih, bilo da je reč o domaćim ili stranim aplikacijama, jeste činjenica da ćete u samoj aplikaciji moći da čitate i naše najnovije objave sa web portala (članke), ili objave sa Twittera, a možete pratiti i najnovije fotografije na Instagramu.

Takođe, naša aplikacija je među vrlo retkim meteo aplikacijama u svetu, i jedina u Srbiji, koja nudi prognostičke karte numeričkih modela kao što su GFS, ECMWF, i regionalnog modela visoke rezolucije koji mi pokrećemo i održavamo WRF-ARW. Na taj način praktično možete biti sam svoj meteorolog, ukoliko ste i najmanje upoznati sa fizikom i procesima u atmosferi, a u budućnosti će biti i tekstova (lekcija) na tu temu.

Aplikacija od mogućnosti nudi i distribuciju push notifikacija u slučaju ekstremnih vremenskih prilika koje mogu naneti štetu ljudima, infrastrukturi i poljoprivredi, moguće je primati obaveštenja i o drugim našim objavama, a ta obaveštenja možete ručno uključiti ili isključiti. Dostupne su svetlija i tamna tema koje se jednostavno menjaju na klik, možete menjati veličinu teksta, i naravno podeliti naše objave sa portala sa svojim prijateljima.

Galerija slika (klik za full veličinu)

 

PREUZMI APLIKACIJU sa PLAYSTORE
(klik na link iznad ili sliku ispod)

Preuzmi VojvodinaMeteo aplikaciju sa PlayStore
Preuzmi VojvodinaMeteo aplikaciju sa PlayStore

P.S Ukoliko vam se dopada aplikacija, molimo vas da je ocenite sa 5 zvezdica! 🙂

Ukratko o planovima za budućnost

U skorijem periodu u okviru meteorološkog portala očekujemo razvoj mreže automatskih meteoroloških stanica, u koju će moći da se priključi svako fizičko ili pravno lice. Ovu temu ćemo posebno “obraditi” nekom drugom prilikom. Kada je reč o samoj aplikaciji, pre svega planiramo da u istu integrišemo podatke iz mreže automatskih meteoroloških stanica, što znači da će osim prognoze vremena aplikacija prikazivati i aktuelne meteorološke podatke sa područja Vojvodine. Jedno od prvih ažuriranja aplikacije najverovatnije će biti i dodavanje ESTOFEX prognoze (European Storm Forecast Experiment), ali i dodavanje još nekih radarskih slika za naše područje.

Svi naši ciljevi u budućnosti vezani su za zadovoljstvo naših korisnika, kako u smislu funkcionalnosti i daljeg tehničkog razvoja aplikacije, tako i njenog dizajna. U planu je i izrada Skew-T dijagrama baziranih na našem WRF-ARW modelu visoke rezolucije koji će takođe biti integrisani u aplikaciju, ali i prognostičkih meteograma za naredna 3 dana za lokacije iz cele Srbije.

Aplikacija je izrađena u saradnji sa UnarBit Studio, kojima dugujemo veliku zahvalnost na sjajno obavljenom poslu. Ukoliko primetite bilo kakav propust ili grešku prilikom pokretanja ili korišćenja aplikacije, molimo vas da nam dojavite putem kontakt forme, ili u inbox naše Facebook stranice.

Obzirom da je naš rad zasnovan na dobrovoljnoj bazi, odnosno volonterski, a da su troškovi našeg rada sve veći i veći (obzirom na projekte koje razvijamo), možete nam pomoći proizvoljnim iznosom putem PayPal donacije.

DONIRAJ i POMOZI RAZVOJ VOJVODINAMETEO
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

4 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *