Zimske službe (ni)su spremne za zimu, prognoze prate na TV-u i portalima?

Dok se u zemljama Evropske unije beleži rast privatnog meteorološkog sektora, o čemu ćemo posebno pisati u narednom periodu, u Srbiji čini se ne postoji zakon ili bilo kakva odredba da zimske službe preduzeća koja se bave zimskim održavanjem puteva moraju da pribave specijalizovanu prognozu vremena za njihove potrebe. Sporadično, može se pronaći interni pravilnik, kao u slučaju JP “Putevi Beograda”.

Raspitivanjem tokom ove, ali i prethodne zimske sezone, došli smo do (nezvaničnog) saznanja da svega oko 15-20% (2/10) zimskih službi odnosno putara angažuje i pribavlja specijalizovane prognoze vremena, bilo da se radi o oficijalnim prognozama RHMZ Srbije, ili iz privanog sektora. Šta je sa ostalih 75-80%?

To znači da 75-80% putara prognoze prati putem TV-a, novina, internet portala, a neki eventualno i na našim stranicama. Nema sumnje da sporadično mogu da se pronađu adekvatne i dovoljno kvalitetne prognoze vremena za potrebe zimskog održavanja puteva, ali isto tako nema sumnje da u velikoj većini slučajeva mnoge prognoze nisu dovoljno kompetentne, što zbog samog načina njihove izrade (recimo automatska prognoza iz numeričkog modela, bez ljudske obrade), ili zbog načina njihove interpetacije (najčešće u slučaju internet potala).

Zimska služba je u stanju pripravnosti od 15. novembra (u nultom stepenu) do 31. marta, odnosno od 1. decembra (puno dežurstvo) do 31. marta.

Potrebna dopuna zakona koja uređuje ovu oblast

Uvidom u Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti (Službeni glasnik RS, br. 88/2010), kao i u Zakon o putevima (Službeni glasnik RS, br. 41/2018 i 95/2018) nismo pronašli detalj koji ukazuje na tesnu saradnju između zimskih službi i RHMZ Srbije, ili privatne meteorološke firme / Udruženja. Jedini detalj jeste Član 11, stav 2, u kojem se opisuju ostali meteorološki poslovi:

Iz Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti (2010)

Ostali meteorološki i hidrološki poslovi su:

Poslovi primene meteorologije, klimatologije i hidrologije za potrebe planiranja i projektovanja u oblasti urbanizma, građevinarstva, industrije, energetike, turizma, saobraćaja, vodoprivrede, zaštite životne sredine, osiguranja i drugih delatnosti.

Dakle, iz navedenog se zaključuje da zimske putarske službe nisu dužne da angažuju pravno ili fizičko lice (zaposleno recimo honorarno, u okviru preduzeća, Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima) za izradu specijalizovane prognoze vremena, a koja bi podrazumevala sve neophodne meteorološke parametre za ovu oblast.

Recimo da je za potrebe zimske službe potrebna detaljnija prognoza, koja podrazumeva prognozu temperature kako na 2m visine, tako i onu na 5cm iznad tla, te detaljniju prognozu o količini padavina u vidu snega, susnežice, ili eventualno ledene kiše. Potrebno je detaljnije najaviti vreme početka i prestanka padavina, kao i visinu snežnog pokrivača (novi i stari, sa uračunatim sleganjem).

Da li se svi ovi podaci mogu pronaći (besplatno) na internetu, aplikaciji na pametnom telefonu, ili putem TV ekrana, radio stanica, i informativnih portala? Ne mogu.

Pozitivni primeri uvođenja promena

U slučaju kada bi zimske službe morale da angažuju specijalnu prognozu vremena za svoje potrebe, nesumnjivo je da bi došlo do rasta i napredovanja meteorološkog sektora.

Naravno, postoje i druge oblasti koje takođe nisu uređene, i ne podrazumevaju stručno konsultovanje meteoroloških službi, a trebale bi. O tome nekom drugom prilikom.

Za druge ne znamo, ali u slučaju da bi se “VojvodinaMeteo” uključila u ovu priču, jer to svojim resursima i infrastukturom može, nesumnjivo je da bi značajna sredstva mogla biti uležena u formiranje mreže automatskih meteoroloških stanica sa panoramskim kamerama, kao i dalje unapređenje numeričkog modela, tako da njegova rezolucija bude poboljšana zarad još preciznijih prognoza na mezo i mikro razmerama.

Svedoci smo da prošle godine gotovo i nije bilo snega, a da po svoj prilici ni ovogodišnjeg decembra ne treba očekivati značajnije snežne padavine. Zar novac koji je ionako opredeljen i utrošen za ovu oblast, od strane lokalnih samouprava, nije mogao biti preusmeren na razvoj meteorologije kako bi spremnije dočekali neke meteorološki izazovnije periode? Bilo da je reč o zimi, ili letnjem periodu, kada u fokus dolazi odbrana od grada, i njegova najava.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *