Zimski režim u narednih 5 dana sa povremenom susnežicom i snegom, biće i pokrivača

Tokom narednih pet dana Baba Marta će nam pokazati svoje zube, sve do predstojećeg vikenda, očekuje nas ne baš uobičajeno vreme za drugu polovinu marta – hladno, sa čestim temperaturama ispod 0°C, povremenim padavinama u obliku susnežice i češće snega, a biće i snežnog pokrivača. U drugoj polovini sedmice moguća je i pojava umerenih mrazeva uz minimume oko i ispod -5°C.

Sinoptička situacija u ponedeljak nad Evropom (GFS)
Sinoptička situacija u ponedeljak nad Evropom (GFS)

Dok će nam „blok“ (anticiklon) u Atlantiku obezbediti konstantan priliv hladnog vazduha sa severoistoka Evrope, očekuje nas serija ciklona u Sredozemlju koji će obezbediti povremene padavine.

Osim tokom predstojeće noći, jutra i delom prepodneva, konkretnije padavine se očekuju u delu Vojvodine već sutra poslepodne, uveče i u noći ka utorku, a potom su nove padavine moguće u sredu i četvrtak. Već smo detaljno pisali o vremenskim prilikama večeras i tokom noći (padaće „sve i svašta“, ponegde i ledena kiša), pa se ovde bavimo situacijom za naredne dane.

Sutra danju suvo uz otapanje snega, uveče i u noći novi sneg u delu Vojvodine

Noćas će doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača do najviše 5cm u delu Vojvodine, o čemu smo već pisali. Taj sneg isto tako u većini predela će se sutra istopiti, obzirom da će se nakon jutarnjih temperatura između -3 na severu i 2°C na jugu pokrajine, dnevne temperature kretati između 0°C na severu pokrajine do 4°C na jugu Banata. Duvaće slab do umeren severoistočni i severni vetar, u košavskom području umeren, na udare u prvom delu dana povremeno jak jugoistočni.

Sutra će tokom čitavog dana biti oblačno, ali većinom suvo vreme nakon prestanka padavina tokom prepodneva. Kasno poslepodne očekuje se novi talas padavina u obliku susnežice i vlažnog snega. Padavine se očekuju u većem delu pokrajine, izuzev krajnjeg severa i zapada, a značajnije padavine očekuju se na jugu Banata, u srednjem Banatu i Sremu. Iako će u početku sneg biti vlažan, i ponegde je moguća susnežica, tokom večeri i prvog dela noći ka utorku očekuje se formiranje snežnog pokrivača uz lep zimski ambijent u ovim predelima gde bude konkretnijih padavina. Delovi Banata mogli bi dobiti 5-10cm snega.

U utorak promenljivo oblačno i većinom suvo

U utorak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa kratkim intervalima sunčanog vremena mestimično. Sredinom dana je moguća susnežica mestimično, ali će se u većini predela  zadržati suvo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

U sredu i četvrtak sve izvesniji novi sneg, a biće i još malo hladnije

Sve je izvesnije da su u sredu i četvrtak moguće nove snežne padavine nakon ovih noćas odnosno sutrašnjih i u noći ka utorku. Međutim, večeras i uopšteno ovih dana zaista je teško precizno determinisati razvoj situacije u ovim danima, obzirom na veliku oscilaciju u proračunima numeričkih modela koji se ne slažu u potpunosti oka oscenarija.

Sreda i četvrtak svakako imaju potencijala za ozbiljan sneg, obzirom da je druga polovina marta. Ponegde bi moglo napadati i do 15cm tokom ova dva dana, ali to je još uvek samo opcija, ne i siguran scenario.

Aktuelni 12Z proračun za količinu snega na tlu u petak ujutru (ECMWF)
Aktuelni 12Z proračun za količinu snega na tlu u petak ujutru (ECMWF)

Ono što je izvesnije, to je da će ova dva dana biti još malo hladnija u odnosu na ponedeljak i utorak. Jutarnje temperature kretale bi se između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne izmeđi -1 i 2°C, što znači da bi ponegde bio zabeležen i ledeni dan. Obzirom na niže temperature, u slučaju snežnih padavina, bilo bi i manje bljuzgavice u odnosu na sutra i utorak pre podne, prava snežna idila poput one krajem februara.

Nakon razvedravanja umereni mrazevi

Razvoj meteorološke situacije u drugom delu predstojeće sedmice još uvek nije sasvim izvestan, ali je prilično sigurno da pre nastupajućeg otopljenja koje je sve izvesnije za vikend, a nakon prestanka padavina i razvedravanja treba očekivati barem dva jutra sa pojavom umerenog mraza uz temperature oko i možda ispod -5°C. To bi moglo naneti određenu štetu voćarskim, ali čak i ratarskim kulturama koje su krenule da se bude zbog prethodnog toplog perioda od 6 do 17. marta.

Pratićemo narednih dana razvoj situacije vezan za sredu, četvrtak i petak, i svakako vas detaljnije izveštavati o očekivanim vremenskim prilikama u ovim danima.

Sviđa vam se naš rad? Pomozite nam!

Sviđa vam se to što radimo za vas? Uzvratite nam uslugu sa nekoliko lakih koraka. Hvala!

Sviđa vam se sadržaj koji objavljujemo i pratite našu prognozu? Evo kako u nekoliko brzih i jednostavnih koraka možete vi nama da uzvratite uslugu i pomognete dalje funkcionisanje naše stranice i portala. Sve je objašnjeno u ovom kratkom video klipu, pa vas molimo da pogledate.Hvala vam svima još jednom što ste uz nas, zajedno smo jači!

Publié par VojvodinaMeteo sur samedi 3 mars 2018

Ukoliko ste zadovoljni našim radom i ukoliko vam naše prognoze i izveštaji znače, pozovite svoje prijatelje da lajkuju našu Facebook stranicu, a evo kako to možete učiniti! Izdvojite svega 2-3 minuta i u svega par lakih koraka pomozite naš dalji rad. Hvala puno unapred ?

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!