Zimski režim u narednih 5 dana sa povremenom susnežicom i snegom, biće i pokrivača

Tokom narednih pet dana Baba Marta će nam pokazati svoje zube, sve do predstojećeg vikenda, očekuje nas ne baš uobičajeno vreme za drugu polovinu marta – hladno, sa čestim temperaturama ispod 0°C, povremenim padavinama u obliku susnežice i češće snega, a biće i snežnog pokrivača. U drugoj polovini sedmice moguća je i pojava umerenih mrazeva uz minimume oko i ispod -5°C.

Sinoptička situacija u ponedeljak nad Evropom (GFS)
Sinoptička situacija u ponedeljak nad Evropom (GFS)

Dok će nam “blok” (anticiklon) u Atlantiku obezbediti konstantan priliv hladnog vazduha sa severoistoka Evrope, očekuje nas serija ciklona u Sredozemlju koji će obezbediti povremene padavine.

Osim tokom predstojeće noći, jutra i delom prepodneva, konkretnije padavine se očekuju u delu Vojvodine već sutra poslepodne, uveče i u noći ka utorku, a potom su nove padavine moguće u sredu i četvrtak. Već smo detaljno pisali o vremenskim prilikama večeras i tokom noći (padaće “sve i svašta”, ponegde i ledena kiša), pa se ovde bavimo situacijom za naredne dane.

Sutra danju suvo uz otapanje snega, uveče i u noći novi sneg u delu Vojvodine

Noćas će doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača do najviše 5cm u delu Vojvodine, o čemu smo već pisali. Taj sneg isto tako u većini predela će se sutra istopiti, obzirom da će se nakon jutarnjih temperatura između -3 na severu i 2°C na jugu pokrajine, dnevne temperature kretati između 0°C na severu pokrajine do 4°C na jugu Banata. Duvaće slab do umeren severoistočni i severni vetar, u košavskom području umeren, na udare u prvom delu dana povremeno jak jugoistočni.

Sutra će tokom čitavog dana biti oblačno, ali većinom suvo vreme nakon prestanka padavina tokom prepodneva. Kasno poslepodne očekuje se novi talas padavina u obliku susnežice i vlažnog snega. Padavine se očekuju u većem delu pokrajine, izuzev krajnjeg severa i zapada, a značajnije padavine očekuju se na jugu Banata, u srednjem Banatu i Sremu. Iako će u početku sneg biti vlažan, i ponegde je moguća susnežica, tokom večeri i prvog dela noći ka utorku očekuje se formiranje snežnog pokrivača uz lep zimski ambijent u ovim predelima gde bude konkretnijih padavina. Delovi Banata mogli bi dobiti 5-10cm snega.

U utorak promenljivo oblačno i većinom suvo

U utorak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa kratkim intervalima sunčanog vremena mestimično. Sredinom dana je moguća susnežica mestimično, ali će se u većini predela  zadržati suvo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

U sredu i četvrtak sve izvesniji novi sneg, a biće i još malo hladnije

Sve je izvesnije da su u sredu i četvrtak moguće nove snežne padavine nakon ovih noćas odnosno sutrašnjih i u noći ka utorku. Međutim, večeras i uopšteno ovih dana zaista je teško precizno determinisati razvoj situacije u ovim danima, obzirom na veliku oscilaciju u proračunima numeričkih modela koji se ne slažu u potpunosti oka oscenarija.

Sreda i četvrtak svakako imaju potencijala za ozbiljan sneg, obzirom da je druga polovina marta. Ponegde bi moglo napadati i do 15cm tokom ova dva dana, ali to je još uvek samo opcija, ne i siguran scenario.

Aktuelni 12Z proračun za količinu snega na tlu u petak ujutru (ECMWF)
Aktuelni 12Z proračun za količinu snega na tlu u petak ujutru (ECMWF)

Ono što je izvesnije, to je da će ova dva dana biti još malo hladnija u odnosu na ponedeljak i utorak. Jutarnje temperature kretale bi se između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne izmeđi -1 i 2°C, što znači da bi ponegde bio zabeležen i ledeni dan. Obzirom na niže temperature, u slučaju snežnih padavina, bilo bi i manje bljuzgavice u odnosu na sutra i utorak pre podne, prava snežna idila poput one krajem februara.

Nakon razvedravanja umereni mrazevi

Razvoj meteorološke situacije u drugom delu predstojeće sedmice još uvek nije sasvim izvestan, ali je prilično sigurno da pre nastupajućeg otopljenja koje je sve izvesnije za vikend, a nakon prestanka padavina i razvedravanja treba očekivati barem dva jutra sa pojavom umerenog mraza uz temperature oko i možda ispod -5°C. To bi moglo naneti određenu štetu voćarskim, ali čak i ratarskim kulturama koje su krenule da se bude zbog prethodnog toplog perioda od 6 do 17. marta.

Pratićemo narednih dana razvoj situacije vezan za sredu, četvrtak i petak, i svakako vas detaljnije izveštavati o očekivanim vremenskim prilikama u ovim danima.

Sviđa vam se naš rad? Pomozite nam!

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2035260056755606/

Ukoliko ste zadovoljni našim radom i ukoliko vam naše prognoze i izveštaji znače, pozovite svoje prijatelje da lajkuju našu Facebook stranicu, a evo kako to možete učiniti! Izdvojite svega 2-3 minuta i u svega par lakih koraka pomozite naš dalji rad. Hvala puno unapred ?

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *