Osetno hladnije danas, temperature između -1 i 3°C, večeras stižu padavine

Očekivano, danas je znatno hladnije u odnosu na većinu dana protekle sedmice. Dok su juče temperature na području Vojvodine tokom danas bile vrlo šarenolike i svakako znatno više nego danas, danas su priliučno ujednačene i ovog poslepodneva kreću se između -1°C i 3°C.

U 16 časova najniža temperatura izmerena je u Kikindi -1°C, potom sledi Palić sa 0°C, Sombor, Zrenjanin i Beograd 1°C, Novi Sad i Banatski Karlovac 2°C, a najtoplija je Sremska Mitrovica sa 3°C. Prema poslednjim osmatranjima preovladava oblačno i suvo vreme, a duva slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Večeras naoblačenje sa susnežicom i snegom, ponegde moguća (ledena) kiša

Kasnije večeras nam sa jugozapada preko Bosne i Hercegovine i zapadne Srbije stiže jače naoblačenje koje će doneti i nove padavine. Pošto će temperature po vazdušnim slojevima biti vrlo granične (oko 0°C), padaće može se slobodno reći sve i svašta.

Očekuje se da krajnji zapad i sever Vojvodine budu u hladnom sektoru ciklona uz negativnu temperaturu po visini, i u prizemlju, i tamo bi trebalo da pada sneg uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Najneizvesniji tip padavina važi za centralni pojas Vojvodine, gde mogu padati vlažan sneg i susnežica uz eventualno simboličan snežni pokrivač, ali može biti čak i ledene kiše – zaista će presuditi nijanse u vertikalnom temperaturnom profilu. Na jugu Vojvodine, a naročito na jugu Banata i duž granicu sa Rumunijom, očekuju se najviše temperature kako u prizemlju, tako i po visini, i tamo će uglavnom padati kiša koja se neće lediti pri tlu.

Uglavnom snežne padavine tokom noći (ARW)
Uglavnom snežne padavine tokom noći (ARW) – naročito na severu i zapadnu pokrajine

Da rezimiramo, veći deo Bačke imaće snežne padavine uz formiranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5cm, a snega će biti uz formiranje snežnog pokrivača i na severu Banata. Srem bi takođe većinu padavina trebao imati u obliku snega i susnežice, ali je formiranje pokrivača vrlo neizvesno, u centralnom pojasu Vojvodine mogući su i sneg i ledena kiša, dok je jugu Banata najizvesnija obična hladna martovska kiša.

Visina nulta izoterme tokom noći (ARW)
Visina nulta izoterme tokom noći (ARW) – ne dobija cela Vojvodina sneg
Večeras oko 21:30h / 22h objavljujemo detaljnu prognozu za period do petka 23. marta, a kako nas očekuju vrlo promenljive vremenske prilike u narednim danima, svakako nas ponovo posetite kasnije večeras za više informacija.

Sutra ujutru i pre podne očekujemo i vaše fotografije 🙂 podrazumeva se naročito iz predela koji će biti pod snežnim pokrivačem.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *