Osetno hladnije danas, temperature između -1 i 3°C, večeras stižu padavine

Očekivano, danas je znatno hladnije u odnosu na većinu dana protekle sedmice. Dok su juče temperature na području Vojvodine tokom danas bile vrlo šarenolike i svakako znatno više nego danas, danas su priliučno ujednačene i ovog poslepodneva kreću se između -1°C i 3°C.

U 16 časova najniža temperatura izmerena je u Kikindi -1°C, potom sledi Palić sa 0°C, Sombor, Zrenjanin i Beograd 1°C, Novi Sad i Banatski Karlovac 2°C, a najtoplija je Sremska Mitrovica sa 3°C. Prema poslednjim osmatranjima preovladava oblačno i suvo vreme, a duva slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Večeras naoblačenje sa susnežicom i snegom, ponegde moguća (ledena) kiša

Kasnije večeras nam sa jugozapada preko Bosne i Hercegovine i zapadne Srbije stiže jače naoblačenje koje će doneti i nove padavine. Pošto će temperature po vazdušnim slojevima biti vrlo granične (oko 0°C), padaće može se slobodno reći sve i svašta.

Očekuje se da krajnji zapad i sever Vojvodine budu u hladnom sektoru ciklona uz negativnu temperaturu po visini, i u prizemlju, i tamo bi trebalo da pada sneg uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Najneizvesniji tip padavina važi za centralni pojas Vojvodine, gde mogu padati vlažan sneg i susnežica uz eventualno simboličan snežni pokrivač, ali može biti čak i ledene kiše – zaista će presuditi nijanse u vertikalnom temperaturnom profilu. Na jugu Vojvodine, a naročito na jugu Banata i duž granicu sa Rumunijom, očekuju se najviše temperature kako u prizemlju, tako i po visini, i tamo će uglavnom padati kiša koja se neće lediti pri tlu.

Uglavnom snežne padavine tokom noći (ARW)
Uglavnom snežne padavine tokom noći (ARW) – naročito na severu i zapadnu pokrajine

Da rezimiramo, veći deo Bačke imaće snežne padavine uz formiranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5cm, a snega će biti uz formiranje snežnog pokrivača i na severu Banata. Srem bi takođe većinu padavina trebao imati u obliku snega i susnežice, ali je formiranje pokrivača vrlo neizvesno, u centralnom pojasu Vojvodine mogući su i sneg i ledena kiša, dok je jugu Banata najizvesnija obična hladna martovska kiša.

Visina nulta izoterme tokom noći (ARW)
Visina nulta izoterme tokom noći (ARW) – ne dobija cela Vojvodina sneg
Večeras oko 21:30h / 22h objavljujemo detaljnu prognozu za period do petka 23. marta, a kako nas očekuju vrlo promenljive vremenske prilike u narednim danima, svakako nas ponovo posetite kasnije večeras za više informacija.

Sutra ujutru i pre podne očekujemo i vaše fotografije 🙂 podrazumeva se naročito iz predela koji će biti pod snežnim pokrivačem.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!