Vrlo nizak vodostaj Dunava i Save (FOTO), rečni saobraćaj ugrožen, ali sledi porast vodostaja

Na toku Dunava i Save kroz našu zemlju vrlo nizak vodostaj ovih reka beleži se još od avgusta meseca, ali je stanje postalo posebno alarmantno tokom druge polovine oktobra. Na pojedinim mernim lokacijama zabeleženi su i apsolutni mesečni minimumi za oktobar, od kako se vrše merenja, a to je naročito slučaj na gornjem toku Dunava (merne stanice Bezdan i Bogojevo). Rečni saobraćaj jeste ugrožen zbog niskog vodostaja reka, brodovi se ne ukrcavaju na maksimum da bi mogli bezbedno da plove, kapetani moraju biti posebno obazrivi, ali rečni saobraćaj na Dunavu i Savi, kroz njihov tok na teritoriji Srbije nije prekidan.

U Mađarskoj je rečni saobraćaj na toku Dunava u potpunosti obustavljen, ali to se srećom nije dogodilo i kod nas. Zbog niskog vodostaja Dunava trpi i privreda, obzirom da je onemogućen uvoz i izvoz putem rečnog saobraćaja. Najviše trpi transport rude gvožđa, poljoprivrednih kultura i veštačkih đubriva. Na toku Dunava kroz našu zemlju rečni saobraćaj jeste znatno otežan, ali ne i u prekidu. Po svemu sudeći to se neće ni dogoditi, jer je Dunav već polako počeo da raste, a to se očekuje i u narednim danima.

Vodostaj kod Novog Sada je gotovo 70 centimetara ispod dinjeg nivoa plovidbe, ali zbog dobro obeleženog plovnog puta i ipak dovoljne dubine nije bilo bilo kakvog incidenta, kapetani su bili obazrivi, vršen je i pretovar, a noću su odmarali radi sigurnijeg prolaska – rekao je šef Lučke kapetanije u Novom Sadu, Boris Oreb.

Mi imamo vertikalni kej i nizak vodostaj nije uticao bitnije na naš rad, ali smo ipak nešto manje robe pretovarali zbog manjih tovara na baržama zbog niskog vodostaja – rekao je za Tanjug Aleksadar Milovančev, direktor Luke Novi Sad.

Dobro je što je ova suša došla u jesen kada je živi svet u mirovanju, pa neće biti posledica. Ipak, bilo bi opasno kada bi se ovakav nizak vodostaj nastavio i u toku zime – kaže Slobodan Puzović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu priride u Novom Sadu.

Iako je reč o vrlo niskom vodostaju, on je ipak daleko od apsolutnih minimuma. Apsolutni minimum na mernoj lokaciji Bezdan iznosi -142cm i zabeležen je 7. januara davne 1909. godine, dok je ovogodišnji apsolutni minimum iznosio -102cm i zabeležen je 27. oktobra. Na mernoj lokaciji Bogojevo apsolutni minimum iznosio je -66cm i zabeležen je 30. decembra 1946. godine, dok je ovogodišnji minimum -40cm, zabeležen dva puta, 20 i 27. oktobra.

Nivogram Bezdan - reka Dunav - 2018. godina
Nivogram Bezdan – reka Dunav – 2018. godina / RHMZ Srbije
Nivogram Novi Sad - reka Dunav - 2018. godina
Nivogram Novi Sad – reka Dunav – 2018. godina / RHMZ Srbije

Na ovogodišnjim nivogramima za hidrološkim stanicama Bezdan i Novi Sad, može se zapaziti da sa manjim prekidima nizak vodostaj se beleži još od avgusta meseca. Stanje je posebno alarmantno u drugoj polovini oktobra, ali je primetan porast u protekla 2-3 dana.

Vrlo nizak vodostaj i na Savi, skoro pa ugroženi apsolutni rekordi

Vrlo nizak vodostaj beleži se i na Savi, gde su ovih dana skoro pa ugroženi i apsolutni minimumi. Ipak, na kraju neće biti oboreni ni rekordi za oktobar, obzirom da se u narednim danima usled padavina na zapadnom Balkanu očekuje porast vodostaja i na ovoj reci. Na hidrološkoj stanici u Sremskoj Mitrovici apsolutni minimum je iznosio -19cm i datira od 19. avgusta 2003. godine, dok je ovogodišnji minimum zabeležen juče, i iznosio je 9cm. Nizvodno, na hidrološkoj stanici Šabac, apsolutni minimum od -116cm zabeležen 19. avgusta 2003. godine, dok je ovogodišnji zabeležen takođe juče i iznosio je -97cm.

Nivogram Sremska Mitrovica - reka Sava - 2018. godina
Nivogram Sremska Mitrovica – reka Sava – 2018. godina / RHMZ Srbije
Nivogram Šabac - reka Sava - 2018. godina
Nivogram Šabac – reka Sava – 2018. godina / RHMZ Srbije

Vodostaji će biti u porastu, ali daleko od normale

U narednim danima očekuje se porast vodostaja kako na Dunavu, tako i na reci Savi. Očekuje se da Dunav na gornjem toku kroz našu zemlju poraste za malo više od pola metra u narednih nekoliko dana, a nešto južnije na relaciji Novi Sad – Beograda za oko 30-40cm. Na Savi se očekuje sličan porast vodostaja, nešto više od pola metra za nekoliko dana, što će se na ovoj reci obzirom da je manja od Dunava dosta bolje primetiti.

Neku dugoročniju situaciju sa kretanjem vodostaja tokom novembra sada je teško predvideti, ali po svemu sudeći ne treba biti preveliki optimista kada je neki veći porast vodostaja u pitanju. Očekuje se da vodostaj na ovim rekama ostane ispod normale i tokom najmanje prve polovine novembra, a kao rezultat toga, ponovo bi mogao biti ugrožen plovidbeni nivo.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *