Više od pola Vojvodine jutros pod debelim snegom, Novi Sad merio 19cm

Pravo snežno jutro i pre podne u Vojvodini danas, kao da smo usred januara, a ne na zalasku marta meseca, obzirom da je uveliko u toku treća dekada. Treći prolećni dan, da – dobro ste pročitali, prolećni, obeležiće u nekim mestima čak i najveći pokrivač od početka ove godine, veći nego što beše zimus. U skladu sa našim prognozama znatno manje snega palo je severno od Kikinde i Bačke Topole, gde pokrivača ima tek dekorativno. Južni i centralni predeli pokrajine dobili su snežni pokrivač visine uglavnom 10-15cm, ali ponegde ga ima i do 19cm, kao na primer u Novom Sadu. Ovo su podaci prema zvaničnim merenjima na meteorološkim stanicama, međutim sigurno je da snega jutros ponegde ima čak i malo preko 20cm.

Visine snega u 7 časova – 23. mart

 

StanicaVisina snega (cm)Visina novog snega(cm)*
 Palić 1 1
 Sombor 3 3
 Novi Sad 19 19
 Zrenjanin 16 16
 Kikinda 3 3
 B. Karlovac 10 8
 S. Mitrovica 12 12
 Beograd 19 10

Izvor: RHMZ

Snežne padavine i sneg koji je napadao stvorili su i probleme u saobraćaju u centralnim i južnim predelima pokrajine, obzirom da zimske službe imaju težak zadatak da raščiste veliki broj kilometara, a da je sneg tokom čitave prethodne večeri i noći padao prilično intenzivno u ovim krajevima. Postoji i opasnost od stvaranja poledice, i zato je u saobraćaju neophodna dodatna opreznost. Temperature se prema poslednjim merenjima u 10 časova kreću između -2 i 0°C.

Padavine slabe, tokom dana potpuni prestanak

Snežne padavine su oslabile tokom prepodneva tako da prema poslednjim osmatranjima ima uglavnom slabog, tek ređe umerenog snega. Snežni pokrivač uglavnom se ne uvećava, obzirom na doba godine i porast temperatura, ipak je kraj marta. Do sredine dana očekuje nas i potpuni prestanak padavina, međutim oblačno vreme zadržava se sve do kraja dana, a tokom noći ka suboti sledi samo delimično razvedravanje.

Sjajne fotografije naših pratilaca

Sneg u Zrenjaninu - 23. mart 2018
Sneg u Zrenjaninu – 23. mart 2018 (Foto: Biljana Kojčić)
Sneg u Zrenjaninu (2) - 23. mart 2018
Sneg u Zrenjaninu (2) – 23. mart 2018 (Foto: Biljana Kojčić)
Petrovaradin pod snegom - 23. mart 2018
Petrovaradin pod snegom – 23. mart 2018 (Foto: Milica Tot)
Novi Sad ispod 20cm snega
Novi Sad ispod 20cm snega (Foto: Vladimir Ognjanović)
Novi Sad ispod 20cm snega (2)
Novi Sad ispod 20cm snega (2) (Foto: Dejan Kordin)
Novi Sad ispod 20cm snega (3)
Novi Sad ispod 20cm snega (3) (Foto: Čezara-Bonina Kirš)
Cvetovi pod snegom u Novom Sadu
Cvetovi pod snegom u Novom Sadu – prolećna ironija kako kaže naša reporterka (Foto: Branislava Đukić)
Sneg jutros i u Kuli
Sneg jutros i u Kuli (Foto: Vukica Todorović)
Bačko Gradište pod najvećim snegom ove godine
Bačko Gradište pod najvećim snegom ove godine (Foto: Zsolt Toth)
Žabalj pod snegom - 23. mart 2018
Žabalj pod snegom – 23. mart 2018 (Foto: Miroslav Kavraja)
Sneg i na istoku Banata - Jaša Tomić
Sneg i na istoku Banata – Jaša Tomić (Foto: Ivana)
Prolećni sneg u Žitištu (2)
Prolećni sneg u Žitištu (2) (Foto: Ranko Popović)
Prolećni sneg u Žitištu
Prolećni sneg u Žitištu (Foto: Ranko Popović)
Prolećni sneg u Žitištu (3)
Prolećni sneg u Žitištu (3) (Foto: Marijana Đukić)

HVALA! Tim VojvodinaMeteo zahvaljuje se svim meteo-reporterima koji su od jutros neumorno slali fotografije. Izabrane su one kvalitetnije. Hvala svima koji na ovaj načim pomažu naš rad.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *