Sneg će padati do sutra sredinom dana, koliki se pokrivač očekuje? Za vikend postepen porast temperatura!

Sneg koji uveliko pada od ranih večernjih časova na jugu Vojvodine širi se polako prema severu pokrajine, padavinska oblačnost stigla je prema poslednjim osmatranjima odo Vrbasa i Kikinde an severu. Severno od ove linije još uvek nema snega, dok u ostalim predelima pada sneg uglavnom umerenog intenziteta uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača. U 21h temperature se kreću između -2 i 0°C.

Vecerašnji sneg u Šidu
Vecerašnji sneg u Šidu (Foto: Aleksandar Vladić)
Radarska slika u 2130
Radarska slika u 2130 (Izvor: RHMZ) – padavine polako napreduju ka severu

Kasnije večeras snežne padavine treba očekivati i na severu Vojvodine, ali će tamo intenzitet biti slabiji uz znatno manju količinu padavina u odnosu na predele južno od linije Bačka Topola – Kikinda.

Sneg će padati do sutra sredinom dana, najmanje padavina na severu

Snežne padavine povremeno se očekuju u nastavku večeri, tokom noći i jutra, nakon čega bi došlo do slabljenja padavina. Povremenog i uglavnom slabog snega biće međutim i sutra u prvom delu i sredinom dana, nakon čega se očekuje prestanak padavina. Više padavina treba očekivati u južnim i centralnim predelima Vojvodine, a najmanje akumuliranog vodenog taloga odnosno snežnog pokrivača treba očekivati na severu. Na krajnjem severu Vojvodine će čak štaviše to biti samo dekorativan pokrivač.

Realno je da do jutarnjih časova u petak u većini predela Vojvodine bude izmereno 5-10cm snega, međutim tek ponegde bi visina snega mogla dostići i visokih 15cm, obzirom da je gotovo kraj marta. Sutra se uprkos povremenim snežnim padavina tokom prepodneva ne očekuje uvećanje visine pokrivača, obzirom da će se temperature kretati oko 0°C, a na severu pokrajine živa u termometru bi mogla dostići i 3°C. Minimalne temperature sutra će se kretati između -3 i -2°C.

Visina snežnog pokrivača u petak ujutru (ARW)
Visina snežnog pokrivača u petak ujutru (ARW) – najveći deo Vojvodine ujutru pod snegom, više snega u centralnim i južnim krajevima prema proračunu našeg ARW modela

Ujutru i prepodne duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar, u drugom delu dana slab i promenljivog smera.

U subotu još opasnost od umerenog mraza

Sutra uveče očekuje se delimično razvedravanje, međutim prema večerašnjem proračunu numeričkih modela u noći na nedelji iznad našeg područja zadržala bi se određena količina oblačnosti koja bi sprečila intenzivnije hlađenje prizemnog sloja vazduha. Prema aktuelnim očekivanjima minimalne temperature u subotu ujutru kretale bi se između -5 i -2°C.

Promenljivo oblačno uz porast temperatura za vikend

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima, naročito drugog dana vikenda kada treba očekivati i duže sunčane intervale i znatno manje oblaka. Maksimalne temperature u subotu će se kretati između 4 i 6°C. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, uveče na jugu Banata povremeno jak.

U nedelju minimalne temperature biće između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 9°C. Duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, na udare povremeno i jak, naročito na jugu Banata.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *