Sneg će padati do sutra sredinom dana, koliki se pokrivač očekuje? Za vikend postepen porast temperatura!

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Sneg koji uveliko pada od ranih večernjih časova na jugu Vojvodine širi se polako prema severu pokrajine, padavinska oblačnost stigla je prema poslednjim osmatranjima odo Vrbasa i Kikinde an severu. Severno od ove linije još uvek nema snega, dok u ostalim predelima pada sneg uglavnom umerenog intenziteta uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača. U 21h temperature se kreću između -2 i 0°C.

Vecerašnji sneg u Šidu
Vecerašnji sneg u Šidu (Foto: Aleksandar Vladić)
Radarska slika u 2130
Radarska slika u 2130 (Izvor: RHMZ) – padavine polako napreduju ka severu

Kasnije večeras snežne padavine treba očekivati i na severu Vojvodine, ali će tamo intenzitet biti slabiji uz znatno manju količinu padavina u odnosu na predele južno od linije Bačka Topola – Kikinda.

Sneg će padati do sutra sredinom dana, najmanje padavina na severu

Snežne padavine povremeno se očekuju u nastavku večeri, tokom noći i jutra, nakon čega bi došlo do slabljenja padavina. Povremenog i uglavnom slabog snega biće međutim i sutra u prvom delu i sredinom dana, nakon čega se očekuje prestanak padavina. Više padavina treba očekivati u južnim i centralnim predelima Vojvodine, a najmanje akumuliranog vodenog taloga odnosno snežnog pokrivača treba očekivati na severu. Na krajnjem severu Vojvodine će čak štaviše to biti samo dekorativan pokrivač.

Realno je da do jutarnjih časova u petak u većini predela Vojvodine bude izmereno 5-10cm snega, međutim tek ponegde bi visina snega mogla dostići i visokih 15cm, obzirom da je gotovo kraj marta. Sutra se uprkos povremenim snežnim padavina tokom prepodneva ne očekuje uvećanje visine pokrivača, obzirom da će se temperature kretati oko 0°C, a na severu pokrajine živa u termometru bi mogla dostići i 3°C. Minimalne temperature sutra će se kretati između -3 i -2°C.

Visina snežnog pokrivača u petak ujutru (ARW)
Visina snežnog pokrivača u petak ujutru (ARW) – najveći deo Vojvodine ujutru pod snegom, više snega u centralnim i južnim krajevima prema proračunu našeg ARW modela

Ujutru i prepodne duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar, u drugom delu dana slab i promenljivog smera.

U subotu još opasnost od umerenog mraza

Sutra uveče očekuje se delimično razvedravanje, međutim prema večerašnjem proračunu numeričkih modela u noći na nedelji iznad našeg područja zadržala bi se određena količina oblačnosti koja bi sprečila intenzivnije hlađenje prizemnog sloja vazduha. Prema aktuelnim očekivanjima minimalne temperature u subotu ujutru kretale bi se između -5 i -2°C.

Promenljivo oblačno uz porast temperatura za vikend

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima, naročito drugog dana vikenda kada treba očekivati i duže sunčane intervale i znatno manje oblaka. Maksimalne temperature u subotu će se kretati između 4 i 6°C. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, uveče na jugu Banata povremeno jak.

U nedelju minimalne temperature biće između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 9°C. Duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, na udare povremeno i jak, naročito na jugu Banata.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!