Večeras, tokom noći i sutra uz lokalne pljuskove i grmljavinu moguće nepogode!

I pored trodnevne vremenske prognoze za Vojvodinu i Beograd, koja je ažurirana danas poslepodne, nešto veća verovatnoća za pojavu vremenskih nepogoda sa lokalnom pojavom grada, olujnog vetra i obilne kiše za kratko vreme tokom naredna 24 časa – zaslužuje posebnu objavu.

Večeras i tokom noći prva mogućnost za olujne oblake

Tokom predstojeće večeri i tokom noći ka suboti očekuje se destabilizacija atmosfere pod uticajem ciklona čiji će se centar nalaziti u Jadranskom moru, a čiji će se centar sutra premeštati preko juga Srbije dalje na jugoistok. Nakon veoma toplog dana, usled približavanja hladnog fronta, koji će usloviti i opadanje pritiska, očekuju se predfrontalne nestabilnosti koje lokalno mogu biti vrlo izražene.

Simulacija radarske slike - noć ka suboti donosi lokalno jak konvektivni razvoj
Simulacija radarske slike – noć ka suboti donosi lokalno jak konvektivni razvoj (ARW)

U nastavku večeri, ali naročito tokom predstojeće noći i ujutru očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, a obzirom na vrlo nestabilnu atmosferu i izražene pojedine parametre nestabilnosti lokalno je moguća pojava kratkotrajnih nepogoda, sa većom verovatnoćom u Sremu, na zapadu i severu Bačke, odnosno izvan košavskog područja.

Jugoistočni vetar bi mogao da “pomrsi račune” možda čak i pomenutim predelima, što bi moglo da “uguši” konvektivne razvoje i šansu za jači razvoj svede na minimum – obzirom da će košave svakako biti, postoji opcija da samo ponegde bude pljuskova sa ređom pojavom grmljavine, te da tako i pljuskovi sa grmljavinom budu svedeni na minimum, a kamoli nepogode. Ostaje da pratimo ovu borbu, između dve meteorološke veličine i vidimo koja će odneti pobedu.

U subotu sredinom dana i poslepodne ponovo vrlo nestabilno

Ovog puta očekuje se i slabljenje jugoistočnog vetra – košave, što će ići u prilog konvekciji, odnosno lokalnom razvoju olujnih oblaka. Posle verovatnog prepodnevnog zatišja, od sredine dana ponovo će biti uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu, ali i nepogode sa gradom i olujnim vetrom na teritoriji čitave Vojvodine, ali sa nešto većom verovatnoćom u predelima zapadno od reke Tise.

Poslepodne lokalno obilne padavine
Poslepodne lokalno obilne padavine (ARW)
Padavinska bomba kasno poslepodne i uveče (GFS)
Padavinska bomba kasno poslepodne i uveče (GFS)

Globalni numerički model GFS vidi upravo Vojvodinu kao centar zbivanja u regionu tokom sutrašnjeg poslepodneva, obzirom da upravo na našem području predviđa najbolju kombinaciju određenih olujnih parametara, a sa njim se dostra dobro slaže i naš lokalni model visoke rezolucije WRF-ARW. To se može primetiti i na kartama iznad (moguće obilnije padavine kasno poslepodne i uveče) i ispod.

Capeshear sutra sredinom dana i poslepodne najveći upravo nad Vojvodinom
Capeshear sutra sredinom dana i poslepodne najveći upravo nad Vojvodinom (GFS)

Visinsko strujanje sutra će biti južno i jugoistočno, a do večernjih sati će okrenuti na čisto istočno. To znači da sutra treba obraćati pažnju na oblake koji dolaze iz smera jugoistoka i istoka, odnosno kreću se prema severozapadu i zapadu – što svakako može biti od pomoći, ako niste u situaciji da pratite radarske slike i električna pražnjenja.

Upozorenje na lokalne nepogode u subotu tokom dana izdao je RHMZ Srbije, a izdat je i narandžasti meteo alarm:

RHMZ meteo alarm za subotu 9. jun
RHMZ narandžasti meteo alarm za subotu 9. jun

Sutra nas očekuju i malo prijatnije temperature, u najtoplijem delu dana kretaće se između 27 i 29°C.

U nedelju delimično razvedravanje i ređi pljuskovi

U nedelju se očekuje delimično razvedravanje. Jutro i deo prepodneva još uvek će obeležiti dosta oblaka, a samo ponegde moguća je i slaba kiša. U nastavku dana uslediće delimično razvedravanje, poslepodne uz ređu pojavu pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom – ali u većini mesta ostaje suvo. Uz priliv toplijeg vazduha biće malo toplije uz dnevne maksimume između 28 i 30°C.

Trodnevnu vremensku prognozu sa više detalja svakodnevno možete pratiti na sledećem linku
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *