U ponedeljak i utorak nestabilno sa lokalnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, temperature u padu

Kada je reč o očekivanim vremenskim prilikama tokom ponedeljka i utorka – naslov nije mogao biti kraći. Naredna dva dana na području Vojvodine preovladavaće promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Dobra vest je da bi ovog puta veći deo pokrajine trebao da dobije kišu (očekuje se češći razvoj konvektivne oblačnosti nego što je to bio slučaj prethodnih dana), dok je lošija vest da će biti uslova i za pojavu vremenskih nepogoda sa izolovano obilnijim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

Sinoptička situacija u ponedeljak sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u ponedeljak sredinom dana (GFS) – ciklon iz oblasti Alpa uticaće i na vreme u Srbiji

Tokom ponedeljka na području Vojvodine, ali i najvećeg dela Srbije, očekuje se najpre zapadno, a potom od sredine dana i jugozapadno visinsko strujanje, koje će se održati i tokom utorka. Ova informacija korisna je svima koji uživo prate kretanje oblačnosti, jer na osnovu ovoga znaju u kom smeru trebaju da gledaju ukoliko žele da znaju šta im dolazi.

PONEDELJAK: Nestabilno od jutra

U ponedeljak će na području Vojvodine preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme sa ređim sunčanim intervalima, kojih bi moglo biti najviše oko podneva. Već ujutru i pre podne mestimično se mogu očekivati kiša i lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Potom bi sredinom dana mogla uslediti kratkotrajna pauza, da bi u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima ponovo trebalo očekivati lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a postoji mogućnost i za kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Padavine na 1h - ARW model za ponedeljak 14. maj
Padavine na 1h – ARW model za ponedeljak 14. maj

Jutarnje temperature u ponedeljak će se kretati između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21 do 24°C. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni.

UTORAK: Poslepodne i uveče lokalne nestabilnosti

U utorak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. U poslepodnevnim i večernjim časovima biće nestabilno sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine, i to sa češćom pojavom u Banatu. U utorak će takođe biti šansi za lokalne nepogode sa gradom, obilnom kišom i olujnim vetrom (zapravo je verovatnoća nešto veća nego u ponedeljak). Napominjemo da nepogode u ponedeljak i utorak nisu izgledne (verovatnoća nije velika), ali mogućnost postoji.

Minimalne temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 25°C.

SREDA: Najniže temperature, postepena stabilizacija

Ujutru, a ponegde i pre podne, umereno do potpuno oblačno vreme. Tokom dana sledi delimično razvedravanje, ali uz umeren razvoj dnevne oblačnosti u poslepodnevnim satima ipak ne treba isključiti po koji izolovan pljusak praćen grmljavinom. U sredu će se maksimalne temperature kretati između 21 i 23°C. Više detalja u novoj prognozi u utorak…

USKORO! Naš tim prethodnih dana vredno radi na pokretanju VojvodinaMeteo prognoze za Vojvodinu, a koja će verovatno biti dvodnevna (za naredna dva dana, danas za sutra i prekosutra). Ova prognoza biće oficijalna prognoza VojvodinaMeteo, a biće ažurirana svakodnevno i biće prezentovana na početnoj stranici portala, kao i na zasebnoj stranici za tu namenu.

Nova prognoza donekle će zameniti sadašnju u formi članaka (poput ove), dok će prognoza u vidu ovakvih objava uglavnom biti vezana za najavu većih promena vremena poput jačih zahlađenja, tropskih talasa leti i hladnih talasa zimi, kao i najavu potencijalnih vremenskih nepogoda u vidu obilnih padavina, snega ili grada.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *