Temperature tonu sve dublje, Sombor već na -22°C, sutra ekstremno hladno jutro

U skladu sa očekivanjima, žive u termometrima širom Vojvodine večeras tonu u ambis. Prema poslednjim merenjima u 23 sata, temperature se kreću između čak -22°C u Somboru i -7°C koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu i Beogradu. U ostatku Vojvodine, temperature se u 22 sata kreću uglavnom između -14 i -10°C.

Temperature u Vojvodini u 6h po lokalnom vremenu (ARW)
Temperature u Vojvodini u 6h po lokalnom vremenu (ARW)
Temperature u Vojvodini u 7h po lokalnom vremenu (ARW)
Temperature u Vojvodini u 7h po lokalnom vremenu (ARW)

Kao što se vidi i na iznad priloženih kartama našeg regionalnog visokorezolucionog WRF-ARW modela, jutarnje temperature u Vojvodini sutra ujutru ponegde bi se spuštale i do -21°C. Međutim, ove karte nikako ne treba tumačiti bukvalno, već čisto informativno i orijentaciono (uostalom, Sombor je sada na -22°C). Prema našim očekivanjima, ujutru se mogu očekivati minimalne temperature čak i do -24°C, ali će se u većem delu Vojvodine žive u termometrima spustiti na između -20 i -15°C.

OPREZNO: Osetljivim osobama poput hroničnih bolesnika savetuje se boravak u zatvorenim prostorijama sutra u jutarnjim i prepodnevnim časovima, a čak i u najtoplijem delu dana poželjno je redukovati kretanje na otvorenom i fizičku aktivnost. Posebno ugrožene grupe su kardiovaskularni bolesnici, osobe sa respiratornim tegobama, trudnice i deca. Toplo se obucite ukoliko baš morate napolje!

Lokalno moguća ledena magla

Obzirom da će jutarnje temperature ujutru biti posvuda ispod -10°C, a da ARW sumulira lokalno pojavu smanjene vidljivosti odnosno magle, nije isključeno da ujutru ponegde bude ledene magle. Dakle, ukoliko uopšte do lokalnog formiranja magle i dođe, to će gotovo izvesno biti ledena magla.

Ledene iglice nastaju usled sublimacije vodene pare, odnosno direktnog pretvaranja vodene pare u ledene kristaliće. Ovaj fazni prelaz moguće je samo pri dosta niskim temperaturama, jer se tako zaobilazi tečno agregatno stanje koje je održivo na temperaturama neposredno ispod nule. Potrebno je da temperatura bude barem -10°C, a često i niža.

Sutra se očekuju i vrlo niske dnevne temeprature

Sutra će i tokom dana biti vrlo hladno, kao što je to bio i slučaj danas. Maksimalne temperature kretaće se između -5 i -3°C. Zbog priliva toplije vazdušne mase sa juga, sutra uveče i noću ne očekuje nas intenzivno hlađenje vazduha, a na jugu Vojvodine (Srem i južni Banat) bi čak večernji časovi mogli biti najtopliji deo dana.

Uveče novi sneg

Sutra uveče očekuje nas i novo jače naoblačenje sa snežnim padavinama. Usled priliva sve toplijeg vazduha, a naročito po visini, tokom noći ka petku, a najkasnije u petak ujutru sneg bi u većem delu pokrajine mogao preći u ledena zrnca ili ledenu kišu.

Situacija bi tokom petka i subote mogla biti vrlo alarmantna na području Vojvodine, a mi ćemo se ovim periodom detaljno pozabaviti tokom sutrašnjeg dana.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!