Svetski meteorološki dan 2018: Moramo biti spremni na ekstreme, o nama su pisali…

Svetski meteorološki dan obeležava se 23. marta počevši od 1950. godine, na dan kada je osnovana Svetska meteorološka organizacija. Svake godine, WMO najavljuje slogan za tu godinu. Ovaj dan ima za cilj upravo da promoviše meteorologiju kao nauku i njen značaj, i propraćen je brojnim dešavanjima u zemljama koje su članice Svetske meteorološke organizacije. Ove godine slogan je “za vreme spremni, za klimu pametni”.  Ovo je neopodno kako bi se podržao međunarodni plan o održivom razvoju, redukciji rizika od nepogoda i adaptaciji na klimatske promene. Naročito, moramo se pripremiti na ekstremno vreme, klimu i veće hidrološke oscilacije. Cilj je upravo promocija sistema za ranu najavu i upozorenja.
WMO dan 2018
WMO dan 2018

Doprinos VojvodinaMeteo najavi ekstrema

U proteklom periodu tokom 2017. i početkom 2018. godine VojvodinaMeteo dala je značajan doprinos pravovremenom izveštavanju i upozoravanju stanovništva sa područja Vojvodine, ali i šire, na potencijalne vremenske nepogode. Tokom većeg dela 2017. godine na Facebook stranici pisane su najave na potencijalno opasne pojave poput intenzivne grmljavine, obilnih padavina, pojave grada, značajnijih snežnih padavina ili pojave jakog mraza. Od sredine novembra protekle godine kao sredstvo informisanja koristimo i meteorološki portal na kom se i vi sada nalazite.

Protekla godina bila je jedna od tri najtoplije u istoriji meteoroloških merenja, a ujedno i najtoplija godina bez pojave El NiñoPrisetimo se, leto protekle godine u Vojvodini je bilo sušno, ali smo imali nekoliko vrlo jakih oluja koje su napravile značajniju štetu – možda se može istaći 17. septembar, kada je orkanski vetar pogodio barem 25% teritorije Vojvodine. Takođe, 20. juna 2016. godine Pančevo i okolinu zahvatilo je izuzetno jako nevreme sa krupnim gradom i čak pojavom tornada.

Pored pravovremenih najava na društvenim mrežama i portalu, naš tim jedini se u Srbiji bavi i lovom na oluje koji podseća na scene iz američkih filmova. Mi smo pravi lovci na oluje, a ne “balkon chejseri”, obzirom da u takvim situacijama izlazimo na teren i pratimo kretanje oblaka, bilo da je reč o pulse storm, multićelijama ili najjačim superćelijama. Danas, povodom Svetskog meteorološkog dana, prikazujemo vam i naš prvi spot:

Za potrebe prognoza vremena generalno, kao i za ranu najavu i upozorenja koristimo sopstveni numerički model WRF-ARW visoke rezolucije:

WRW-ARW numerički model - jak vetar u košavskom području u nedelju
WRW-ARW numerički model – jak vetar u košavskom području u nedelju

Naši dalji planovi

VojvodinaMeteo planira da daje sve veći i sve značajniji doprinos meteorologiji kao nauci, razvoju meteorološke svesti u Vojvodini, a i šire, pravovremenom i uvek aktuelnom izveštavanju o meteorološkim dešavanjima i svakako dalje unapređenje prognostičkog sistema.

Naši planovi za period do kraja ove godine jesu: održavanje tribina i prezentacija na temu meteorologije, vremenskih nepogoda i lova na oluje. Trudićemo se da se odazovemo svakom pozivu za održavanje predavanja. Pokretanje mreže automatskih meteoroloških stanica (AMS), na čijem se idejnom rešenju upravo radi, a realizaciju ovog projekta i pokretanje mreže očekujemo već tokom proleća, a najkasnije tokom leta tekuće godine. Dalje ulaganje u numeričko modeliranje atmosfere, i unapređenje postojećeg WRF-ARW modela. Svakako, neizostavni deo naših aktivnosti biće lov na oluje, za koji se nadamo da će ove godine biti na još višem nivou, uključujući prenos UŽIVO, izradu spotova i kratkih video preseka svakog realizovanog lova.

Na žalost, svi ovi planovi kao i naše dalje aktivnosti ozbiljno zavise i od finansija, a treba reći da je naš rad potpuno volonterski, te da su za sada izostale bilo kakve donacije ili sponzorstvo, čime je naš rad znatno otežan i napredovanje usporeno, o čemu smo govorili i u ispod priloženim intervjuima povodom današnjeg praznika.

O nama su danas pisali: Dnevnik, zrenjaninski.com, vojvođanskevesti.rs

Povodom svetskog dana meteorologije o nama i našim aktivnostima danas su pisali list Dnevnik, portal zrenjaninski.com, i portal vojvodjanskevesti.rs

VojvodinaMeteo u listu Dnevnik - 23. mart 2018
VojvodinaMeteo u listu Dnevnik – 23. mart 2018 (klikni za uvećanje)
Portal Zrenjaninski o VojvodinaMeteo - 23. mart
Portal Zrenjaninski o VojvodinaMeteo – 23. mart
VojvođanskeVesti o VojvodinaMeteo - 23. mart
VojvođanskeVesti o VojvodinaMeteo – 23. mart

Zahvaljujemo se navedenim medijima na ukazanom poverenju i saradnji, kao i svim našim pratiocima na nesebičnog podršci tokom našeg dosadašnjeg rada.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *