Sutra uveče promena vremena, u subotu kiša prelazi u sneg

Sutra krajem dana očekuje nas nova promena vremena, koju smo spominjali još u ponedeljak. Sutra sredinom dana doći će do sekundardne ciklogeneze u oblasti Đenovskog zaliva što će imati za posledicu naoblačenje, kišu i pojačan vetar na našem području. Sa dolaskom hladnog fronta u subotu, poslepodne i uveče treba očekivati prelazak kiše u susnežicu i vlažan sneg i u nižim predelima Vojvodine.

Ciklon iznad Jadrana u subotu ujutru - GFS
Ciklon iznad Jadrana u subotu ujutru – GFS

U petak danju sunce, uveče kiša i vetar

Sutra će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano i toplo vreme u Vojvodini. Tokom poslepodneva očekuje se postepeno naoblačenje, da bi uveče uz jačanje oblačnosti bilo i kiše. Sutra će tokom dana u Vojvodini duvati uglavnom umeren južni i jugozapadni vetar, u Bačkoj ponegde na udare jak. Uveče će vetar okrenuti na jugoistočni i biće u daljem jačanju, pa će biti umeren do jak – posebno u Banatu u noći ka suboti.

Jutarnje temperature će se u petak kretati između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne od 11 do 14°C.

U subotu kiša koja uz zahlađenje poslepodne i uveče prelazi u sneg

U subotu se očekuje tmurno i oblačno vreme, povremeno sa kišom. Već tokom jutra u subotu očekuje se prolazak hladnog fronta preko Vojvodine, što će usloviti okretanje vetra na severozapadni i osetniji pad temperature, čak i do 10°C u odnosu na petak.

U subotu će duvati umeren, ponegde na udare i jak severozapadni vetar uz konstantan priliv hladnijeg vazduha iz centralne Evrope. Već tokom prepodneva u Bačkoj se očekuje prelazak kiše u susnežicu i vlažan sneg koji se neće zadržavati na tlu. U ostalim krajevima Vojvodine padaće kiša, a susnežica i sneg očekuju se u celoj pokrajini tek u večernjim časovima.

Formiranje snežnog pokrivača u nizijama Vojvodine još uvek je neizvesno, verovatnoća za to je trenutno dosta mala. Na Fruškoj Gori i kasnije Vršačkim planinama će zato izvesno doći do formiranja novog snežnog pokrivača.

Visina snežnog pokrivača u nedelju ujutru - ECMWF
Visina snežnog pokrivača u nedelju ujutru – ECMWF

U nedelju delimično razvedravanje, ali prohladno

U nedelju se uz delimično razvedravanje očekuje malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Ujutru se očekuje slab mraz uz minimalne temperature između -3 i -1°C, dok će se maksimalne temperature kretati između 2 i 4°C. Duvaće umeren zapadni i jugozapadni vetar, uveče u okretanju na južni i jugoitočni i ponovo u pojačanju.

Još uvek je rano za licitiranje sa količinom padavina koju bi uslovila ciklonska aktivnost u predstojećim danima vikenda, kao i za detalje poput snega u nizijama, obzirom da je situacija ponovo dosta granična.

Sa približavanjem termina očekivane promene vremena, odnosno sutra uveče, sigurno ćemo znati više detalja, pa tako treba očekivati i novu prognozu na našim stranicama. Takođe, pomenućemo i kakve nas vremenske prilike očekuju u prvom delu naredne sedmice.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *