Narednih dana stabilno i sve toplije, za vikend nova promena i zahlađenje

Nakon sutrašnjeg novog prolaznog naoblačenja koje će uveče mestimično doneti slabu kišu, od srede do predstojećeg vikenda očekuje se stabilno vreme bez padavina i sa dosta sunčanih sati, a svakim danom biće sve toplije. Bićemo pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska. U danima predstojećeg vikenda očekuje nas nova ciklogeneza uz prodor hladnijeg vazduha, a kakav bi rasplet trebalo očekivati pišemo u nastavku…

Od srede do subote znatno više sunca nego oblaka i svakim danom toplije

Sredinom sedmice očekuje nas uglavnom malo do umereno oblačno vreme sa dužim periodima sunčanog vremena. Treba očekivati znatno više sunčanih nego oblačnih intervala. Istovremeno, sa zapada nas očekuje postepen priliv toplijeg vazduha, pa će tako svakim danom biti toplije. Jutarnje temperature kretaće se oko 0°C, a maksimalne dnevne bi u sredu i četvrtak bile između 7 i 9°C, a u petak čak i malo preko 10°C.

Ipak, treba spomenuti da postoji (za sada mala) verovatnoća da u četvrtak i petak bude jutarnjih magli – koje bi se ponegde zadržale i u delu prepodneva, što bi se moglo odraziti i na temperaturu u nastavku dana, tako da bude nešto niža od trenutno očekivanih.

U sredu će duvati slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, u četvrtak slab južni i jugozapadni, dok u petak treba očekivati slab do umeren južni, a kako dan bude odmicao biće u okretanju na jugoistočni i u pojačanju.

ZIMSKE POZADINE ZA VAŠ RAČUNAR: U nedostatku snega i zimskog ambijenta u predstojećim danima, a u duhu predstojećih praznika, na sajtu saznajnovo.com možete pronaći 19 zimskih pozadina za vaš računar.

Nova promena za vikend, kiša i zahlađenje gotovo izvesni, sneg upitan

Krajem sedmice očekuje se formiranje Azorskog anticiklona koji će omogućiti Evropi dotok hladnije vazdušne mase sa severozapada, preko Engleske. Kao posledica dotoka hladnog vazduha nad Sredozemlje, očekuje se formiranje ciklona u Đenovskom zalivu, verovatno u petak u drugom delu dana.

GFS - Đenovski ciklon sa centrom u severnom Jadranu u subotu
GFS – Đenovski ciklon sa centrom u severnom Jadranu u subotu

Dok će u većem delu Evrope već tokom petka i subote osetnije zahladiti, prema aktuelnim simulacijama globalnih numeričkih modela mi ćemo se najpre naći u toplom sektoru pomenutog Đenovskog ciklona, tako da bi se kako u Vojvodini, tako i u ostatku Srbije i tokom subote zadržalo još uvek toplo vreme.

Tokom subote bi dakle trebalo očekivati jače naoblačenje sa kišom, dok bi sa padom temperature u noći ka nedelji kiša prešla u susnežicu i vlažan sneg. Kada se vazduh u prizemlju dovoljno rashladi, na žalost snegoljubaca – padavine tada prestaju, tako da prema aktuelnim simulacijama globalnih modela ne treba očekivati formiranje snežnog pokrivača u Vojvodini. Subotu bi obeležilo i vetrovito vreme, uz jaku košavu u košavskom području.

Nedelju bi obeležilo pretežno do potpuno oblačno i prohladno vreme, a krajem dana usledilo bi i delimično razvedravanje.

Naravno, situacija će se verovatno još menjati u proračunima modela, tako da je još uvek rano za donošenje konačnog zaključka oko raspleta situacije za vikend. O detaljima ćemo moći da govorimo tek od četvrtka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *