Sutra promenljivo i vetrovito, od ponedeljka MIHOLJSKO LETO uz povremenu košavu

Drugi dan vikenda obeležiće uglavnom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, dok će nešto više oblaka biti u Sremu i Bačkoj, gde je kasno poslepodne i uveče ponegde moguća i kratkotrajna kiša ili pljusak. Biće vetrovito, jugoistočni vetar će u Banatu povremeno biti i olujne jačine.  Uprkos vetru i oblacima, biće toplo uz maksimume oko 25°C, a i jutro će biti toplije u odnosu na prethodna. Kada je reč o srednjoročnim tendencijama, u narednih 10-ak dana treba računati na pravo Miholjsko leto sa dosta sunca, visokim temperaturama za ovo doba godine, i povremenom košavom.

Udari jugoistočnog vetra u nedelju pre podne (ARW)
Udari jugoistočnog vetra u nedelju pre podne (ARW)

Našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, možete od sada ponovo redovno pratiti. Prognoza će biti ažurirana svakodnevno, uz vrlo retke izuzetke. Na pomenutoj stranici možete pročitati detaljnu prognozu za naredan tri dana: nedelju, ponedeljak i utorak.

Anticiklon na istoku Evrope uz podršku aktivnog Atlantika, donosi suvo i toplije vreme na duže staze

Anticiklon čiji se razvoj očekuje u narednih 48 sati, i koji će tokom većeg dela narednog perioda biti stacioniran nad istokom Evrope, biće glavni sinoptički faktor za veći deo Evrope, pa tako i za naše područje. Upravo ovo jako i prostrano polje visokog pritiska obezbediće Balkanskom poluostrvu suvo i za ovo doba godine toplo vreme u narednih 7 do 10 dana.

Razvijen anticiklon na istoku Evrope u četvrtak (GFS)
Razvijen anticiklon na istoku Evrope u četvrtak (GFS)

Kako će se tokom većeg dela narednog perioda iznad Atlantika ređati polja niskog vazdušnog pritiska, to će pored stabilnog vremena u našim krajevima omogućiti istovremenu toplu advekciju, što će usloviti temperature iznad normale. Tokom većine dana u narednoj sedmici minimalne temperature biće iznad 10°C dok će se dnevne temeprature kretati uglavnom između 23 i 25°C.

Usled izraženog gradijenta pritiska upravo na našem području, vrlo je moguće da će period nakon srede obeležiti česta košava. Nakon slabog, eventualno umerenog vetra tokom ponedeljka i utorka, od srede zato treba očekivati pojačan jugoistočni vetar.

Suša postaje alarmantna, mogući problemi na njivama

Nastavak sušnog perioda na području Vojvodine nikako nije dobar znak za poljoprivredu. Činjenica je da je najveći deo Vojvodine uveliko u deficitu sa vlagom, što naročito važi za područje Srema, i krajnji sever Bačke i Banata, a nastavak sušnog perioda koji se očekuje može samo dodatno pogoršati situaciju.

Kako je oktobar optimalan rok za setvu ozimih kultura, recimo pšenice, jasno je da nedostatak vlage može biti značajan problem. Više o ovoj temi u narednim danima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *