Sutra lokalni grmljavinski procesi, bez vrućina bar do sredine juna

Narednih dana na vremenske prilike u našem regionu uticaće slabogradijentno (visinsko) ciklonalno polje, koje će uslovljavati često sparno i toplo, ali nestabilno vreme. U ponedeljak se očekuje i slabija advekcija hladnog vazduha, a zatim od utorka ponovo toplog. U prizemlju pritisak oko normale. Sutra se očekuje umeren i jak razvoj konvektivne oblačnosti, dok će se u ponedeljak i utorak uz smenu sunčanih i oblačnih intervala zadržati suvo vreme.

U nedelju će u Vojvodini preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, već u prepodnevnim časovima. Ujutru, ali i tokom većeg dela dana, preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom za koje će mogućnost postojati tokom čitavog dana, a naročito sredinom dana, između 11 i 16 časova. Preovladavaće severozapadno visinsko strujanje, što znači da će se oblaci sa kišom i grmljavinom premeštati prema jugoistoku.

Padavine u nedelju biće lokalnog karaktera (WRF)

U nekim predelima će se usled lokalnosti ovih procesa zadržati suvo vreme tokom celog dana, dok će isto tako neke druge lokacije biti izložene pljuskovima i grmljavini i više puta tokom dana. Moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode, pre svega u vidu obilnijih padavina za kratko vreme i jakog vetra, dok za olujni vetar i pojavu grada ne postoji velika verovatnoća.

Animacija kompozitne radarske slike za nedelju (WRF)

Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne od 25 do 27°C. Biće sparno, “teško” vreme. Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni, krajem dana u okretanju na severni.

Uglavnom suvo i prijatno toplo početkom sledeće sedmice

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Više sunca u jutarnjim i prepodnevnim, i zatim ponovo kasnim poslepodnevnim časovima. Još tokom noći ka ponedeljku ponegde u Sremu može biti kratkotrajne kiše. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne od 26 do 28°C. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni.

U utorak se očekuje pretežno sunčano, stabilno i toplo vreme. Sredinom dana očekuje se umeren razvoj dnevne oblačnosti uz smenu oblačnih i sunčanih perioda, ali kiša neće pretiti. Jutarnje temperature između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne će biti u intervalu od 26 do 28°C – kao prethodnog dana. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni.

Za razliku od nedelje, u ponedeljak i utorak neće biti sparno.

Temperature neće prelaziti 30°C do sredine juna?

Za sada sve ide po “redu vožnje” koji smo objavili još 27. maja. Tada smo pomenuli da je vrlo moguće da temperatura iznad 30 stepeni ne bude sve do treće dekade juna. Prema današnjim prognozama do 15. juna ne treba očekivati da živa u termometru pređe 30°C na području Vojvodine, ali i ostatka Srbije. Međutim, neće biti ni značajnijih zahlađenja, što je svakako dobra vest. Dnevni maksimumi kretaće se između 25 i 30°C, a jutarnje temperature kretaće se u narednih 10-ak dana oko 15°C u Vojvodini.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *