VARLJIVO PROLEĆE: Bez letnjih temperatura još najmanje nedelju dana, uglavnom suvo do kraja meseca

Dane do kraja aktuelne sedmice obeležiće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, i temperaturama ispod prosečnih vrednosti za kraj maja. Kiše može biti mestimično sutra – posebno u prvom delu dana, i u nedelju, ali radi se o manjoj količini. Nova kiša, moguća je, već u utorak, dok se značajnije otopljenje ne očekuje pre petka, 4. juna.

Kraj proleća kakav odavno ne pamtimo. Uskoro nam stiže i leto prema meteorološkom kalendaru, ono počinje 1. juna. Sada je već definitivno jasno da očekivane temperature ove godine to neće opravdati.

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, u prvom delu dana mestimično sa kišom, dok će u drugom delu dana biti uglavnom suvo. Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, što će dodatno doprineti osećaju hladnoće. Jutarnje temperature biće između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 19 do 22°C.

U subotu će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, u večernjim časovima u okretanju na zapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 19 do 22°C.

U nedelju vreme bez bitnije promene. Biće promenljivo oblačno sa kraćim sunčanim periodima, i uglavnom suvo. Ipak, ne treba isključiti po koju kap kiše mestimično, pre svega u Banatu. Vetar slab do umeren, severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 18 do 20°C.

Kada se očekuju letnje temperature?

Prvi deo naredne sedmice trebalo bi da obeleži promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom, naročito tokom utorka i srede. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne oko 20°C.

Porast temperatura trebao bi da usledi od petka, 4. juna. U nastavku prve dekade juna, odnosno do 10. juna, dnevne temperature bi se kretale između 25 i 30°C, što jesu letnje temperature, ali se vrućine (iznad 30°C) u ovom periodu ne očekuju.

Temperaturno odstupanje u Evropi početkom juna (ECMWF)

Kako trenutno stoje stvari, a obzirom da je reč o dugoročnoj prognozi promene su naravno moguće, na dnevne temperature iznad 30°C (u trajanju od par dana, a ne jednodnevne) moraćemo da pričekamo sve do treće dekade juna, odnosno još barem 20-ak dana…

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!