Sutra kiša i sneg, u ponedeljak i utorak suvo uz slabe jutarnje mrazeve

Sutra će naše područje biti pod uticajem još jednog ciklona, koji će Vojvodini doneti prolaznu kišu, susnežicu i sneg. Kako smo to rekli još u četvrtak, nema mesta snežnim radostima, i biće to još jedan “vikend sneg”, ili bolje rečeno malo bljuzgavice. U ponedeljak i utorak očekuje se stabilizacija vremena uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, slabe jutarnje mrazeve i dnevne temperature u plusu. Kakvo se vreme očekuje do kraja januara, pa i početkom februara, pisaćemo sutra uveče.

Ciklon sa centrom u južnom Jadranu (GFS)
Ciklon sa centrom u južnom Jadranu (GFS)

NEDELJA:

Tokom čitavog dana preovladavaće oblačno vreme, u jutarnjim i prepodnevnim časovima u većini predela sa kišom i susnežicom. Padavine će od ranog jutra početi najpre na severu pokrajine, da bi se do podneva proširile i na ostale predele. Na Fruškoj Gori se očekuje susnežica, koja bi brzo prešla sneg, i na ovoj vojvođanskoj planini očeluje se i formiranje snežnog pokrivača.

Sa dotokom hladnog vazduha vlažnog snega može biti i u nižim predelima, ali će formiranje snežnog pokrivača uglavnom izostati. Očekuje se da ponegde dekorativno zabeli u drugom delu dana, i uveče – ništa novo ove zime. Obzirom da bi najhladnije moglo biti u Banatu, te da će padavine tamo najkasnije prestati (uveče), najozbiljniji kandidat za manji pokrivač visine 1-3cm jeste upravo Banat.

Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW model)
Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW model)

Jutarnje temperature u nedelju kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 3 do 5°C. Sutra će duvati najpre slab do umeren jugoistočni vetar, kasnije poslepodne i uveče umeren severozapadni.

PONEDELJAK:

Kao što se može primetiti na slici iznad, naš WRF-ARW model je optimista za pojedine predele Vojvodine kada je formiranje simboličnog pokrivača u pitanju, pa bi u ponedeljak ujutru ponegde moglo osvanuti vrlo simboličnih i nekompaktnih 2cm snežnog pokrivača. Glavni kandidati su naravno Fruška Gora gde je pokrivač zasiguran, i južni Banat.

Tokom dana u ponedeljak promenljivo oblačno i suvo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

UTORAK:

Zadržava se promenljivo oblačno vreme sa uglavnom kraćim sunčanim periodima. Sredinom dana i poslepodne postojaće uslovi za retku pojavu slabog snega ili susnežice. Vetar slab, promenljivog smera, uglavnom severoistočni.

Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C – kao i prethodnog dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *