Sutra kiša i sneg, u ponedeljak i utorak suvo uz slabe jutarnje mrazeve

Sutra će naše područje biti pod uticajem još jednog ciklona, koji će Vojvodini doneti prolaznu kišu, susnežicu i sneg. Kako smo to rekli još u četvrtak, nema mesta snežnim radostima, i biće to još jedan „vikend sneg“, ili bolje rečeno malo bljuzgavice. U ponedeljak i utorak očekuje se stabilizacija vremena uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, slabe jutarnje mrazeve i dnevne temperature u plusu. Kakvo se vreme očekuje do kraja januara, pa i početkom februara, pisaćemo sutra uveče.

Ciklon sa centrom u južnom Jadranu (GFS)
Ciklon sa centrom u južnom Jadranu (GFS)

NEDELJA:

Tokom čitavog dana preovladavaće oblačno vreme, u jutarnjim i prepodnevnim časovima u većini predela sa kišom i susnežicom. Padavine će od ranog jutra početi najpre na severu pokrajine, da bi se do podneva proširile i na ostale predele. Na Fruškoj Gori se očekuje susnežica, koja bi brzo prešla sneg, i na ovoj vojvođanskoj planini očeluje se i formiranje snežnog pokrivača.

Sa dotokom hladnog vazduha vlažnog snega može biti i u nižim predelima, ali će formiranje snežnog pokrivača uglavnom izostati. Očekuje se da ponegde dekorativno zabeli u drugom delu dana, i uveče – ništa novo ove zime. Obzirom da bi najhladnije moglo biti u Banatu, te da će padavine tamo najkasnije prestati (uveče), najozbiljniji kandidat za manji pokrivač visine 1-3cm jeste upravo Banat.

Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW model)
Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW model)

Jutarnje temperature u nedelju kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 3 do 5°C. Sutra će duvati najpre slab do umeren jugoistočni vetar, kasnije poslepodne i uveče umeren severozapadni.

PONEDELJAK:

Kao što se može primetiti na slici iznad, naš WRF-ARW model je optimista za pojedine predele Vojvodine kada je formiranje simboličnog pokrivača u pitanju, pa bi u ponedeljak ujutru ponegde moglo osvanuti vrlo simboličnih i nekompaktnih 2cm snežnog pokrivača. Glavni kandidati su naravno Fruška Gora gde je pokrivač zasiguran, i južni Banat.

Tokom dana u ponedeljak promenljivo oblačno i suvo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

UTORAK:

Zadržava se promenljivo oblačno vreme sa uglavnom kraćim sunčanim periodima. Sredinom dana i poslepodne postojaće uslovi za retku pojavu slabog snega ili susnežice. Vetar slab, promenljivog smera, uglavnom severoistočni.

Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C – kao i prethodnog dana.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!