NIŠTA OD ZIME: Dva ciklona do kraja nedelje, međutim šanse za sneg minimalne

Do kraja aktuelne sedmice na vreme u Vojvodini, pa i u ostatku Srbije, uticaće čak dva ciklona. Jedan će svoj uticaj imati koliko već sutra (mada obzirom na vreme objavljivanja članka, skoro da se može reći i danas), a drugi će delovati na vreme kod nas u drugom danu vikenda. Tokom naredna dva dana temperature će biti u plusu i u granicama normale za sredinu januara, dok se zahlađenje očekuje u nedelju. U narednim danima pored povremene kiše, treba računati i na snežne padavine na području Vojvodine, međutim o nekom konkretnijem pokrivaču ni ovog puta nema govora.

Ciklon na severu Jadrana u petak (GFS)
Ciklon na severu Jadrana u petak (GFS)
Ciklon sa centrom na jugu Balkana u nedelju (GFS)
Ciklon sa centrom na jugu Balkana u nedelju (GFS)

PETAK:

Već od jutra pretežno do potpuno oblačno vreme, tokom prepodneva očekuje se i jače naoblačenje. Tokom dana oblačno vreme, povremeno sa kišom, više padavina u drugom delu dana. Očekuje se uglavnom između 5 i 10mm vodenog taloga na području Vojvodine. U petak kasno uveče, obzirom da će još uvek mestimično biti padavina, na Fruškoj Gori moguća je pojava susnežice i vlažnog snega, ali bez formiranja pokrivača. U prvom delu i sredinom dana duvaće umeren severozapadni vetar, kasno poslepodne i uveče duvaće jugozapadni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 6 do 9°C.

SUBOTA:

Još u noći ka suboti biće pretežno do potpuno oblačno vreme, južno od Novog Sada i Zrenjanina mestimično se očekuje pojava susnežice i eventualno vlažnog snega, koji se neće zadržavati. Tokom dana promenljivo oblačno i suvo vreme. Smenjivaće se oblačni i sunčani periodi, a više sunca moglo bi biti u poslepodnevnim časovima. Duvaće slab, ređe umeren, vetar promenjivog smera, ali uglavnom zapadni i jugozapadni.

Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 4 do 7°C.

NEDELJA:

U nedelju ćemo kao što je već pomenuto biti pod dejstvom nove ciklonske aktivnosti. To će značiti da nas u nedelju tokom čitavog dana očekuje oblačno vreme, samo će za razliku od petka najveći deo padavina biti u obliku susnežice i snega. Kiša gotovo i da se ne očekuje. Međutim pored susnežice, sneg koji će padati mogao bi biti dosta vlažan na temperaturi između 0 i 1°C, tako da se očekuje da se samo dekorativno zabeli, bez ozbiljnijeg snežnog pokrivača. Tokom večeri prestanak padavina.

Samo dekorativno belilo u nedelju veče (ARW)
Samo dekorativno belilo u nedelju veče (ARW)

Biće to po svemu sudeći još samo jedna kratka epizoda dekorativnog belila, u najboljem slučaju 2-4cm snega koji bi potrajali i tokom ponedeljka. Ponavljamo, u najboljem slučaju – barem kada je reč o današnjim proračunima. Za nedelju još uvek ima šansi da se nešto promeni, o čemu ćemo mi svakako izveštavati.

Jutarnje temperature prema današnjoj prognozi kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. Дејан kaže

    Захваљујемо!

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!