NIŠTA OD ZIME: Dva ciklona do kraja nedelje, međutim šanse za sneg minimalne

Do kraja aktuelne sedmice na vreme u Vojvodini, pa i u ostatku Srbije, uticaće čak dva ciklona. Jedan će svoj uticaj imati koliko već sutra (mada obzirom na vreme objavljivanja članka, skoro da se može reći i danas), a drugi će delovati na vreme kod nas u drugom danu vikenda. Tokom naredna dva dana temperature će biti u plusu i u granicama normale za sredinu januara, dok se zahlađenje očekuje u nedelju. U narednim danima pored povremene kiše, treba računati i na snežne padavine na području Vojvodine, međutim o nekom konkretnijem pokrivaču ni ovog puta nema govora.

Ciklon na severu Jadrana u petak (GFS)
Ciklon na severu Jadrana u petak (GFS)
Ciklon sa centrom na jugu Balkana u nedelju (GFS)
Ciklon sa centrom na jugu Balkana u nedelju (GFS)

PETAK:

Već od jutra pretežno do potpuno oblačno vreme, tokom prepodneva očekuje se i jače naoblačenje. Tokom dana oblačno vreme, povremeno sa kišom, više padavina u drugom delu dana. Očekuje se uglavnom između 5 i 10mm vodenog taloga na području Vojvodine. U petak kasno uveče, obzirom da će još uvek mestimično biti padavina, na Fruškoj Gori moguća je pojava susnežice i vlažnog snega, ali bez formiranja pokrivača. U prvom delu i sredinom dana duvaće umeren severozapadni vetar, kasno poslepodne i uveče duvaće jugozapadni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 6 do 9°C.

SUBOTA:

Još u noći ka suboti biće pretežno do potpuno oblačno vreme, južno od Novog Sada i Zrenjanina mestimično se očekuje pojava susnežice i eventualno vlažnog snega, koji se neće zadržavati. Tokom dana promenljivo oblačno i suvo vreme. Smenjivaće se oblačni i sunčani periodi, a više sunca moglo bi biti u poslepodnevnim časovima. Duvaće slab, ređe umeren, vetar promenjivog smera, ali uglavnom zapadni i jugozapadni.

Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 4 do 7°C.

NEDELJA:

U nedelju ćemo kao što je već pomenuto biti pod dejstvom nove ciklonske aktivnosti. To će značiti da nas u nedelju tokom čitavog dana očekuje oblačno vreme, samo će za razliku od petka najveći deo padavina biti u obliku susnežice i snega. Kiša gotovo i da se ne očekuje. Međutim pored susnežice, sneg koji će padati mogao bi biti dosta vlažan na temperaturi između 0 i 1°C, tako da se očekuje da se samo dekorativno zabeli, bez ozbiljnijeg snežnog pokrivača. Tokom večeri prestanak padavina.

Samo dekorativno belilo u nedelju veče (ARW)
Samo dekorativno belilo u nedelju veče (ARW)

Biće to po svemu sudeći još samo jedna kratka epizoda dekorativnog belila, u najboljem slučaju 2-4cm snega koji bi potrajali i tokom ponedeljka. Ponavljamo, u najboljem slučaju – barem kada je reč o današnjim proračunima. Za nedelju još uvek ima šansi da se nešto promeni, o čemu ćemo mi svakako izveštavati.

Jutarnje temperature prema današnjoj prognozi kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *