Stižu padavine, u noći ka ponedeljku ponegde snežne pahulje, u utorak kiša

  • Nakon zahlađenja koje je usledilo od petka i prvih jutarnjih minusa na širem području juče i danas, konačno dolazi red i na (kakve-takve) padavine. Najpre će naše područje biti pod uticajem ciklona sa juga Balkana koji će se premeštati prema Crnom Moru, uz istovremeno jačanje ciklona na zapadu Sredozemlja, koji će se u utorak preko Apeninskog poluostrva i Jadrana kretati ka srednjoj Evropi, uz talasanje pripadajućeg toplog fronta preko naših krajeva.
Sinoptička situacija do srede (GFS)
Sinoptička situacija do srede (GFS)

U noći ka ponedeljku kiša, susnežica i sneg

U nedelju kasno uveče i u noći ka ponedeljku će stići jače naoblačenje sa juga, uz sporo premeštanje oblaka prema severu i severoistoku. Kako će na visini biti dovoljno hladno uz temperaturu u minusu, a u prizemlju se obzirom na noćne časove očekuju granične temperature uglavnom između 2 i 4°C, u većem delu pokrajine treba očekivati pojavu prvih pahulja ove jeseni, ali uglavnom u obliku susnežice.

Sneg se očekuje samo u višim krajevima Vojvodine, na višim predelima Fruške Gore i Vršačkih planina, gde će vrlo verovatno prvi put i da zabeli. Očekujemo sa će se snežna granica tokom noći i u ponedeljak ujutru kretati između 300 i 500m nadmorske visine.

Tip padavina u noći ka ponedeljku (ARW)
Tip padavina u noći ka ponedeljku (ARW)

Tokom ove noći, u ponedeljak ujutru i pre podne ne očekuju se značajnije padavine, već uglavnom do 5mm vodenog taloga, jedino u Banatu ponegde može pasti i više, najviše do 10mm. Najmanje padavina u ovom prvom talasu očekuje se na severu i zapadu pokrajine.

Tanak snežni pokrivač u ponedeljak ujutru na Fruškoj Gori (ARW)
Tanak snežni pokrivač u ponedeljak ujutru na Fruškoj Gori, više u okolini Beograda (ARW)

U ponedeljak do sredine dana prestanak padavina, uz maksimalne temperature koje će se kretati između 4 i 7°C.

U utorak vetrovito sa povremenom kišom

U utorak do naših krajeva sa jugozapada stižu nove padavine, međutim sa njima će doći i do priliva nešto toplijeg vazduha, tako da se ovog puta očekuje isključivo kiša. Najpre će još u noći ka utorku početi da duva pojačan jugoistočni vetar, koji će jačati dalje tokom dana. U utorak sredinom dana očekuje se umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine, sa udarima i do 100km/h.

Već od jutarnjih sati, a povremeno i u nastavku dana, očekuje se kiša. Prema trenudnim proračunima, ni ovog puta na području Vojvodine ne treba očekivati značajnije padavine, već uglavnom oko 10mm vodenog taloga.

Ukupne padavine do noći ka sredi (ECMWF)
Ukupne padavine do noći ka sredi (ECMWF / source: weather.us)

Dakle, do srede treba očekivati uglavnom između 10 i 20mm akumuliranih padavina, i to više na jugu pokrajine, a najmanje na severu. Ova količina, ukoliko se ostvari, popraviće tek malo situaciju sa trenutnom ekstremnom sušom, obzirom da je za vraćanje u normalu potrebna značajno veća količina padavina.

Nove informacije u ponedeljak

Zbog ogromnog razilaženja u proračunima numeričkih modela za period nakon srede, nove informacije za pomenuti period donosimo u ponedeljak. Sutra u večernjim časovima ćemo verovatno doneti nove informacije za noć ka ponedeljku i ponedeljak, kako bismo što bolje ispratili prvi sneg u višim krajevima Vojvodine, i moguće prve pahulje ponegde i u nižim predelima pokrajine – doduše uz miks sa kišom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *