Stabilno i relativno toplo vreme sa čestom košavom zadržava se još barem 10 dana

Polja visokog vazdušnog pritiska podržavaće lepo i relativno toplo vreme u našim krajevima i u narednih 10 dana. Najpre će sve do srede (17.10) na vreme kod nas dominantno uticati anticiklon sa centrom u Rusiji, kada bi trebalo doći do razvoja polja visokog pritiska u istočnom Atlantiku i na zapadu Evrope, a taj sistem visokog pritiska takođe će uticati i na vreme kod nas.

Sinoptička situacija u nedelju 14. oktobra (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju 14. oktobra (GFS)

Tokom čitavog perioda delovanja anticiklona sa centrom na istoku Evrope, u košavskom području očekuje se najčešće umeren, ali povremeno na udare i jak jugoistočni vetar. Dakle, barem do srede „družimo“ se sa košavom, koja bi mogla biti najjača tokom nedelje i ponedeljka.

U narednih 7 do 10 dana treba očekivati zadržavanje stabilnog, pretežno sunčanog vremena, uz sveže noći i jutra, i prijatno toplo vreme tokom dana obzirom na period godine u kojem se nalazimo. Dok bi se jutarnje temperature do kraja ove, i tokom gotovo čitave iduće sedmice kretale oko 10°C, maksimalne dnevne kretaće se uglavnom između 21 i 24°C. Sada u subotu bi ponegde moglo biti izmereno i 25°C.

U jesenjem periodu godine, kao što je to uostalom slučaj i tokom zime i dela proleća, delovanje anticiklona ne mora uvek da znači i lepo vreme. Noći su sve duže, izračivanje odnosno hlađenje zemljišta je sve intenzivnije, i moguća je pojava (radijacione) magle u jutarnjim časovima. Zato magla ipak ne treba da bude iznenađenje u pojedinim predelima ujutru.

Značajnija promena moguća u trećoj dekadi

Značajnija promena sinoptičke situacije koja bi uslovila promenu vremena u našim krajevima moguća je tokom treće dekade, odnosno tokom poslednjih 10 dana oktobra. Za sada proračuni numeričkih modela idu u dobrom pravcu u korist zahlađenja i kiše posle dugo vremena, ali su oscilacije još uvek velike, što je i sasvim normalno obzirom na daljinu perioda.

Sinoptička situacija početkom treće dekade (ECMWF)
Sinoptička situacija početkom treće dekade (ECMWF)

Za sada i GFS i ECMWF (najpoznatiji globalni numerički modeli) idu u pravcu formiranja Azorskog anticiklona, ali ga još uvek različito pozicioniraju u dalekim satima. Sve u svemu, za sada se može reći da postoji nagoveštaj spuštanja hladnije vazdušne mase sa severa u naše krajeve tokom treće dekade oktobra, a uz sekundarnu ciklogenezu u Sredozemlju moglo bi biti konkretnijih padavina. Nije isključena čak ni pojava snega u planinskim krajevima Balkana – ali, da ponovimo, još uvek je na „dugačkom štapu“ i sačekaćemo još par dana za potvrdu.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!