POVRATAK ZIME: Sledi nekoliko hladnijih dana sa pojačanim vetrom, bez snega do 20-og januara

U narednim danima vremenske prilike će konačno biti primerene kalendaru i imaćemo priliku da osetimo pravu zimu. Na žalost nedostajaće sneg, ne očekuje nas ni niz ledenih dana (Tmax ispod nule), ali će se temperature spustiti dovoljno nisko tako da u kombinaciji da sa pojačanim vetrom bude poprilično hladno i neugodno za duži boravak na otvorenom.

Sinoptička situacija u nedelju (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju (GFS)

Očekivana sinoptička situacija je ukratko objašnjenja u prethodnoj objavi u kojo smo pisali o interesantnim vremenskim prilikama koje očekuju krajnji istok Srbije u narednim danima, pa ćemo se odmah prebaciti na prognozu za naredne dane.

Hladna košava duvaće do utorka

Tokom naredna tri dana na području Vojvodine duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, a povremeni olujni udari košave mogući su u danima vikenda jedino u južnom Banatu. Dakle, ova košava neće biti toliko jaka poput one u utorak i sredu, ali će zasigurno biti hladnija i pojačavaće dodatno osećaj hladnoće. Zbog toga će se windchill indeks u nedelju i ponedeljak ujutru ponegde spuštati i do -10°C.

Maksimalni udari vetra (košave) u subotu uveče (ARW)
Maksimalni udari vetra (košave) u subotu uveče (ARW)
Windchill (subjektivni osećaj temperature) u nedelju ujutru (ARW)
Windchill (subjektivni osećaj temperature) u nedelju ujutru (ARW)

Očekuju se umereni jutarnji mrazevi, ponedeljak može biti ledeni dan

Narednih dana očekuju nas svakim danom sve niže jutarnje i dnevne temperature. Dok će još u subotu temperature biti u popriličnom plusu, u nedelju i ponedeljak veći deo dana živa u termometrima biće ispod nule i samo u najtoplijem delu dana prelaziće u plus, u ponedeljak ponegde ni tada. U utorak treba očekivati postepen priliv toplijeg vazduha.

U subotu će se jutarnje temperature kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 4 do 7°C. Već u nedelju biće hladnije, jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C.

Ponedeljak će biti nesumnjivo najhladniji dan u periodu do srede, a sreća je da se tokom ponedeljka očekuje postepeno slabljenje košave. U jutarnjim časovima očekuje se pojava umerenog mraza uz minimume između -5 i -3°C, a maksimalne dnevne temperature kretaće se od -1 do 1°C, što znači da će ponegde biti zabeležen i prvi ledeni dan u novoj godini.

Minimalne temperature uz umeren mraz u ponedeljak (ARW)
Minimalne temperature uz umeren mraz u ponedeljak (ARW)
Napominjemo da se uz pojavu umerenog vetra koji će duvati u većem delu Vojvodine u ponedeljak ujutru, subjektivni osećaj može spustiti i do -10°C, toplo se obucite.

U utorak otopljenje i kiša

U utorak 16. januara najverovatnije nas očekuje porast temperatura, promena smera vetra, a u drugom delu dana i kiša. Prema trenutnim očekivanjima ne postoje izgledi da bude pahulja, obzirom na prisutnu advekciju toplog vazduha kako u prizemnom sloju, tako i po visini.

Posle još jednog hladnog jutra sa pojavom umerenog mraza, tokom dana će biti toplije uz dnevne temperature oko i malo preko 5°C.

Bez izgleda za sneg i novo zahlađenje do 20-og

Nakon očekivanog otopljenja u utorak, sve do kraja perioda, odnosno između 17-og i 20-og januara neće postojati izledi za novo zahlađenje i sneg na području Vojvodine. Dnevne temperature kretale bi se uglavnom između 5 i 10°C, dok bi jutarnje bile nekoliko stepeni iznad nule, u najhladnijem slučaju oko 0°C.

Postoje neke stidljive naznake u globalnim numeričkim modelima da nas baš nakon 20-og januara očekuje pravi zimski prodor uz niz od nekoliko ledenih dana i moguć snežni scenario, međutim to je vrlo daleko i na dugačkom štapu za neku ozbiljniju analizu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *