Narednih dana krajnji istok Srbije biće Sibir u malom, velika hladnoća, a biće i snega

U skladu sa očekivanom sinoptičkom situacijom, te dominantnim uticajem anticiklona sa centrom na istoku starog kontinenta, Timočka i Negotinska krajina narednih dana biće miljama daleko od Srbije – figurativno rečeno, naravno. Veći deo zemlje narednih dana biće pod uticajem ovog snažnog anticiklona, dok će deo zemlje u nedelju biti pod uticajem slabe ciklonske cirkulacije sa centrom u Jonskom moru.

Sinoptička situacija u nedelju (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju (GFS)

Šta će raspored baričkih sistema značiti za vreme u Vojvodini narednih dana, ali i u periodu do oko 20-og januara, pisaćemo posebno – kasnije večeras. U ovom pisanju bavimo se krajnjim istokom Srbije, koji zaista zaslužuje posebnu pažnju.

Naredni dani na istoku sve hladniji, od nedelje ledeni dani

Narednih dana u Timočkoj i Negoinskoj krajini svakim danom biće sve hladnije. Maksimalne temperature u subotu će se kretati oko 0°C, da bi u nedelju, ponedeljak i utorak tamo nastupili ledeni dani uz temperaturu ispod 0°C u najtoplijem delu dana čak i u nizijama.

Čak štaviše, u nedelju i ponedeljak maksimalna temepratura ne bi prelazila -3°C u Negotinu i Zaječaru, a u brdsko-planinskim predelima istočne Srbije temperatura danju od nedelje do srede neće prelaziti -5°C, dok bi jutarnja bila i do -15°C u ponedeljak ujutru.

Temperature u nedelju tokom dana (ARW)
Temperature u nedelju tokom dana (ARW)

Niski oblaci, magla, a biće i snega – u planinama i više od 20cm

Kiša koja je već pada u istočnoj Srbiji tokom noći će preći u susnežicu i sneg, a snega će povremeno biti u tom delu zemlje i tokom naredna tri dana. Tako će se i niži predeli istočne Srbije zabeleti narednih dana, uz formiranje snežnog pokrivača uglavnom do 5cm, a ponegde i više. Sa druge strane, u planinskim predelima narednih dana zbog specifičnosti situacije moglo bi se akumulirati ponegde i više od 20cm belog pokrivača.

Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW)
Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW)

Tako će se Homoljske planine narednih dana nesunjivo u zimskom ruhu, a u kombinaciji sa pojačanim vetrom, tamo će biti i veoma, da ne kažemo surovo hladno vreme. Kučaj, Crni Vrh, neizostavna Stara Planina…biće pravi simboli sibirske zime u narednim danima.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *