Narednih dana krajnji istok Srbije biće Sibir u malom, velika hladnoća, a biće i snega

U skladu sa očekivanom sinoptičkom situacijom, te dominantnim uticajem anticiklona sa centrom na istoku starog kontinenta, Timočka i Negotinska krajina narednih dana biće miljama daleko od Srbije – figurativno rečeno, naravno. Veći deo zemlje narednih dana biće pod uticajem ovog snažnog anticiklona, dok će deo zemlje u nedelju biti pod uticajem slabe ciklonske cirkulacije sa centrom u Jonskom moru.

Sinoptička situacija u nedelju (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju (GFS)

Šta će raspored baričkih sistema značiti za vreme u Vojvodini narednih dana, ali i u periodu do oko 20-og januara, pisaćemo posebno – kasnije večeras. U ovom pisanju bavimo se krajnjim istokom Srbije, koji zaista zaslužuje posebnu pažnju.

Naredni dani na istoku sve hladniji, od nedelje ledeni dani

Narednih dana u Timočkoj i Negoinskoj krajini svakim danom biće sve hladnije. Maksimalne temperature u subotu će se kretati oko 0°C, da bi u nedelju, ponedeljak i utorak tamo nastupili ledeni dani uz temperaturu ispod 0°C u najtoplijem delu dana čak i u nizijama.

Čak štaviše, u nedelju i ponedeljak maksimalna temepratura ne bi prelazila -3°C u Negotinu i Zaječaru, a u brdsko-planinskim predelima istočne Srbije temperatura danju od nedelje do srede neće prelaziti -5°C, dok bi jutarnja bila i do -15°C u ponedeljak ujutru.

Temperature u nedelju tokom dana (ARW)
Temperature u nedelju tokom dana (ARW)

Niski oblaci, magla, a biće i snega – u planinama i više od 20cm

Kiša koja je već pada u istočnoj Srbiji tokom noći će preći u susnežicu i sneg, a snega će povremeno biti u tom delu zemlje i tokom naredna tri dana. Tako će se i niži predeli istočne Srbije zabeleti narednih dana, uz formiranje snežnog pokrivača uglavnom do 5cm, a ponegde i više. Sa druge strane, u planinskim predelima narednih dana zbog specifičnosti situacije moglo bi se akumulirati ponegde i više od 20cm belog pokrivača.

Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW)
Visina snežnog pokrivača u ponedeljak ujutru (ARW)

Tako će se Homoljske planine narednih dana nesunjivo u zimskom ruhu, a u kombinaciji sa pojačanim vetrom, tamo će biti i veoma, da ne kažemo surovo hladno vreme. Kučaj, Crni Vrh, neizostavna Stara Planina…biće pravi simboli sibirske zime u narednim danima.

 

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!