Očekuje nas najtopliji Božić u proteklih 17 godina, saznajte do kada će biti toplo i hoće li uskoro biti snega?

Sutra nas očekuje najtopliji 7. januar još od daleke 2001. godine, kada su maksimalne temperature dostizale 21°C. Toplo je sa iznadprosečnim temperaturama bilo i za Božić ne tako davne 2007. godine kada su maksimumi dostizali 14°C. Sutra nas očekuje nešto između uz dnevne maksimume do 17°C, dok su prethodna dva Božića bila znatno hladnija uz temperature oko i ispod nule u najtoplijem delu dana.

Maksimalne temperature 7. januara (ARW)
Maksimalne temperature 7. januara (ARW)

Sutra do 17°C, toplo do srede kada su tek moguće i prve padavine

U nedelju, prvog dana pravoslavnog Božića, u Vojvodini se očekuje pretežno sunčano, pravo prolećno vreme karakteristično za drugu polovinu aprila – pa bi neko Božić mogao da zameni za Uskrs, ili čak prvomajske praznike. Duvaće slab južni i jugoistočni vetar, a maksimalne dnevne temperature kretaće se od 15 do 17°C.

U ponedeljak i utorak očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, posebno u ponedeljak kada se očekuju i duži sunčani periodi. U ova dva dana, padavine će izostati i sasvim je izvesno da će biti suvo. U ponedeljak će duvati slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u utorak umeren do jak u celoj pokrajini, poslepodne i uveče u južnom i srednjem Banatu sa olujnim udarima.

OLUJNI VETAR Udari vetra bi u utorak uveče na jugu Banata mogli dostizati ne samo olujnu, već i orkansku jačinu oko 30m/s. Više informacija kada se termin malo približi.

U sredu i četvrtak vetrovito i oblačno, uz manji pad temperatura i moguću kišu

U sredu i četvrtak biće vetrovito, uz pojačan jugoistočni vetar koji bi u Banatu tokom srede imao i udare olujne jačine. Očekuje se i znatno više oblačnosti, ali su padavine još uvek neizvesne. Prema trenutnim očekivanjima, nešto kiše moguće je u sredu veče i u noći ka četvrtku. Takođe, doći će i do manjeg priliva hladnijeg vazduha, pa će se dnevni maksimumi kretati oko 10°C, a minimalne temperature uglavnom oko 5°C.

Bez prave zime i snega do sredine meseca, a možda ni tad…

Postoji mogućnost da sledećeg vikenda, nakon zahlađenja koje će nastupiti od srede, bude još malo hladnije uz dnevne maksimume ispod 5°C – međutim to je kao prvo još uvek daleko, a kao drugo svakako još uvek nedovoljno za potpuni zimski ugođaj kakav bi trebao da vlada u januaru, obzirom da bi čak i u ovom slučaju temperature bile pozitivne.

Određeni numerički modeli daju naznake za mogućnost sibirskog prodora hladne vazdušne mase u naše krajeve nakon 15. januara, međutim to je vrlo neizvesno i zavisi od mnoštva faktora, a pre svega od tačnog pozicioniranja Skandinavskog anticiklona, čije se formiranje očekuje sredinom naredne nedelje.

Temperatura na oko 1500mnv (ECMWF) - 15. januar 2018
Temperatura na oko 1500mnv (ECMWF) – 15. januar 2018

Jedan od globalnih modela koji upravo vidi ovakav razvoj situacije i približavanje veoma hladnog vazduha našim prostorima, jeste evropski ECMWF model, koji se smatra dosta pouzdanim na duže staze.

Da podsetimo, produkte dva globalna numerička modela GFS i ECMWF, i našeg regionalnog WRF-ARW modela, možete pratiti na našoj stranici numerička prognoza.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *