Noćas i ujutru još malo novog snega, u četvrtak izuzetno hladno jutro, a onda…

Kao što smo jutros i najavili sneg uglavnom slabog intenziteta pada večeras u većem delu Vojvodine, uz dalje postepeno povećanje visine pokrivača. Sneg će padati i tokom noći, ali i srede ujutru, dok se tokom prepodneva očekuje prestanak padavina. Sneg će biti najkonkretniji na jugu Banata, dok ga u predelima severno od Sombora i Kikinde noćas skoro neće ni biti. Sutra uveče sledi delimično razvedravanje, pa će noć ka četvrtku i četvrtak ujutru biti najhladniji deo aktuelnog hladnog talasa.

Očekuje se 1 do 5cm novog snega

Dok će u nekim predelima Vojvodine novi sneg u nastavku večeri, tokom noći i narednog jutra tek simbolično prekriti stari (1-2cm), na jugu Banata može se računati i do 5cm novog snega. Tako bi sutra ujutru većina predela u Vojvodini merila barem 10cm, a pojedini predeli i do 20cm.

Sečanj - 27. feb uveče
Sečanj – 27. feb uveče (Foto: Elvira Nikolić)

Nema sumnje da će snežna idila u pojedinim predelima pokrajine u sredu ujutru biti još lepša nego što je to danas bio slučaj. Mi kao i uvek, očekujemo vaše fotografije, koje ćemo rado podeliti.

Jutarnje temperature u sredu će se kretati između -10 i -8°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od -6 do -4°C.

Sutra uveče delimično razvedravanje, izuzetno hladno jutro u četvrtak

Sutra kasno poslepodne i uveče očekuje se delimično razvedravanje, pa bi noć ka četvrtku i četvrtak ujutru trebalo da obeleži malo do umereno oblačno vreme. Prestanak padavina i delimično razvedravanje omogućiće bolje izračivanje odnosno hlađenje vazduha, zajedno u kombinaciji sa tišinom ili izuzetno slabim vetrom. Takođe, postojanje snežnog pokrivača odigraće bitnu ulogu u hlađenju vazduha tokom noći ka četvrtku i tokom samog jutra. Biće to najhladnije jutro ove zime.

Tačne vrednosti minimalnih temperatura pre svega će diktirati količina oblačnosti – što manje oblaka, ili pak njen potpuni izostanak, tim bolje hlađenje i veći minusi. Živa u termometrima spustiće se na oko -15°C širom Vojvodine, dok bi ponegde čak moglo biti izmereno i do zaista ledenih za početak marta -20°C! U četvrtak će se maksimalne temperature kretati između -6 i -4°C.

Petak nepoznanica za prognozu, između snega i ledene kiše?

Da, baš tako – razvoj meteorološke situacije u petak još uvek je misaona imenica. Odlučiće detalji u temperaturnom profilu pograničnog sloja troposfere. Za sada 50%:50% šansi za pojavu snega ili ledene kiše.

Ledena kiša pada u situacijama kada vlada temperaturna inverzija, odnosno kada su viši slojevi vazduha (cca 1500m) topliji od prizemnog sloja na kom se inače standardno meri temepratura (2m). Faktički, u skladu sa temperaturnim profilom, imamo 3 do 4 vrste zimskih padavina, a to su: sneg, susnežica, ledena zrnca i ledena kiša.

Temperatura na cca1500m u petak ujutru (ARW)
Temperatura na cca1500m u petak ujutru (ARW) – veći deo Vojvodine u blagom plusu na visini prema ovom proračunu

Aktuelni proračuni modela možda blago naginju ka nešto većoj verovatnoći da u Vojvodini ipak padne sneg, uz eventualnu povremenu pojavu ledenih zrnaca. To bi svakako bio mnogo bolji scenario, nego da padne ne baš mala količina ledene kiše. Više detalja o dešavanjima u petak donosimo tokom srede i četvrtka, za sada napominjemo da nas očekuju nove padavine, uz mogućnost da bude i ledene kiše. Zato, pratite naše najave u periodu do petka!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *