Jutros uglavnom 10-15cm snega, otežan saobraćaj, od večeri novi slab sneg (FOTO)

Sneg slabog do umerenog intenziteta i dalje pada na širem području Vojvodine (9:30h), i to naročito u srednjem i severnom Banatu i širom Bačke. U Sremu i na jugu Banata padavine su prestale, i čak je došlo do manjeg “pucanja” oblačnosti. Visina snega jutros se kreće uglavnom između 10 i 15cm, ali ima predela gde je visina i niža od 5cm jutros, što naročito važi za neke delove Banata.

Radarska slika padavina 930h
Radarska slika padavina 930h (RHMZ)
StanicaVisina snega (cm)Visina novog snega(cm)*
 Palić 10 8
 Sombor 13 10
 Novi Sad 8 3
 Zrenjanin 14 8
 Kikinda 5 2
 B. Karlovac 4 0
 S. Mitrovica 7 5
 Beograd 15 5
Podaci za visinu snega dati su u:  7:00h  ( 06:00 UTC) Izvor: RHMZ

Snega prema zvaničnim merenjima na meteorološkim stanicama RHMZ-a ima najviše u Beogradu – 15cm, a potom slede Zrenjanin i Sombor za po 1cm manje. Najveći grad i administrativni centar Vojvodine jutros u 7h merio je 8cm belog pokrivača, ali ga prema informacijama naših pratilaca sada ima i nešto više.

Fotografije naših pratilaca

Nova Pazova u noći ka utorku
Nova Pazova u noći ka utorku (Foto: Srećko Veljković)
Novi Sad u noći ka utorku
Novi Sad u noći ka utorku (Foto: Dejan Tomas)
Sneg u Kragujevcu - 27. feb ujutru
Sneg u Kragujevcu – 27. feb ujutru (Foto: Slavko Nikolić)
Sneg u Subotici - 27. feb ujutru
Sneg u Subotici – 27. feb ujutru (Foto: Melinda Sabo)
Sneg u Subotici (2) - 27. feb ujutru
Sneg u Subotici (2) – 27. feb ujutru (Foto: Melinda Sabo)
Sneg u Subotici (3) - 27. feb ujutru
Sneg u Subotici (3) – 27. feb ujutru (Foto: Melinda Sabo)
Sneg u Staroj Pazovi - 27. feb ujutru
Sneg u Staroj Pazovi – 27. feb ujutru (Foto: Vladimir Topalović)

Jedna fotografija stigla nam je iz Kragujevca, drago nam je da nas prate i ljudi koji žive izvan Vojvodine, i ovom prilikom pozdrav za sve njih. Zahvaljujemo se pratiocima na poslatim fotografijama, i pozivamo vas da nam i danas šaljete vaše fotografije, koje ćemo rado objaviti.

Otežan saobraćaj, mogući zastoji i obustave

Zbog snežnih padavina i jakog vetra vozače očekuje usporen i otežan saobraćaj na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, a povremeno jači udari vetra dodatno stvaraju probleme vozačima zbog smanjene vidljivosti i manjih snežnih nanosa koji dodatno usporavaju saobraćaj. “Putevi Srbije” upozorili na mogućnost zastoja i obustave.

Ovakve vremenske prilike otežavaju rad putara koji neprekidno intervenišu i koriste sva raspoloživa sredstva kako bi održali prohodnim pojedine putne pravce, posebno one koji vode preko prevoja gde su udari vetra najjači, saopštio je AMSS.

JP “Putevi Srbije” obaveštava javnost da su zbog loših vremenskih uslova, niskih temperatura, poledice, slabe vidljivosti, jakog vetra i snežnih nanosa, mogući zastoji i obustave saobraćaja na deonicama državnih puteva I i II reda.

“Na celoj teritoriji Republike Srbije na snazi je četvrti stepen pripravnosti i sva raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 časa a ekipe putara čine sve da se saobraćaj na svim putnim pravcima odvija normalno. Vidljivost je na pojedinim mestima veoma slaba, udari vetra jaki, a dodatni problem prave šleperi, kao i nesavesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme. Naglašavamo da su česte promene vremenskih prilika i pojave saobraćajnih nezgoda uzrok slanja učestalih saopštenja, a sve u cilju blagovremenog i tačnog informisanja javnosti. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da koriste zimsku opremu i lance, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu”, navodi se u saopštenju, a prenosi RTV.

Sneg polako prestaje, novi slab sneg tokom noći

U narednim satima očekuje se prestanak padavina na području cele pokrajine, a poslepodne će mestimično doći i do delimičnog razvedravanja. Međutim, to ne treba da zavara, već večeras očekuju nas nove snežne padavine, ali će one biti slabije od onih juče i tokom predstojeće noći.

Do sutra ujutru, od nove ture snega koja se očekuje kasno večeras, tokom noći i sutrašnjeg jutra, može se očekivati novih 2 do 4cm snega. Najviše novog snega može dobiti upravo južni Banat – koji je jutros imao najmanje pokrivača,

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *