Narednih dana lepše i znatno toplije vreme, za vikend moguća nova promena

Naredna tri dana u Vojvodini će obeležiti pretežno sunčano i postepeno sve toplije vreme, pravo letnje. Dok će se još u sredu maksimalne temperature držati ispod 30°C, u četvrtak i petak maksimalne temperature kretaće se oko i malo preko 30 stepeni. U danima vikenda moguća je nova promena vremena, u vidu destabilizacije i češće pojave pljuskova sa grmljavinom, kao i manjeg pada temperature u nedelju. Ipak, to nije još uvek izvestan scenario.

Anticiklon dominira nad Evropom u četvrtak (GFS)
Anticiklon dominira nad Evropom u četvrtak (GFS)

Naredna dva dana stabilno i toplije

U sredu i četvrtak očekuje se pretežno sunčano i postepeno sve toplije vreme. Noći će biti još uvek prilično sveže, što će verovatno prijati široj populaciji nakon dugotrajnih visokih temperatura tokom većeg dela avgusta. Dnevne temperature u sredu će se kretati između 27 i 29°C, a u četvrtak između 29 i 31°C. Tokom obadva dana duvaće slab vetar, uglavnom istočnih i severnih smerova. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi vremena za Vojvodinu.

Maksimalne dnevne temperature u regionu u četvrtak (ARW)
Maksimalne dnevne temperature u regionu u četvrtak (ARW)

U petak nešto više oblaka

Već petak bi mogao biti uvod u destabilizaciju vremena koja bi mogla da usledi u danima vikenda, i o kojoj ćemo više pisati narednih dana, obzirom da još uvek nisu poznati svi detalji. Polje niskog vazdušnog pritiska sa centrom negde u oblasti severne Italije uslovilo bi destabilizaciju atmosfere u većem delu naše zemlje, pa tako i u Vojvodini. U poslepodnevnim i večernjim časovima treba očekivati umeren razvoj dnevne oblačnosti, a moguća je i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom. Maksimalne temperature u petak će se kretati između 30 i 32 stepena Celzijusa.

Za vikend manji pad temperatura i pljuskovi

U danima vikenda treba očekivati i konkretniju destabilizaciju, pa bi uz promenljivu oblačnost i sunčane intervale, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima bilo i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Međutim, zbog specifičnosti situacije, lako se može desiti i da u danima vikenda bude košave (pojačanog jugoistočnog vetra), što bi u većem delu Vojvodine zadržalo stabilnu atmosferu, pa bi pljuskovi mogli izostati.

Poslepodnevne nestabilnosti na Balkanu u subotu (GFS)
Poslepodnevne nestabilnosti na Balkanu u subotu (GFS)

U subotu će se još uvek zadržati vrlo toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama malo iznad 30°C, dok drugog dana vikenda treba očekivati pad temperatura i maksimume ispod 30 stepeni.

O detaljima ove još uvek ne sasvim izvesne promene, koja bi mogla biti pomerena na početak naredne sedmice, pisaćemo više u narednim danima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *