Maj 2019. obarao rekorde padavina, osmi najhladniji

Prethodni maj bio je osmi najhladniji i šesti najkišniji maj u Srbiji. U Zrenjaninu prethodni maj bio je najkišniji, a u Kikindi, u Valjevu i na Paliću drugi najkišniji od kako se vrše merenja. Najveća majska suma padavina prevaziđena je u Zrenjaninu, dok je u Kikindi zabeleženo najviše dana sa padavinama u maju od kako se vrše merenja (23).

Odstupanje srednje mesečne temperature od normale za referentni period 1981-2010. bilo je od -2.7°C u Somboru i na Zlatiboru do -0.9°C u Negotinu.

Srednja temperatura vazduha je prema metodi percentila bila u kategorijama hladno i veoma hladno.

Odstupanje srednje mesečne temperature - maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)
Odstupanje srednje mesečne temperature – maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)
Prostorna raspodela srednje mesečne temperature metodom percentila - maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)
Prostorna raspodela srednje mesečne temperature metodom percentila – maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)

Najviša maksimalna dnevna temperatura zebeležena je u Leskovcu 28. maja kada je izmereno 29.2°C, dok je u Beogradu u dva navrata 26 i 28. maja zabeležena maksimalna dnevna temperatura od 26.2°C.

Jedan ledeni dan zabeležen je na Kopaoniku. Broj letnjih dana (sa maksimalnim temperaturama iznad 25°C) bio je od 1 u Zrenjaninu i Kikindi do 8 u Zaječaru, što je od 5 do 11 dana manje od majskog proseka.

Maj je bio veoma i ekstremno kišan, u Zrenjaninu oboren mesečni rekord

Maj 2019. godine je šesti najkišniji u periodu od 1951. do 2019. godine. U Zrenjaninu je ovaj maj najkišniji od kako se vrše merenja, a u Kikindi i Valjevu drugi najkišniji.

Prethodnog meseca u Zrenjaninu je ukupno palo 177.9mm vodenog taloga, dok je prethodni rekord važio iz maja 1939. godine, kada je na stanici u Zrenjaninu mesečna suma padavina iznosila 172.3mm.

Količina padavina je u većem delu zemlje prema metodi percentila bila u kategoriji veoma kišno i ekstremno kišno, normalno je bilo na Zlatiboru, u Sjenici, Dimitrovgradu i Vranju, dok je sušno bilo jedino u Kuršumliji.

Mesečna suma padavina u maju i odstupanje u procentima od normale period 1981 2010 - maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)
Mesečna suma padavina u maju i odstupanje u procentima od normale period 1981 2010 – maj 2019 (Izvor: RHMZ Srbije)

Najveća dnevna količina padavina izmerena je u Kikindi 20. maja i iznosila je 66.4mm. Najveća količina padavina zabeležena je sredinom meseca, u većem delu zemlje 14 i 15. maja, a na severu većinom 20. maja – kada je lokalno u Banatu palo više od 50mm za 24 sata.

Broj dana sa padavinama u maju kretao se od 13 u Negotinu do 24 dana u Velikom Gradištu. U većem delu zemlje zabeleženo je od 5 do 11 dana više sa padavinama u odnosu na normalu. U Kikindi je registrovano 23 dana sa padavinama što je najviše ikad zabeleženo tokom maja na ovoj stanici.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *