Lepo vreme zadržava se do subote, a vrlo toplo barem do petog juna

Naše područje biće još nekoliko dana pod uticajem termobaričkog grebena, odnosno slabog polja visokog vazdušnog pritiska u prizemlju. To će značiti stabilno i toplo vreme na području Vojvodine, ali i većeg dela ostatka Srbije. Do subote se zadržava stabilno vreme, dok je u danima vikenda sve izglednija nova destabilizacija uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali bi njihova pojava bila retka. Vrlo toplo vreme uz temperature iznad proseka zadržava se barem do naredne srede, maksimalne temperature tokom celog perioda biće oko 30 stepeni, možda neznatno niže od ponedeljka.

Sinoptička situacija u Evropi u petak (GFS) - 1. jun 2018
Sinoptička situacija u Evropi u petak (GFS) – 1. jun 2018

Tokom četvrtka i petka zadržava se pretežno sunčano vreme, a biće i veoma toplo za ovo doba godine sa maksimalnim temperaturama u četvrtak između 29 i 31°C, a u petak od 30 do 32 stepena Celzijusa.

Podsećamo, od sredine maja možete pratiti našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, koja se svakodnevno ažurira. Na pomenutoj stranici može se pronaći više informacija o tome kakvo nas vreme očekuje tokom naredna tri dana.

SREDNJOROČNA: Visoke temperature izvesne do 5-og juna, potom moguće osveženje

Prema današnjim proračunima globalnih numeričkih modela visoke temperature na našem području zadržavaju se i početkom naredne sedmice, a konkretnije osveženje je još uvek samo moguće, i to sredinom naredne sedmice. Do 5-og juna maksimalne temperature kretaće se uglavnom oko 30°C, dok će se jutarnje kretati uglavnom između 16 i 19°C.

GFS ensembli za period do sredine juna (12Z run 30. maj)
GFS ensembli za period do sredine juna (12Z run 30. maj) Izvor: meteociel.fr

Početkom i sredinom naredne sedmice realno je očekivati povremene nestabilnosti uz lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, ali kako danas stoje stvari ne očekuje se njihova češća pojava i u nekim predelima bi se nastavila suša koja je zavladala tokom aprila i maja – uprkos čestim lokalnim pljuskovima tokom druge i treće dekade maja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *