JEZIVO: Nevreme sa gradom juče nanelo ozbiljnu štetu ratarskim kulturama u okolini Sente

Zaista jezivi prizori mogu se zapaziti u okolini Sente, tačnije u neposrednoj blizini Gornjeg Brega. Olujni oblak zahvatio je ovo područje juče u kasnijim poslepodnevnim časovima donoseći obilniju kišu, jak vetar i lokalnu pojavu grada. Prema navodima naših izvora, a to su poljoprivrednici iz ovog kraja, za kraće vreme palo je i do 50mm vodenog taloga.

Olujno nevreme Gornji Breg - 23. maj
Olujno nevreme Gornji Breg – 23. maj (Foto:
Nagy-Abonyi Arnold)
Šteta koju je grad uzrokovao na soji - 23. maj
Šteta koju je grad uzrokovao na soji – 23. maj (Foto:
Nagy-Abonyi Arnold)
Vrlo ozbiljna šteta na kukuruzu - 23. maj
Vrlo ozbiljna šteta na kukuruzu – 23. maj (Foto:
Nagy-Abonyi Arnold)
Talog leda u neposrednoj okolini Gornjeg Brega - 23. maj
Talog leda u neposrednoj okolini Gornjeg Brega – 23. maj (Foto:
Nagy-Abonyi Arnold)
Talog leda u neposrednoj okolini Gornjeg Brega (2) - 23. maj
Talog leda u neposrednoj okolini Gornjeg Brega (2) – 23. maj
Ječam je takođe pretrpeo posledice u okolini Gornjeg brega - 23. maj
Ječam je takođe pretrpeo posledice u okolini Gornjeg brega – 23. maj (Foto:
Nagy-Abonyi Arnold)

Kao što se može zapaziti na slikama iznad ratarske kulture su pretrpele zaista značajnu štetu na ovom području, neretko veću od 50%. Oštećeni su kukuruz, soja, ječam…njive ovog područja bile su pod vodom, a bilo je i naslaga leda.

RC Bajša dejstovao sa preko 100 raketa

Radarski centar Bajša koji je zadužen da brani pomenuto područje od grada juče je dejstvovao sa ukupno 159 protivgradnih raketa koje su ispaljene sa 42 protivgradne stanice.

Dejstvo RC Bajša - sreda 23. maj
Dejstvo RC Bajša – sreda 23. maj (Izvor: RHMZ)

Na području opštine Senta dejstvovano je sa 3 PGS, sa kojih je ispaljeno ukupno 14 ispravnih raketa, i 1 neispravna raketa koja je nakon poletanja pala na zemlju prema nezvaničnim informacijama koje imamo. Strelci su juče zabeležili pojavu grada na području opština Kula, Senta i Sombor.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *