Iznadprosečno toplo i suvo vreme i u narednih 10 dana

Iznadprosečno toplo i suvo vreme zadržava se na području Srbije, a tako i Vojvodine, i u narednih 10 dana, odnosno barem do 23. oktobra. Preovladavaće uglavnom pretežno sunčano vreme uz povremeno povećanu oblačnost, i dnevne maksimume oko 25°C u većini dana.

U utorak će preovladavati sunčano i neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine. Ujutru je samo ponegde moguća pojava sumaglice ili kratkotrajne magle. Vetar slab, južni i jugoistočni.

Minimalne temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 25 do 28°C.

Sredu će u jutarnjim i prepodnevnim časovima obeležiti vedro odnosno sunčano vreme, dok od sredine dana treba očekivati umereno naoblačenje uz duže sunčane intervale. Vetar slab, ujutru južnih smerova, a poslepodne severni i severoistočni.

Maksimalne temperature u sredu prema GFS modelu
Maksimalne temperature u sredu prema GFS modelu

Minimalne temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24 do 26°C.

Od četvrtka pa do barem 23. oktobra očekuje se nastavak Miholjskog leta, uglavnom uz pretežno sunčano vreme, i retko uz prolazna naoblačenja, ali bi se ipak zadržalo suvo vreme.

Desetodnevna prognoza za Suboticu - bez kapi kiše
Desetodnevna prognoza za Suboticu – bez kapi kiše

U gotovo svim danima maksimalne temperature kretaće se oko 25°C, a jutarnje će biti uglavnom oko i malo iznad 10°C.

SPI indeks 13. oktobar (Izvor: RHMZ)
SPI indeks 13. oktobar (Izvor: RHMZ)

Nastavak sušnog perioda samo će pogoršati situaciju sa sušom koja vlada na teritoriji pokrajine, a naročito na jugu Banata. Suva zemlja predstavlja značajnu otežavajuću okolnost za jesenje oranje, koje će u nekim predelima morati da pričeka prvu konkretniju kišu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *