Dekorativan snežni pokrivač u delovima Vojvodine, od petka ledena jutra (FOTO)

U Vojvodini je po drugi put ovog novembra odnosno meteorološke jeseni (koja traje od 1. septembra do 30. novembra) – pao sneg. Onako kako to najčešće biva u novembru, mokar, i u malim količinama. Dok je snežni pokrivač na severu Bačke i u delovima Banata potpuno izostao, ovog jutra ga najviše ima na jugu i zapadu Bačke, kao i u Sremu. Zvanično, jutros u Novom Sadu 3cm snega, u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici 2cm, a u Somboru tek dekorativno.

Pogledajmo kako je to jutros izgledalo u Novom Sadu, Šidu, Itebeju, i Bačkoj Palanci – zahvaljujući našim vernim pratiocima koji su nam poslali svoje fotografije, a mi im se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Narednih dana postepeno hladnije, uz umeren mraz

Narednih dana nastaviće se priticanje hladnijeg vazduha sa istoka Evrope, pa će temperature svakim danom biti sve niže. Takođe, očekuje se delimično razvedravanje do sutra uveče, što će omogućiti bolje noćno izračivanje odnosno hlaćenje, pa će jutra u petak i subotu biti vrlo hladna za kraj novembra.

Jutarnje temperature vazduha u Evropi
Jutarnje temperature vazduha u Evropi (Izvor: meteociel.fr)

Hladno jezgro tokom petka i subote nalaziće se blizu naših krajeva, iznad Rumunije i Bugarske, tako da se u ovim zemljama tokom petka i subote očekuju izuzetno niske jutarnje temperature, i ledeni dani sa dnevnim maksimumima ispod 0°C.

Kada je reč o Vojvodini, o čemu smo već pisali, najhladnije će biti u petak i subotu, kada će se jutarnje temperature ponegde spustiti i na ispod -5°C, uz subjektivni osećaj i do -10°C obzirom na pojačan jugoistočni vetar, dok će se dnevne temperature kretati oko nule, pa ne treba da iznenadi ako ponegde i kod nas dnevna temperatura ne pređe 0°C i bude registrovan prvi ledeni dan.

Hladnoća popušta drugog dana vikenda, 2. decembra, nakon čega se očekuje postepeno sve toplije vreme, a naredne sedmice su moguće dnevne temperature iznad 10 stepeni Celzijusa.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *