Noćas i sutra pre podne susnežica i sneg, hladniji period sa temperaturama u minusu do ponedeljka

U nastavku večeri i tokom noći do Vojvodine stiže jače naoblačenje sa juga, a u sklopu ciklonske cirkulacije čiji se centar nalazi na jugu Jadrana. Sa odmicanjem večeri i noći očekuje se dalji postepen priliv hladnijeg vazduha, pa će padavine biti pretežno u obliku susnežice i snega. Krajnji sever Vojvodine će imati vrlo malo padavina, dok bi u Banatu temperatura mogla biti nepovoljna za snežne padavine. U narednim danima do kraja sedmice očekuje nas hladno i većinom suvo vreme, sa jutarnjim temperaturama  i do -6°C u petak i subotu, i dnevnim oko i malo iznad nule.

Očekivana vrsta padavina tokom većeg dela noći (ARW)
Očekivana vrsta padavina tokom većeg dela noći (ARW)

U nastavku večeri najpre na jugu Vojvodine, a potom kasnije i u ostalim predelima treba očekivati najpre kišu, koja bi tokom noći u većem delu pokrajine prešla u susnežicu i sneg, a to se najbrže očekuje na Fruškoj Gori. Kao što se na gornjoj karti može i primetiti, istok i jug Banata mogli bi imati problema sa visokom temperaturom, pa je vrlo moguće da u ovim pomenutima ne bude snega, već samo kiše i eventualno susnežice. Sa druge strane, na severu Bačke se očekuju samo simbolične padavine.

Očekivana visina snežnog pokrivača sutra uveče (ARW)
Očekivana visina snežnog pokrivača sutra uveče (ARW)

Sve u svemu, situacija će dosta podsećati na 19. novembar ujutru. Ne treba očekivati ništa spektakularno, već simboličan snežni pokrivač visine do 5cm, a najčešće između 1 i 3cm, dok ponegde pokrivača uopšte neće ni biti – što naročito važi za predele Banata i na severu Bačke. Ovo navodi da su neke najave koje možemo čuti juče i danas u pojedinim medijima prenaglašene kada je sneg u pitanju, barem što se tiče Vojvodine. Sutra će međutim biti vrlo hladno uz maksimalne temperature tek između 1 i 3°C, i uz slab do umeren vetar severnih smerova koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Prava zimska uvertira do nedelje, toplo se oblačite

Do nedelje 2. decembra zadržaće se hladno vreme sa temperaturama ispod proseka, koje naravno ne predstavljaju nikako iznenađenje u novembru, ali više priliče drugoj ili čak trećoj dekadi decembra kada govorimo o klimatološkim normalama.

Jutarnje temperature će biti u konstantnom minusu počevši od četvrtka, a naročito od petka do kraja sedmice. U petak i subotu se živa u termometru ponegde može spustiti i do -6°C, ako ne i niže, o čemu ćemo naknadno izveštavati. Dok će u četvrtak i nedelju dnevne temeprature biti koji stepen iznad nule, u petak i subotu žive u termometrima biće između -1 i 1°C čak i u najtoplijem delu dana. Više detalja svakako u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Treba istaći i da će tokom četvrtka i petka duvati umeren jugoistočni vetar što će dodatno pojačati osećaj hladnoće. Ukoliko ne dođe do bitnije promene u prognostičkom materijalu, u petak ujutru subjektivni osećaj mogao bi da se spusti i na oko -10°C, zato nema sumnje da će nam zima pokazati svoje zube u danima koji slede.

Wind Chill - subjektivni osećaj u petak ujutru u regionu (ARW)
Wind Chill – subjektivni osećaj u petak ujutru u regionu (ARW)

Tokom većine dana ovog perioda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa retkim sunčanim intervalima, ali će biti suvo. Jedino u petak bi moglo biti pretežno sunčano.

Naredne sedmice toplije

Naredne sedmice očekuje nas porast temperatura, tako da će se one ponovo vratiti u normalu za početak decembra,  a nakon 5. decembra ne treba isključiti ni da temperature budu iznad prosečnih vrednosti, odnosno čak dvocifene u najtoplijem delu dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *