Danas i sutra lokalni pljuskovi i grmljavina, u nedelju i ponedeljak prijatnije temperature

Danas i sutra naše područje biće pod uticajem visinskog ciklona na jugu Balkana, a koji će se tokom nedelje i ponedeljka premeštati preko Egejskog mora dalje na istok. Izmeštanjem anticiklona koji je na severne predele Srbije odnosno Vojvodinu imao nešto izraženiji uticaj prethodnih dana, iznad našeg područja biće nešto više vlažne i nestabilne vazdušne mase. Danas se zadržava i veoma toplo vreme za ovo doba godine, dok će ove rane vrućine od sutra popustiti, ali se zadržava prijatno toplo vreme i naredna dva dana, samo prigodnije dobu godine u kom se nalazimo.

Verovatnoća za pojavu grada danas (GFS)
Verovatnoća za pojavu grada danas (GFS)

Ukratko rečeno, danas i sutra očekuju se lokalne padavine, tako da će neki predeli napokon dobiti pristojnu kišu, međutim generalno područje Vojvodine još će morati da pričeka na ozbiljnije padavine koje će biti ravnomerenije raspoređene, u nekim mestima sušno vreme će se nastaviti.

DANAS:

U poslepodnevnim i večernjim časovima biće nestabilno, uz dnevni razvoj oblaka preovladavaće promenljivo oblačno vreme, ali sa dužim intervalima sunčanog vremena. Lokalno se očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom, a u oblastima južno od Zrenjanina i Novog Sada, i ponajviše u Sremu, postojaće i određena verovatnoća za lokalne, izolovane, vremenske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnom količinom kiše za kratko vreme. Pojava pljuskova danas ne bi trebala biti česta, pa će se tako u većini predela zadržati suvo vreme.

Duvaće slab do umeren severoistočni vetar. Maksimalne temperature kretaće se između 28 i 30°C, biće sparno.

ESTOFEX i RHMZ izdali upozorenja

ESTOFEX za subotu 5. maj
ESTOFEX za subotu 5. maj – veći deo Srema u “dvojci”, a ostatak Vojvodine u “jedinici”
RHMZ upozorenje na moguće nepogode u subotu i nedelju
RHMZ upozorenje na moguće nepogode u subotu i nedelju

ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) i RHMZ (Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije) izdali su za danas upozorenje na moguću pojavu vremenskih nepogoda, kada je reč o Vojvodini sa najvećom verovatnoćom u Sremu i na severozapadu Vojvodine. RHMZ je u svojoj najavio takođe spomenuo da su sutra lokalne nepogode moguće i u drugim predelima, dok ESTOFEX novu prognozu za sutra izdaje večeras, a uskoro ćete nju moći da pratite i na našim stranicama.

NEDELJA:

Zadržava se promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa intervalima sunčanog vremena. U noćnim satima ka nedelji, i zatim ponovo u nedelju poslepodne i uveče očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, i to nešto češća u odnosu na subotu, što znači da bi više predela Vojvodine trebalo biti zahvaćena istim. Razvoji konvektivne oblačnosti će se uglavnom spuštati sa Karpata u severoistočnoj vazdušnoj struji, što znači da će se oblaci premeštati prema jugozapadu. Pojava vrlo lokalnih i izolovanih vremenskih nepogoda moguća je i u nedelju, i to pre svega u vidu obilne količine kiše za kratko vreme na malom području zbog sporijeg premeštanja oblaka, a to će usloviti i lokalnu pojavu olujnog vetra. Ponegde je moguća i pojava sugradice i grada, a za sve ovo najveće šanse su sutra na području južnog i srednjeg Banata, dok bi recimo u Bačkoj čak i pljuskovi mogli izostati.

Duvaće slab do umeren vetar severnih smerova, najčešće severni i severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 26 do 28°C.

PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a očekuje se i kratkotrajna stabilizacija. Uz nešto više poslepodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogući su uglavnom na jugu Banata, i vrlo retko u srednjem Banatu i Sremu, dok će se u ostalim predelima zadržati suvo vreme.

Kao i u nedelju duvaće slab do umeren vetar severnih smerova, a temperature će biti još 2-3 stepena niže  i bliže normali za ovo doba godine. Jutarnje će se kretati između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C.

Podsećamo da na našim stranicama možete uživo pratiti munje i grmljavinu, kao i radarske i satelitske slike i tako sami saznati šta može da vas očekuje što se vremena tiče u narednih ≈ sat vremena (1h).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *