Četvrtak do 32°C, u petak hladni front donosi OSETAN PAD TEMPERATURA, jak vetar i lokalne pljuskove sa grmljavinom!

Četvrtak će u Vojvodini obeležiti pretežno sunčano vreme uz slab i umeren razvoj dnevne oblačnosti. Samo ponegde moguć je kratkotrajan izolovan pljusak, dok će se u velikoj većini predela zadržati suvo, toplo i sparno vreme. Dok će četvrtak biti pravi letnji dan (kako i dolikuje početku leta, koje stiže sutra u 12 časova i 7 minuta u naše krajeve), u petak i za vikend očekuju nas jesenje temperature koje će biti znatno ispod normale!

Hladni front donosi većem delu Evrope ozbiljno zahlađenje (GFS)
Hladni front donosi većem delu Evrope ozbiljno zahlađenje (GFS)

Osetni pad temperatura u petak već u prvom delu dana

Danas su se maksimalne dnevne temperature u Vojvodini kretale između 30 i 31°C, dok bi u četvrtak ponegde moglo biti izmereno i 32°C.

Hladni front u sklopu ciklona sa centrom na severu Evrope, koji se trenutno nalazi na području severnog mora i koji će već tokom noći zahvatiti zemlje Beneluksa i Nemačku, stiže do naših krajeva već u petak u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Očekuje se jače naoblačenje uz destabilizaciju atmosfere, pa će tako u Vojvodini već tokom jutra, ali i u prepodnevnim časovima, biti mestimične kiše, kao i pljuskova sa grmljavinom.

Iako obzirom na jak intenzitet ove promene (pre svega mislimo na nagli pad temperatura) može biti i kratkotrajne pojave sugradice ili grada, kao i lokalno obilnijih padavina, trenutno ne postoje indikacije da će u Vojvodini biti jakih oluja. Olujama takođe ne odgovara ni sam “tajming” prolaska fronta, da je reč o poslepodnevnim i večernjim časovima – sigurno bi bilo i jačeg razvoja oblaka.

Biće jakog, ponegde olujnog vetra, temperature za 10-15°C niže nego u četvrtak!

Tokom samog prolaska fronta, ali i nakon njegovog prolaska u petak će duvati umeren do jak, a na udare ponegde i olujni severozapadni vetar.

Udari vetra u petak ujutru i do 20m/s (ARW)
Udari vetra u petak ujutru i do 20m/s (ARW)

Pojačan severozapadni vetar doneće do naših predela i osetno hladniji vazduh iz centralne Evrope, pa će temperature u petak u poslepodnevnim časovima biti čak za 10 do 15°C niže u odnosu na one u četvrtak poslepodne. Biće ovo pravi temperaturni šok. Temperature će se u petak poslepodne kretati između 15 i 20°C.

Temperature u petak niže i za više od 10°C (ARW)
Temperature u petak niže i za više od 10°C (ARW)

Očekuje se da ovaj front ne bude toliko padavinski izražen, koliko će biti jak u temperaturnom smislu. U pojedinim predelima Vojvodine bi se čak moglo zadržati i potpuno suvo vreme, ili samo uz simbolične padavine. Iako su padavine u nekim predelima u deficitu, u dosta predela padavine su već dosadile, i svakako je najbitnije da od petka neće biti sparine, i da ćemo nakon sparne srede i četvrtka – prodisati!

Za vikend više sunca uz promenljivu oblačnost i sveže

Već u subotu očekuje se delimično do potpuno razvedravanje, tako da će u danima vikenda preovladavati uglavnom promenljivo oblačno vreme uz slab i umeren razvoj dnevne oblačnosti, ali uz dosta sunčanih intervala. Jutra će biti prohladna, u subotu će se minimalne temperature spustiti i ispod 10°C (!), dok će se maksimalne temperature u subotu i nedelju kretati uglavnom između svežih 20 i 23°C.

Podsećamo da možete pratiti i našu trodnevnu vremensku prognozu za Vojvodinu i Beograd, i tako saznati detaljnu prognozu za naredna tri dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *