Centar ciklona ujutru iznad Vojvodine: Očekuju se kiša i jak do olujni vetar!

Ukoliko spadate u grupu osetljivih osoba poput hroničnih bolesnika i meteoropata i večeras (sreda) osećate pojačane tegobe, razlog leži u činjenici da nam se približava centar polja niskog vazdušnog pritiska, a centar će u jutarnjim i ranijim prepodnevnim časovima sutra prelaziti preko Vojvodine. Velika razlika u vazdušnom pritisku na malom području, odnosno gustina izobara, usloviće vrlo dinamične vremenske prilike na našem području.

U Vojvodini većinom 10 do 15mm vodenog taloga

Već tokom noći očekuje se mestimična kiša, koje će povremeno biti i sutra tokom dana. Glavnina padavina očekuje se tokom predstojeće noći i sutra u prvom delu dana. U Vojvodini se u naredna 24 sata očekuje uglavnom između 10 i 15mm vodenog taloga, ali bi ponegde moglo biti i manje kiše, naročito u košavskom području zbog uticaja jakog vetra.

Dok se na severu i zapadu Vojvodine kasnije poslepodne i uveče očekuje delimično razvedravanje, u južnijim delovima pokrajine zadržaće se oblačno vreme, ponegde sa kišom. Zbog ovoga će u večernjim i kasnije noćnim satima ka petku na severu pokrajine biti hladnije u odnosu na južnije predele gde će biti oblaka.

Potop u Crnoj Gori i delovima Bosne i Hercegovine

Za razliku od naših krajeva gde se ne očekuju obilnije padavine od ovog ciklona, u većem delu Crne Gore i u BiH na području Hercegovine očekuju se vrlo obilne padavine. Tamo već pada obilna kiša, a do sutra kasno uveče ukupna količina padavina bi ponegde mogla iznositi i vrlo alarmantnih 150mm, a ponegde i do 200mm prema simulaciji našeg WRF-ARW modela.

VojvodinaMeteo ARW model - ukupna količina padavina u četvrtak
VojvodinaMeteo ARW model – ukupna količina padavina u četvrtak

U Vojvodini tokom noći, ujutru i delom prepodneva jaka i olujna košava

Ovaj ciklon u Vojvodini će možda biti bolje upamćen po jakom i olujnom vetru nego prema količini padavina. Tokom predstojeće noći i jutra u čitavoj pokrajini duvaće umeren, na udare jak jugoistočni vetar. U košavskom području, tačnije u južnom i srednjem Banatu duvaće i jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine.

Najjači udari vetra očekuju se u drugom delu noći i tokom jutra, kada će udari vetra u delovima Banata biti jači od 20m/s odnosno 75km/h, a u južnom Banatu moglo bi biti i udara malo preko 25m/s odnosno  oko 100km/h.

VojvodinaMeteo ARW – simulacija udara vetra do četvrtka 12UTC

Za vas smo pripremili video prezentaciju produkata našeg ARW modela, prvo se prikazuje simulirana jačina udara vetra do sutra sredinom dana, a potom sledi prikaz srednje brzine vetra tokom predstojeće noći i prvog dela dana u četvrtak. Vetar će tokom noći postepeno jačati, da bi najjači bio ujutru.Uskoro na portalu članak sa više informacija… 😉

Publié par VojvodinaMeteo sur mercredi 29 novembre 2017

Jak i olujni vetar duvaće i sutra u prepodnevnim časovima. Vetar će najpre tokom prepodneva oslabiti na zapadu i severu pokrajine, a tada će i smer vetra okrenuti na zapadni i severozapadni. Do podneva, vetar će promeniti smer i biti u slabljenju i tamo gde će biti najjači – u Banatu.

UPDATE za VIKEND: U nedelju moguć prvi sneg u nizijama

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

2 komentara
  1. Didi kaže

    Vec udara u roletne! 🙂

  2. Ja kaže

    Citav dan bolna kao teski bolesnik… hronicni meteoropata 🙂

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!