Vreme za vikend prema kalendaru, u nedelju prvi sneg u nizijama?!

Tokom preostala tri dana aktuelne sedmice, odnosno tokom prva tri dana decembra, vremenske prilike biće u skladu sa kalendarom. Već tokom noći sledi novi talas padavina, koji je u delu Vojvodine već u toku. Potom bi sutra tokom dana i u subotu bilo većinom suvo, sve do subote uveče kada je moguć novi talas padavina. U nedelju su padavine gotovo izvesne, uz dosta dobre šanse za prve snežne pahulje i u nižim predelima Vojvodine, a moguće je čak i formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Noćas novi sneg na Fruškoj Gori, po koja pahulja moguća i u nizijama

Tokom predstojeće noći biće oblačno, mestimično sa kišom slabog do umerenog intenziteta. U Bačkoj i Sremu snežna granica spustiće se dosta niko, na oko 200mnv, pa je tako izvesno da će na Fruškoj Gori noćas padati sneg, a formiraće se i manji snežni pokrivač. Susnežica i vlažan sneg su mogući i u nižim predelima ova dva regiona, dok će u Banatu snežna granica biti dosta više, pa tamo ne treba očekivati pojavu pahulja, izuzev krajnjeg severa.

Tip padavina - 2h u noći ka petku (VojvodinaMeteo ARW model)
Tip padavina – 2h u noći ka petku (VojvodinaMeteo ARW model)

Potom do subote uveče većinom suvo

Sutra tokom dana, kao i u subotu tokom većeg dela dana očekuje se promenljivo oblačno i suvo vreme, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala. Minimalne temperature će se sutra kretati između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 4 do 6°C. U subotu će se minimalne temperature kretati između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 3 do 5°C. U petak u prvom delu dana duvaće slab, poslepodne i uveče umeren severni i severoistočni vetar. U subotu slab do umeren vetar severnih smerova.

U subotu uveče očekuje se novo jače naoblačenje sa kišom i susnežicom u nižim, i snegom u višim predelima Vojvodine. Taj talas padavina će biti relativno slab i tada ne treba očekivati konkretnije padavine.

U nedelju nove padavine, moguć prvi snežni pokrivač u nizijama

U nedelju u jutarnjim satima sa juga do Vojvodine stiže novi talas padavina. Prema aktuelnim proračunima numeričkih modela velike su šanse da nedelja donese prve konkretnije snežne pahulje i nižim predelima Vojvodine, a uopšte ne treba isključiti čak i formiranje snežnog pokrivača – naročito u severnim i zapadnim predelima. Padavine bi se tokom prepodneva proširile skroz do severa Vojvodine, u nizijama bi to bio uglavnom vlažan sneg, dok bi na Fruškoj Gori bio konstantan minus uz pravu snežnu bajku i formiranje snežnog pokrivača čija bi visina mogla do uveče iznositi 5-10cm.

Tip padavina u nedelju oko podne prema ECMWF modelu
Tip padavina u nedelju oko podne prema ECMWF modelu (Izvor: weather.us)

Sneg je u nižim predelima Vojvodine još uvek na vrlo tankoj žici, pa je tako i eventualno formiranje pokrivača još uvek vrlo upitno. Mi ćemo tokom sutrašnjeg dana pratiti situaciju i proračune numeričkih modela, a najviše nade naravno polažemo u naš visokorezolucioni WRF-ARW model. Pratite nas sutra i tokom subote za više informacija o potencijalnim snežnim padavinama u nedelju.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 539

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *