Večeras meteorska kiša Geminida! Hoće li oblaci dozvoliti posmatranje?

Večeras, u noći između 13 i 14. decembra očekuje se kulminacija meteorske kiše Geminida i to oko 2 sata ujutru. Noć zvezda padalica biće vidljivija nego prošle godine, obzirom da se sa super mesecom mimoilazi za čitavih 10-ak dana. Obzirom da se Geminidi relativno sporo kreću, obično su vidljiviji nego neki drugi meteori, i pruge odnosno svetlosni trag koji ostavljaju je vidljiv čak i bez teleskopa i dvogleda.

Meteori će biti vidljivi tokom cele noći, a naročito između 22 časa do ranih jutarnjih sati, sa severne hemisfere, dok se vrhunac očekuje oko 2 sata, kada bi moglo biti zabeleženo čak više od 100 meteora u sat vremena. Preporučljivo je naravno zvezde padalice odnosno kišu meteora posmatrati izvan naseljenih mesta, gde je svetlosno zagađenje znatno manje. Takođe, moguće je da se na nebu po nekoliko minuta ne vidi ništa, ali ako ste strpljivi može vas nakon zatišja zadesiti pravi “pljusak”. Da li ste zamislili svoju želju?

Geminidi - kako doći do njih (Izvor: wtop.com)
Geminidi – kako doći do njih (Izvor: wtop.com)

 

Hoće li oblaci u Vojvodini, ali i u ostatku Srbije dozvoliti posmatranje ovog spektakla?

VOJVODINA: U Vojvodini je trenutno pretežno do potpuno oblačno vreme. Već u narednim časovima očekuje se delimično razvedravanje, najpre na severu pokrajine. Do ponoći treba očekivati skoro potpuno razvedravanje u čitavoj pokrajini, što znači da će posmatranje meteoroske kiše Geminida biti moguće. U prvom delu noći u Vojvodini treba očekivati pretežno vedro vreme, sa malo oblaka mestimično, što su povoljni uslovi za posmatranje. U drugom delu noći već postoji mogućnost za formiranje niske oblačnosti, odnosno pojavu sumaglice ili čak magle ponegde, što bi onemogućilo praćenje, tako da se povoljniji uslovi u svakom slučaju izvesniji za večeras i prvi deo noći.

OSTATAK SRBIJE: Na zapadu Srbije i u centralnim predelima tokom noći očekuje se delimično razvedravanje, tako da će u ovim predelima Srbije posmatranje meteoroske kiše biti moguće, iako ne možda sa tolikim užitkom kao u Vojvodini, obzirom da bi bilo i nešto oblaka. Najnepovoljniji uslovi očekuju se na istoku i jugu Srbije, gde će na žalost sve do drugog dela noći, a možda i samog jutra biti delimično do potpuno oblačno. Postoji mogućnost da bude “rupa” u oblacima, koje bi dozvolile neko kraće posmatranje meteoroske kiše, dok je u drugom delu noći ponegde moguće da bude i manje od 50% neba pod oblacima, što je neki maksimum za ove krajeve.

Svima koji žele da posmatraju meteorsku kišu želimo puno sreće, a naravno očekujemo i neke zanimljive fotografije, ukoliko se neko od profesionalaca odluči na praćenje 🙂 Prognozu za period do subote, pročitajte u našoj jučerašnjoj objavi.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *