OTKRIVAMO: Kakvo se vreme očekuje u Srbiji za prvomajske praznike (2018)

Vremenska prognoza za prvi maj: Tokom prvomajskih praznika (30.04 – 02.05) područje Srbije biće konstantnim uticajem ciklonske aktivnosti, međutim uglavnom ćemo se nalaziti na samoj periferiji uticaja ovih polja niskog vazdušnog pritiska, pa se može reći da vremenske prilike neće biti toliko loše, i većinom će ići u prilog boravku u prirodi uz po koji izuzetak. Detaljnije u nastavku.

Sinoptička situacija u utorak 1. maja (GFS)
Sinoptička situacija u utorak 1. maja (GFS) – uticaj polja niskog vazdušnog pritiska u većem delu Evrope

Odlučili smo se da detaljnom prognozom vremena za 1. maj pokrijemo čitavu Srbiju, ali naravno sa posebnim akcentom na Vojvodinu. Razlog leži u činjenici jer imamo posetioce i iz ostatka Srbije koje poštujemo i cenimo, a postoje i Vojvođani koji prvomajski izlet planiraju da provedu izvan granica pokrajne.

VREME U VOJVODINI ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

PONEDELJAK 30.04:

Jutro malo do umereno oblačno, pre podne i sredinom dana uglavnom pretežno sunčano. Kasno poslepodne se očekuje destabilizacija atmosfere, pa će uz dnevni razvoj oblaka popodne i uveče biti promenljivo oblačno, mestimično sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Postoji i manja šansa da na malom izolovanom području bude i nepogoda sa sitnijim gradom, obilnijom kišom i olujnim vetrom. Duvaće uglavnom umeren južni i jugoistočni vetar.

U ponedeljak nestabilno u većem delu Srbije (ARW)
U ponedeljak nestabilno u većem delu Srbije (ARW)

Minimalne temperature kretaće se između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne od 27 do čak 31°C.

UTORAK 01.05:

U utorak ujutru i pre podne pretežno sunčano, poslepodne malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a lokalni pljuskovi i grmljavina se na području Vojvodine ovog dana ne očekuju. Svi oni koji planiraju prvi maj da provedu negde u Vojvodini, mogu da budu mirni po pitanju eventualne kiše. U utorak će duvati slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom istočni i severoistočni, pa će i temperature biti nešto prijatnije u odnosu na ponedeljak.

Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26 do 29°C.

SREDA 02.05:

Drugog maja, koji je takođe neradni dan, i kada neki još uvek ostaju u prirodi, ujutru i pre podne treba očekivati pretežno sunčano vreme, kakvo će se zadržati i sredinom dana. Kasnije poslepodne i uveče očekuje se nova destabilizacija, uz lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine. Prema današnjim očekivanjima očekuje se samo ređa pojava pljuskova, što znači da bi se u većini predela ipak zadržalo suvo vreme. Duvaće umeren jugoistočni vetar, poslepodne i uveče na jugu Banata na udare jak.

Jutarnje temperature u sredu će se kretati između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 28 do 30 stepeni Celzijusa.

VREME U OSTATKU SRBIJE ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

PONEDELJAK 30.04:

Bez bitnije razlike u odnosu na Vojvodinu. Ujutru, pre podne i sredinom dana, uglavnom pretežno sunčano. Poslepodne i uveče, a najpre na jugu i jugozapadu Srbije, a potom i u većini ostalih predela očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Veća šansa važiće za brdsko-planinske predele, ali pljuskovi nisu isključeni ni u nižim krajevima ostatka Srbije. Takođe će postojati manja verovatnoća za pojavu izolovanih vremenskih nepogoda. Vetar slab do umeren, južnih smerova.

Minimalne temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne od 27 do 30°C.

UTORAK 01.05:

Tokom većeg dela dana preovladavaće pretežno sunčano vreme. Kasnije poslepodne promenljivo oblačno u većini predela, a u južnim i jugoistočnim predelima, kao i u planinama centralne i jugozapadne Srbije, očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Za razliku od ponedeljka, u većini predela (naročito ostatka Srbije, osim ovih spomenutih područja) zadržaće se suvo vreme. Vetar uglavnom slab, promenljivog smera, a najčešće istočni.

Jutarnje temperature kretaće se između 11 i 14°C, a maksimalne dnevne od 25 do 29°C.

Maksimalne temperature u utorak 1. maja (ARW)
Maksimalne temperature u utorak 1. maja (ARW)

SREDA 02.05:

U sredu u prvom delu dana ponovo pretežno sunčano, a poslepodne i uveče očekuje se lokalna pojava pljuskova i grmljavine, i to nešto češća nego u utorak. Obzirom da će pljuskovi biti lokalnog karaktera, svakako da će se u nekim predelima zadržati i suvo vreme. U sredu će duvati slab do umeren istočno i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan.

Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29 stepeni Celzijusa.

U svakom trenutku možete se poslužiti našom automatskom prognozom po lokaciji, zasnovanoj na proračunu evropskog ECMWF modela. Možete pogledati spisak svih lokacija, ili putem pretrage pronaći lokaciju za koju želite prognozu.

Ova prognoza je podležna eventualnoj promeni, kako bi bila što preciznija, i informacije u objavi mogu biti ažurirane tokom ponedeljka poslepodne – bilo bi dobro da ponovo posetite ovaj članak, za svaki slučaj.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 603

One comment

  1. na područiju koje održava grad Zrenjanin je nemoguće boraviti od rojeva komaraca koje su oni prihranili nekim dimom i izvadili pare iz budžeta

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *