Prikupljena sredstva – postavlja se AMS u Kikindi, do proleća kreće mreža stanica

Sa radošću možemo da konstatujemo da se polako kreće sa realizacijom ideje odnosno projekta čiji je inicijator meteorološki portal VojvodinaMeteo, a reč je o formiranju mreže automatskih meteoroloških stanica. Ideja je da se nabave i postave automatske meteorološke stanice širom Vojvodine, najčešće srednjeg cenovnog ranga, koje predstavljaju „best buy“. Takođe akcenat će biti stavljen na što veće poštovanje standarda kod postavljanja senzora, kako bi dobijali precizne i korisne meteorološke podatke.

Prvi pomak napravljen ka ostvarenju i realizaciji ove ideje napravljen je u Kikindi, u kojoj je tim VojvodinaMeteo 10. novembra inače održao i „Veče meteorologije“, a u sali CSU Kikinda tražila se tada stolica više. U okviru manifestacije „Bal paora“, a zahvaljujući istaknutom profesoru geografije u Kikindi Miroslavu Grujiću i Milošu Šibulu dipl. ing. zaštite bilja organizovano je nadmetanje odnosno licitacija za autorska dela novomiloševačke umetnice Zorice Berbakov. Prikupljena sredstva od učesnika licitacije kojima se takođe duguje zahvalnost, biće opredeljena za nabavku i postavljanje automatske meteorološke stanice u Kikindi, i to u dvorištu osnovne škole „Sveti Sava“.

Miroslav Grujić
Miroslav Grujić (Foto: gradski.online)
Slika kupljena na licitiaciji
Slika kupljena na licitiaciji (Foto: gradski.online)

Prikupljeno je skoro 70.000 dinara. Jedna kvalitetna automatska meteorološka stanica košta 500 evra. Od srca se zahvaljujem Milošu Šibulu i njegovim saradnicima na razumevanju, a posebno učesnicima licitacije. Paori su potvrdili da im je stalo do naše mladosti – govori Milenko Grujić za Gradski Online.

Nastojaćemo da uspostavimo saradnu sa portalom „VojvodinaMeteo“ i našu automatsku stanicu umrežimo sa njima. To će mnogo značiti i našim paorima. Cenim da ćemo u drugom polugodištu imati već montiranu meteorološku stanicu- rekao je Miroslav Grujić. Krsta Ćorić iz Bašaida, vlasnik „Ćorić agrara“, ni ovoga puta nije propustio Bal paora. Ideju organizatora da se održi aukcijska prodaja slika, Ćorić je pozdravio i aktivno se uključio u licitaciju.

 

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!