Prikupljena sredstva – postavlja se AMS u Kikindi, do proleća kreće mreža stanica

Sa radošću možemo da konstatujemo da se polako kreće sa realizacijom ideje odnosno projekta čiji je inicijator meteorološki portal VojvodinaMeteo, a reč je o formiranju mreže automatskih meteoroloških stanica. Ideja je da se nabave i postave automatske meteorološke stanice širom Vojvodine, najčešće srednjeg cenovnog ranga, koje predstavljaju “best buy”. Takođe akcenat će biti stavljen na što veće poštovanje standarda kod postavljanja senzora, kako bi dobijali precizne i korisne meteorološke podatke.

Prvi pomak napravljen ka ostvarenju i realizaciji ove ideje napravljen je u Kikindi, u kojoj je tim VojvodinaMeteo 10. novembra inače održao i “Veče meteorologije”, a u sali CSU Kikinda tražila se tada stolica više. U okviru manifestacije “Bal paora”, a zahvaljujući istaknutom profesoru geografije u Kikindi Miroslavu Grujiću i Milošu Šibulu dipl. ing. zaštite bilja organizovano je nadmetanje odnosno licitacija za autorska dela novomiloševačke umetnice Zorice Berbakov. Prikupljena sredstva od učesnika licitacije kojima se takođe duguje zahvalnost, biće opredeljena za nabavku i postavljanje automatske meteorološke stanice u Kikindi, i to u dvorištu osnovne škole “Sveti Sava”.

Miroslav Grujić
Miroslav Grujić (Foto: gradski.online)
Slika kupljena na licitiaciji
Slika kupljena na licitiaciji (Foto: gradski.online)

Prikupljeno je skoro 70.000 dinara. Jedna kvalitetna automatska meteorološka stanica košta 500 evra. Od srca se zahvaljujem Milošu Šibulu i njegovim saradnicima na razumevanju, a posebno učesnicima licitacije. Paori su potvrdili da im je stalo do naše mladosti – govori Milenko Grujić za Gradski Online.

Nastojaćemo da uspostavimo saradnu sa portalom „VojvodinaMeteo“ i našu automatsku stanicu umrežimo sa njima. To će mnogo značiti i našim paorima. Cenim da ćemo u drugom polugodištu imati već montiranu meteorološku stanicu- rekao je Miroslav Grujić. Krsta Ćorić iz Bašaida, vlasnik „Ćorić agrara“, ni ovoga puta nije propustio Bal paora. Ideju organizatora da se održi aukcijska prodaja slika, Ćorić je pozdravio i aktivno se uključio u licitaciju.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

2 komentara

  1. Tipicno bacanje naovaca. Pa u Kikindi od 2009. godime postoji automatska meteoroloska stanica cije se podaci svakih 10 minuta objavljuju.
    Prebogata je Vojvodina kad u istom mestu moze da ima dve stanice.

    • Dakle, koji je argument da AMS ne trebaju da se postavljaju? To nismo razumeli? 🙂 Gde su ti podaci sa Kikindske AMS? Mi smo vojvođanski meteorološki portal, i naravno da će najviše ljudi dolaziti da gleda podatke baš kod nas. Uostalom, polako, nisu te stanice 5.000 ili 10.000 EUR (tu se naravno radi o pranju para, poznato nam je da određene strukture nabavljaju bespotrebno takve stanice), već su asvim zadovoljavajuće stanice cenovnog ranga 300 do 600EUR, to završava posao, a daleko je od bacanja para, obzirom šta kasnije može od tih podataka da se uradi.

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *