Prikupljena sredstva – postavlja se AMS u Kikindi, do proleća kreće mreža stanica

Sa radošću možemo da konstatujemo da se polako kreće sa realizacijom ideje odnosno projekta čiji je inicijator meteorološki portal VojvodinaMeteo, a reč je o formiranju mreže automatskih meteoroloških stanica. Ideja je da se nabave i postave automatske meteorološke stanice širom Vojvodine, najčešće srednjeg cenovnog ranga, koje predstavljaju „best buy“. Takođe akcenat će biti stavljen na što veće poštovanje standarda kod postavljanja senzora, kako bi dobijali precizne i korisne meteorološke podatke.

Prvi pomak napravljen ka ostvarenju i realizaciji ove ideje napravljen je u Kikindi, u kojoj je tim VojvodinaMeteo 10. novembra inače održao i „Veče meteorologije“, a u sali CSU Kikinda tražila se tada stolica više. U okviru manifestacije „Bal paora“, a zahvaljujući istaknutom profesoru geografije u Kikindi Miroslavu Grujiću i Milošu Šibulu dipl. ing. zaštite bilja organizovano je nadmetanje odnosno licitacija za autorska dela novomiloševačke umetnice Zorice Berbakov. Prikupljena sredstva od učesnika licitacije kojima se takođe duguje zahvalnost, biće opredeljena za nabavku i postavljanje automatske meteorološke stanice u Kikindi, i to u dvorištu osnovne škole „Sveti Sava“.

Miroslav Grujić
Miroslav Grujić (Foto: gradski.online)
Slika kupljena na licitiaciji
Slika kupljena na licitiaciji (Foto: gradski.online)

Prikupljeno je skoro 70.000 dinara. Jedna kvalitetna automatska meteorološka stanica košta 500 evra. Od srca se zahvaljujem Milošu Šibulu i njegovim saradnicima na razumevanju, a posebno učesnicima licitacije. Paori su potvrdili da im je stalo do naše mladosti – govori Milenko Grujić za Gradski Online.

Nastojaćemo da uspostavimo saradnu sa portalom „VojvodinaMeteo“ i našu automatsku stanicu umrežimo sa njima. To će mnogo značiti i našim paorima. Cenim da ćemo u drugom polugodištu imati već montiranu meteorološku stanicu- rekao je Miroslav Grujić. Krsta Ćorić iz Bašaida, vlasnik „Ćorić agrara“, ni ovoga puta nije propustio Bal paora. Ideju organizatora da se održi aukcijska prodaja slika, Ćorić je pozdravio i aktivno se uključio u licitaciju.

 

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

2 komentara
  1. Petar kaže

    Tipicno bacanje naovaca. Pa u Kikindi od 2009. godime postoji automatska meteoroloska stanica cije se podaci svakih 10 minuta objavljuju.
    Prebogata je Vojvodina kad u istom mestu moze da ima dve stanice.

    1. VojvodinaMeteo kaže

      Dakle, koji je argument da AMS ne trebaju da se postavljaju? To nismo razumeli? 🙂 Gde su ti podaci sa Kikindske AMS? Mi smo vojvođanski meteorološki portal, i naravno da će najviše ljudi dolaziti da gleda podatke baš kod nas. Uostalom, polako, nisu te stanice 5.000 ili 10.000 EUR (tu se naravno radi o pranju para, poznato nam je da određene strukture nabavljaju bespotrebno takve stanice), već su asvim zadovoljavajuće stanice cenovnog ranga 300 do 600EUR, to završava posao, a daleko je od bacanja para, obzirom šta kasnije može od tih podataka da se uradi.

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!