Mondo i Alo: Anticiklon se “nadvija”, 20. novembar ključan datum!

Ovog puta Mondo ima tu čast da se predstavi u našoj novoj rubrici koju ćemo vrlo rado puniti, iznova, iz dana u dan “Raskrinkavanje”. Prognoza je ponovo preuzeta od gospodina Marka Čubrila (hmmm, koji im je izgleda omiljeni saradnik za plasiranje clickbait/fake news naslova, zašto su se okomili na čoveka?), a osim što se iznad našeg područja “nalazi centar anticiklona”, navode da 20. novembra dolazi do obrta.

Od danas pa sve do srede nad našim regionom će se nalaziti centar snažnog anticiklona u kojem će vazdušni pritisak biti povišen, objašnjava meteorolog Marko Čubrilo.
Sinoptička situacija za danas (GFS)

Dakle, prvo, vidimo da se centar anticiklona nalazi iznad zemalja istočne Evrope, i to konkretno iznad Ukrajine, Belorusije, Litvanije i Letonije. Dakle, centar anticiklona nikako nije iznad nas i nije nas “nadvijo”, a štaviše možda bi prikladniji izraz bio da se danas i sutra nalazimo na njegovom rubu (grebenu). Na to ukazuje i slab do umeren vetar koji danas duva u Vojvodini, te izostanak magle, za razliku od juče.

Merenja i osmatranja u 12h – RHMZS

No, ovo je manji problem, navikli smo već da naši novinari ofrlje prenose prognoze vremena, bez obzira o kom izvoru je reč. Veći je problem što na mondo.rs najavljuju od 20. novembra nekakvo pomeranje, i promenu vremena.

Posle 20.11. tenutno deluje da će se jezgro anticiklona još malo izmestiti na zapad, što bi ka nama i dalje po njegovoj istočnoj periferiji slalo umereno hladan, ali verovatno slabo vlažan vazduh. Kako je ovaj period jako daleko i nalazi se van koliko-toliko pouzdanog opsega simulacije modela o njemu vredi pričati tek polovinom meseca jer će se tek tada rešavati pitanje položaja istočnoevropskog anticiklona.

Aha, ponovo, kao u slučaju Espreso portala, demantuju sami sebe. Prvo spominju da od 20. novembra sledi dinamičnije i padavinama bogatije vreme, navode ga kao ključan datum, a onda odjednom pred kraj teksta saznajemo da zapravo ne dolazi do neke bitne promene, te da o njemu ne treba pričati pre sredine meseca. Evo ga inače isečak za portala Alo!, gde se takođe navodi da u trećoj dekadi sledi padavinama bogatiji period.

Isečak sa Alo.rs portala (Izvor: alo.rs)

Dakle, u istoj prognozi, dve varijante: Biće hladan, ali verovatno slabo vlažan vazduh, ali će biti dinamičnije i padavinama bogatije vreme. Uf, ovo je jako zbunjujuće. A šta zapravo kažu (ionako nesigurne) srednjoročne prognoze za period treće dekade novembra?

ENSI dijagram GFS modela do 26.11

Na iznad priloženom dijagramu vidimo 30 varijacija, glavni proračun, kontrolni proračun, te prosek svih ovih navedenih perturbacija dobro poznatog američkog GFS modela. Već počevši od 16.11 vidimo manje rasipanje, dok od 19. novembra nastaje značajno “rasipanje” i razilaženje u proračunima očekivanog vazdušnog pritiska iznad našeg područja.

Zaključak je da oko 20. novembra ne dolazi do nikakvog sigurnog “pomeranja”, te značajnije promene vremena u našim krajevima. Zapravo, to je potpuna nepoznanica, jer proračuni numeričkih modela daju vrednosti pritiska od svega 1000hPa (ciklonska aktivnost) pa sve do 1038hPa (jak anticiklon).

No, ovo je naravno “mala maca” kakve nam naslove novinari “kuvaju” u svojim kuhinjama u narednom periodu. Kao što nema ni L od ledenih dana, ni J od jake košave na Espreso portalu, tako ćemo ove zime biti svedoci brojnih clickbait (fake news) naslova, ali, verujte – i grčevite borbe VojvodinaMeteo protiv istih.

Ovih dana članak o bavljenju meteorologijom u Srbiji

U narednih nekoliko dana, biće objavljen tekst, ili eventualno strimovano uključenje uživo, o statusu meteorologije u Srbiji, te svim poteškoćama sa kojima se susreću profesionalni meteorolozi, i meteorolozi amateri. Tu će biti objašnjeno i zašto smo rešili da pokrenemo kategoriju “Raskrinkavanje”.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *