Alo i Espreso: Nećete verovati šta nas čeka, ledeni ciklon!

Novinarskim glupostima, clickbait i lažnim naslovima nema kraja. Zapravo, tek treba da budemo spremni na senzacionalističke i pompezne naslove, kako se budemo približavali sredini zime. Ovoga puta pojedini portali najavljuju da nećemo verovati šta nas očekuje, a da je pritom vreme koje nas očekuje zapravo uobičajeno za kraj novembra.

Prognoza na portalu Espreso.rs

Kao što smo već i navikli, naslov i tekst nisu u vezi jedno sa drugim. Dok se u naslovu navodi da “nećemo verovati šta nas čeka dok čitamo”, u samom tekstu, odnosno prognozi, vidimo sasvim uobičajeno vreme za kraj druge i početak treće dekade novembra.

Dakle, nema tu ničega u šta ne bi trebalo da poverujemo. Klasičan clickbait naslov, lažna vest, ma – školski primer! Idemo dalje…

Isečak 1 sa portala Alo.rs
Isečak 2 sa portala Alo.rs

Ništa bolji odnos između naslova i samog teksta članka ne srećemo ni na stranicama Alo! portala. U tekstu se navodi da će samo viši predeli iznad 1000m danas do kraja dana videti snežne pahulje, pa zar je to nešto neobično za 17. novembar?

Na odličnom meteorološkom blogu, MeteoLogos, možemo pogledati statističke podatke o prvom snegu za glavni grad Beograd. Na pomenutom sajtu možemo videti da je srednji datum za pojavu prvog snega u Beogradu 23. novembar, a najraniji datum 7. oktobar, doduše davne 1897. godine.

Šta onda da kažemo za više predele iznad 1000mnv, ako znamo da je pojava snega u drugoj polovini novembra sasvim normalna i u Beogradu, inače jednom od najtoplijih gradova u zemlji, zbog poznatog efekta toplotnog ostrva (a koji izazivaju ogromne urbane površine).

Tačno je da nas u trećoj dekadi novembra očekuje nešto hladnije vreme, uz pojavu prvih konkretnijih mrazeva. Međutim, to neće uslediti od 23. novembra, već će umereni jutarnji mrazevi uslediti već od nedelje 22. novembra.

Srednji datum za pojavu prvog mraza u većem delu Srbije uglavnom jeste u prvim danima novembra, dok je u trećoj dekadi novembra, jutarnja temperatura do -3°C u većem delu zemlje u potpunosti normalna.

Umeren mraz u regionu nedelja ujutru (GFS)

Očekuje nas 3 do 5 dana sa jutarnjim temperaturama do -5°C u nižim predelima. Dakle, na osnovu iznad iznetih brojki, šta je tu neobično? Temperatutura malo ispod normale, uz dnevne temperature oko normale za treću dekadu novembra.

Jako anticiklonalno polje iznad regiona (GFS)

Na stranu to što ćemo zapravo nakon kratkotrajnog uticaja ciklona u petak i subotu, već od nedelje 23. novembra zapravo biti pod uticajem anticiklona.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *