Zimsko vreme narednih dana, vikend u znaku proleća

Kao što smo to već i najavili, narednih dana očekuje nas hladnije vreme, uz temperature ispod prosečnih vrednosti za prvu dekadu aprila. Uzrok toga, biće istovremeni uticaj polja povišenog vazdušnog pritiska iznad Atlantika, i polja niskog vazdušnog pritiska na severu Evrope, uz sekundarnu ciklogenezu u našem području. Najniže dnevne temperature očekuju se sutra i prekosutra, a jutarnje u četvrtak kada će biti češće pojave mraza.

Utorak će obeležiti oblačno vreme, u prvom delu dana uglavnom suvo. Jedino na krajnjem severu i zapadu pokrajine očekuje se pojava kiše i susnežice. Poslepodne i uveče očekuje se susnežica mestimično, češće na jugu pokrajine (Srem i južni Banat), dok će u ostalim predelima padavina biti vrlo malo. U večernjim časovima padaće sneg, koji se samo na jugu pokrajine očekuje i u noći ka sredi. Upravo u ovim predelima može se simbolično i dekorativno zabeleti u sredu ujutru. Ne očekuju se značajnije padavine, uglavnom 2 do 4mm vodenog taloga.

Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C. Duvaće umeren, na udare jak severozapadni vetar, što će pojačati osećan hladnoće.

Na udare jak vetar u utorak ujutru i pre podne (WRF)
Snežni pokrivač u sredu ujutru (WRF)

U sredu se očekuje umereno do potpuno oblačno i većinom suvo vreme. Samo ponegde u poslepodnevnim satima može biti kratkotrajne kiše. Očekuju se i kraći sunčani periodi.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 7 do 9°C. Duvaće umeren, na udare jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Jutarnji mraz u četvrtak i petak

Još uvek nije sasvim izvesno hoće li doći do razvedravanja u četvrtak ujutru, a od toga će zavisiti i jutarnje temperature i intenzitet mraza. Prema aktuelnim proračunima treba očekivati delimično razvedravanje do jutra, dok bi i u nastavku dana u četvrtak preovladavalo promenljivo oblačno, i suvo vreme.

Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C. Vetar umeren do jak, severozapadni.

U petak se računa na pretežno sunčano i tokom dana nešto toplije vreme u odnosu na četvrtak, a konačno bi došlo i do slabljenja vetra. Jutarnje temperature će se kretati između -3 i -1°C, kao i prethodnog dana, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C.

Slab jutarnji mraz koji se očekuje u sredu, a naročito četvrtak i petak, kada bi ponegde moglo biti i umerenog jutarnjeg mraza, može naneti štetu procvetalim voćarskim kulturama, a naročito vrstama koje rano cvetaju, poput kajsije. Zbog očekivanih niskih temperatura, voćarima se preporučuje primena agrotehničkih mera u cilju minimalizacije i smanjenja štete, kao što su metoda dimljenja, mešanja vazduha, ili eventualno orošavanja.

Pravo proleće za vikend?

Prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu dane predstojećeg vikenda, 10 i 11. april, obeležiće pretežno sunčano i toplije vreme. Uz jutarnje temperature ponovo u plusu, danju bi živa u termometrima lagano prelazila 15-ti podeok Celzijusove skale, uz obilje sunca.

Više detalja o vremenskim prilikama za vikend u novoj prognozi, koja sledi najverovatnije u četvrtak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *