Zimsko vreme narednih dana, vikend u znaku proleća

Kao što smo to već i najavili, narednih dana očekuje nas hladnije vreme, uz temperature ispod prosečnih vrednosti za prvu dekadu aprila. Uzrok toga, biće istovremeni uticaj polja povišenog vazdušnog pritiska iznad Atlantika, i polja niskog vazdušnog pritiska na severu Evrope, uz sekundarnu ciklogenezu u našem području. Najniže dnevne temperature očekuju se sutra i prekosutra, a jutarnje u četvrtak kada će biti češće pojave mraza.

Utorak će obeležiti oblačno vreme, u prvom delu dana uglavnom suvo. Jedino na krajnjem severu i zapadu pokrajine očekuje se pojava kiše i susnežice. Poslepodne i uveče očekuje se susnežica mestimično, češće na jugu pokrajine (Srem i južni Banat), dok će u ostalim predelima padavina biti vrlo malo. U večernjim časovima padaće sneg, koji se samo na jugu pokrajine očekuje i u noći ka sredi. Upravo u ovim predelima može se simbolično i dekorativno zabeleti u sredu ujutru. Ne očekuju se značajnije padavine, uglavnom 2 do 4mm vodenog taloga.

Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C. Duvaće umeren, na udare jak severozapadni vetar, što će pojačati osećan hladnoće.

Na udare jak vetar u utorak ujutru i pre podne (WRF)
Snežni pokrivač u sredu ujutru (WRF)

U sredu se očekuje umereno do potpuno oblačno i većinom suvo vreme. Samo ponegde u poslepodnevnim satima može biti kratkotrajne kiše. Očekuju se i kraći sunčani periodi.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 7 do 9°C. Duvaće umeren, na udare jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Jutarnji mraz u četvrtak i petak

Još uvek nije sasvim izvesno hoće li doći do razvedravanja u četvrtak ujutru, a od toga će zavisiti i jutarnje temperature i intenzitet mraza. Prema aktuelnim proračunima treba očekivati delimično razvedravanje do jutra, dok bi i u nastavku dana u četvrtak preovladavalo promenljivo oblačno, i suvo vreme.

Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C. Vetar umeren do jak, severozapadni.

U petak se računa na pretežno sunčano i tokom dana nešto toplije vreme u odnosu na četvrtak, a konačno bi došlo i do slabljenja vetra. Jutarnje temperature će se kretati između -3 i -1°C, kao i prethodnog dana, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C.

Slab jutarnji mraz koji se očekuje u sredu, a naročito četvrtak i petak, kada bi ponegde moglo biti i umerenog jutarnjeg mraza, može naneti štetu procvetalim voćarskim kulturama, a naročito vrstama koje rano cvetaju, poput kajsije. Zbog očekivanih niskih temperatura, voćarima se preporučuje primena agrotehničkih mera u cilju minimalizacije i smanjenja štete, kao što su metoda dimljenja, mešanja vazduha, ili eventualno orošavanja.

Pravo proleće za vikend?

Prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu dane predstojećeg vikenda, 10 i 11. april, obeležiće pretežno sunčano i toplije vreme. Uz jutarnje temperature ponovo u plusu, danju bi živa u termometrima lagano prelazila 15-ti podeok Celzijusove skale, uz obilje sunca.

Više detalja o vremenskim prilikama za vikend u novoj prognozi, koja sledi najverovatnije u četvrtak.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!